facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Alseda kyrka

Story

Alseda kyrka är en kyrkobyggnad i Växjö stift. Den är församlingskyrka i Alseda församling.KyrkobyggnadenAlseda var vid tiden för kyrkans uppförande ett regalt pastorat dvs prästerna utnämndes direkt av kungen. Hovpredikant Carl Johan Kempff som var kyrkoherde i Alseda 1772–1783 var den drivande kraften för byggandet av den nya kyrkan. Kempff efterträddes av Olof Wallquist som bara efter några år blev biskop i Växjö. Båda hade direktkontakt med såväl kungen som Överintendentsämbetet, vilket var en fördel för kyrkobyggnadens utformning.1774 påbörjade byggmästare Johan Ahlström arbetet med den nya kyrkans uppförande. Kyrkan uppfördes i gustaviansk stil med en längd av nära 50 meter och domineras av det kraftfulla tornet, krönt av en elegant huv av Hårlemansk typ, vars fall bryts av ett tvärgående vitmålat murparti med urtavlor. Tornet är orienterat mot väster och det halvrunda koret vetter mot öster, enligt gammal kristen tradition. I nära anslutning till koret är på norra sidan sakristian belägen. Kyrkan invigdes 1788 av biskop Olof Wallquist.Det vida kyrkorummet med sitt ljusa trätunnvalv har en klassicerande grundton med dekormålning i grått och vitt från 1917 med pilastrar på väggarna och ornamentala symboler i valvet.

Address: Alseda, Jönköpings Län, Sweden
City: Alseda



related searches: Svenska kyrkan Alseda, Bäckseda kyrka, Svenska kyrkan Korsberga, Svenska kyrkan pastorat, Svenska kyrkan Björkö, Svenska kyrkan Ekenässjön, Svenska kyrkan Vetlanda personal, Lannaskede gamla kyrka Öppettider
Reviews
Nytt besök på Alseda kyrka som är en fin vit kyrkobyggnad med stor och vidlyftig kyrkogård. Känns trevlig och harmonisk. Interiören med härliga färgsättningar och kontraster ger en behaglig och lugn känsla. Ingången är speciell som jag tyckte mycket om. Dessutom fick jag prata med en trevlig kvinnlig vaktmästare som berättade ett och annat för mig. Det finns en handikapptoalett i kyrkan och en toalett som alltid är öppen i en extra byggnad Bra parkering finns direkt vid vägen.
Här var min morfar kyrkvaktmästare. Både mormor & morfar vilar här. Vacker kyrka med underbara omgivningar.
Mycket fint kyrka
Översatt av Google Mycket stor och vacker, ser bra ut Original Very big and pretty, looks great
Comment on this business

to add Alseda kyrka map to your website;