facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for ALLA KAN IF

ALLA KAN IF

About

Alla Kan! Idrott för alla är ledorden!
Inkluderande idrott för ALLA!

Integration, delaktighet, inspiration, förståelse!

Story

Alla kan är en organisation vilken har för mål att genom idrott bekämpa utanförskap som finns för de som har någon form av funktionsnedsättning.

Integration, delaktighet, förståelse och inspiration!

”Alla Kan!” har ett färdigt koncept för skolor, företag, föreningar och andra organisationer. Konceptet kallas "Idrott för alla". Meningen är att integrera alla i idrotten på ett nytt plan och att kunna använda konceptet som en form av kick-off eller temadag för att sammansvetsa ett arbetslag, ett lag eller en organisation! Förståelse, integration, delaktighet och inspiration är våra värdeord vi jobbar efter!

Ett av syftena med projektet är att kunna synliggöra handikappidrotten och påvisa att idrotten är till för alla. Få insikt och insyn i hur det är att sitta i en rullstol, vara syn nedsatt samt att belysa dolda funktionsnedsättningar. Glädje och förståelse är viktiga bitar i projektet. Ett av syftena med projektet är att alla ska kunna idrotta på lika villkor. På många skolor idag är inte handikappidrotten integrerad på ett bra och vettigt sätt. Genom att projektgruppen kommer på plats och visar vad det finns för olika möjligheter, vill vi att man sedan fortsätter med detta i den ordinarie skolidrotten. Alla ska få känna att de kan lyckas genom att prova på olika hjälpmedel i de olika idrotterna. Att visa för barn och ungdomar att även om man har ett funktionshinder så kan man ha en bra vardag och även ett idrottsligt engagemang. Idrott för alla är ett nytt grepp i skolans värld, här får alla lov att lyckas-precis som det ska vara i alla ämnen inom skolan och livets värld.

Vi vill försöka "döda" det så kallade utanförskap som finns för de som har någon form av funktionsnedsättning. Ett av syftena med projektet är att synliggöra handikappidrotten och påvisa att idrott är till för alla. Vi vill ge skolungdomar insikt och insyn i hur det är att sitta i en rullstol eller att ha nedsatt syn samt belysa att det finns många dolda funktionsnedsättningar. Glädje och förståelse är viktiga bitar i projektet. Tanken med projektet är att bidra till integration och delaktighet, dessa områden adresserar vi genom att prata mycket om attityder och bemötande.

De som idag läser på lärarhögskolan till idrottslärare har endast en liten del högskolepoäng i ämnet att arbeta med elever med funktionsnedsättning. Detta är för oss helt ofattbart och vi ser det som en självklarhet att integrera handikappidrotten i det som idag är den ”vanliga” skolidrotten. Om det är så att man lära ut volleyboll på skolidrotten, varför kan man då inte lära ut sittande volleyboll?

Vi vill med Alla Kan komma ut i skolorna runt om i landet för att träffa barn och lärare för att öka integration och delaktighet för de som har av någon form av funktionsnedsättning såväl som att inspirera och skapa förståelse hos de ”normalstörda” för olika typer av funktionsnedsättningar. Detta gör vi genom devisen ”learning by doing”, där vi först har ett teoripass för att därefter låta barnen själv prova på att sitta i rullstol, spela rullstolsbasket eller futsal (inomhusfotboll).

Vi vill genom Alla Kan ta fram och sprida ett praktiskt material (kompendium) för att integrera handikappidrotten. Materialet vill vi kunna lämna efter oss när vi varit på besök eller när vi arrangerat en aktivitet. Vi vill självklart också kommunicera vårt material via aktuella sociala medier.

"Alla kan" rimmar mycket väl med följande områden:
•Främjande av psykisk och fysisk hälsa
•Motverka våld, trakasserier och mobbning
•Delaktighet i kulturlivet •Demokrati och delaktighet
•Information och tillämpning av FN:s barnkonvention
•FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar

Följande aktiviteter har vi att erbjuda i vårt koncept:

-Föreläsning
Föreläsningen handlar om projektet ”Alla Kan” och om våra egna livserfarenheter. Andreas Söderkvist är idag elitfotbollsdomare och i föreläsningen berättar han om vägen dit samt vad han får utstå idag. Hans dröm var att bli fotbollsproffs. Våga tro på dina drömmars mål. Pelle Sköldbäck som 2012 blev utsedd till Svensk hjälte i kategorin årets eldsjäl. Pelle berättar om sin resa från skadan till idag. Se möjligheter istället för hindren.

