Nu finns föreningen på Facebook, klicka Gilla-knappen för att gå med!
Afghanska kulturföreningen har funnits sedan mitten av 1980-talet. Det började då en liten skara av afghaner boende i Malmö bestämde sig för att träffas då och då och prata om och diskutera situationen i hemlandet. Alltmer afghaner flydde undan kriget och den politiska förföljelsen i Afghanistan. Den sovjetiska invasionen med den kommunistiska regimen i spetsen tvingade miljontals afghaner på flykt. Det första tillflyktslandet var oftast grannlandet Pakistan. Därifrån begav sig många afghaner till bl.a. Västeuropa och USA. I början av 1980-talet kom några familjer till Malmö som till antalet kunde räknas till ett tiotal.
I mitten på 1980-talet och fram till början av 1990-talet ökade också tillströmningen av afghanska flyktingar till Sverige. Merparten valde att komma till Malmö eftersom det redan fanns landsmän här. Men många kom också direkt till Malmö p.g.a. stadens geografiska läge och dess närhet till kontinenten. De valde att stanna i Malmö för att deras ”täckta ögon” hade öppnats här, som man säger på afghanska. Och det var då, senare delen av 1980-talet som man bestämde sig för att ha en träffpunkt för afghaner. Behovet av en samlingsplats var stor eftersom man gärna ville diskutera, dels läget i Afghanistan men också livet i det nya landet, Sverige. Föreningen hade då ett tiotal medlemmar.
Den afghanska konflikten övergick till inbördeskrig då sovjet lämnade afghanistan och den kommunistiska regimen misslyckades med att hålla ihop och styra landet. Fler afghaner valde att emigrera. Följden blev att det kom ytterligare afghanska flyktingar till Sverige och i synnerhet till Malmö. Men det innebar också att medlemsantalet ökade ytterliggare. Afghansk kulturförenings roll som en samlingspunkt för medlemmar förändrades alltmer.
Från att ha varit en samlingsplats fick föreningen en informativt och integrerande roll. Afghansk kulturförening blev det självklara valet för såväl forskare som politiker och beslutsfattare när det gällde informations- och erfarenhetsutbyte. Som en länk mellan föreningsmedlemmar och det övriga samhället, har den även blivit ett forum för lokala organisationer och institutioner. Föreningens samarbete med skolor, stadsdelsförvaltningar och internationella organisationer betyder väldig mycket för vårt fortsatta arbete. Kroksbäckskolan, Hyllie stadsdelsförvaltning, Malmö Stad och Svenska Afghanistankommittén är några att nämna. Idag har föreningen över 400 medlemmar.
Men det huvudsakliga syftet med föreningen är att öka kunskapen om den afghanska kulturen och samhället i Sverige. Målet är att genom föreningsverksamhet öka medlemmarnas kunskap och kännedom om det svenska samhället. Afghanska kulturföreningen är oberoende och inte bunden till någon politisk eller religiös organisation.
to add Afghansk Kulturförening map to your website;