facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Bälinge kyrka, Uppland

Story

Bälinge kyrka är en kyrkobyggnad i Bälingebygdens församling i Uppsala stift. Den är belägen vid kanten av Uppsalaslätten en dryg mil nordväst om Uppsala. Den ligger i en jordbruksbygd en dryg mil nordväst om Uppsala och är en av Upplands största och rikast utsmyckade kyrkor. Bälinge var prebendekyrka för ärkebiskopen från reformationen till 1922.KyrkobyggnadenKyrkan består av ett rymligt rektangulärt enskeppigt långhus med två kvadratiska korsarmar, västtorn samt en stor sakristia vid koret i vinkel mot norra korsarmen. Tornet har en huv med lanternin. Ingången återfinns i tornets västmur. Murarna består av gråsten, putsad både utvändigt och invändigt. Tegel är använt i valv samt i omfattningar kring dörrar och fönsteröppningar. Det valmade taket är klätt med skiffer och tornöverbyggnaden med koppar. Betydande delar av Bälinge kyrka byggdes under medeltiden men exteriören präglas framför allt av omgestaltningen under 1700-talets senare hälft. Invändiga medeltida inslag finns bevarade i form av korvalvet och dess målningar samt två altarskåp. Även barocken gör sig påmind, här både genom predikstolen och den pampiga orgelfasaden, som ursprungligen haft sin plats i Storkyrkan, Stockholm.

Address: Bälinge, Uppsala Län, Sweden
City: Bälinge


Reviews
Det är en fin kyrka bra akustik väl att se kan rekommenderas varmt
Fin kyrka med målningar av Albertus Pictor
Helt underbart dop av en tvååring som förändrade synen på ceremonin.
Ett mycket trevligt ställe att utflyckta till. Kyrkan ligger på på en plats som är lätt att hitta till. En jättefin kyrka o kyrkogård. Gör ett besök där tycker jag.
Ståtlig fin kyrka. Vi hade ett fint dop där med middag i den fina församlingsgården.
Trevlig kyrka med fin kör
Väldigt fin kyrka!
En vanlig bykyrka
Översatt av Google Det är okej. Den lider av att den ligger ganska nära andra vackrare kyrkor. Det är också i behov av lite TLC. Original It's alright. It suffers from being located quite near other, more beautiful churches. It is also in need of some TLC.
Comment on this business

to add Bälinge kyrka, Uppland map to your website;