-Rullstolshinderbana
(Här får man möjlighet att pröva på att ta sig fram i rullstol i olika miljöer, att se rullstolen som ett fantastiskt hjälpmedel)

-Rullstolsbasket
(Basket spelandes med rullstolen som hjälpmedel)

-Rullstolsrugby (Quadrugby, där man spelar med en volleyboll och ska transportera sig från egen planhalva till motståndarens poängområde)

-Rullstolsinnebandy
(Innebandy spelandes med rullstolen som hjälpmedel)

-Rullstolshandboll (Handboll spelandes med rullstolen som hjälpmedel)

-Goalboll (Spel för synskadade där man använder sig av boll med pingla i. Tre personer i varje lag där alla har varsin bindel på sig, för att alla ska ha samma förutsättningar. Bollen kastas från egen planhalva mot motståndarens mål. Man känner av vart man är på planen genom att känna på olika linor som sätts upp på planen)

-Boccia
(Största handikappidrotten av alla, där man spelar med röda och blå klot för att kunna komma så nära som möjligt ett stort vitt klot. Detta spel kan spelas på olika sätt beroende på vilka förutsättningar man har. T.ex. kan man använda sig av en ränna där man hjälps åt att sikta och komma till rätt plats)

-Sittande volleyboll
(Den tuffaste handikappidrotten, där man inte har några hjälpmedel alls att tillgå. Den optimala volleybollspelaren har inga ben vilket gör att denna sport går mest fram i krigshärjade länder)

-Futsal fotboll
(Fotboll där utespelarna spelar med bindlar, endast -målvakterna är seende)

-Handikappfriidrott (För blinda, döva och rullstolsburna)

-Fläskboll
(Ett spel som spelas med en stor megaboll och rullstolar, bollen ska knuffas och fläskas iväg mot boståndarens mål, ett fantastiskt spel när det gäller att lära känna varandra.)

-Film/föredrag
(Inspirationsfilm från Paralympics, Svenska hjältar och presentation av Alla Kan konceptet. Diskussionsunderlag som diskuteras i olika grupper)


Kontakt: [email protected]

Address: Tistelgatan 7, 26252 Ängelholm
Phone: 0723161793
City: Ängelholm
Zip Code: 26252


Similar places near
Willans vårdboende och trygghetsboende Willans vårdboende och trygghetsboende 810 meter Ljus och trevlig dagcentral med vänlig personal samt mycket god mat! Rekommenderars v...
Ängelholms FF Affärsnätverk Ängelholms FF Affärsnätverk 1 km ÄFF Affärsnätverk är ett affärsdrivet nätverk i Nordvästra Skåne som både engagerar o...
Ängelholms bibliotek Ängelholms bibliotek 1 km En jättebra bibliotek där man kan slappna av och läsa böcker samtidigt.
Stiftelsen Gripen Stiftelsen Gripen 2 km Tack till Stiftelsen Gripen som ger tillbaka till samhället!
Skattkammaren Ängelholm Skattkammaren Ängelholm 2 km Detta var en loppis på linja med röda korset, eller kupan. Billiga priser, och om man...
Företagarförbundet Fria Företagare Företagarförbundet Fria Företagare 2 km Företagarförbundet Fria Företagare är en partipolitisk obunden intresseorganisation f...
Familjens Hus Nya Torg Familjens Hus Nya Torg 2 km Familjecentral med BVC, barnmorskemottagning, öppen förskola och social rådgivning....
Strövelstorps Räddningsvärn Strövelstorps Räddningsvärn 8 km Strövelstorps Räddningsvärn lyder under Räddningstjänsten Skåne Nordväst
Comment on this business

to add ALLA KAN IF map to your website;