facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Bara lite

Bara lite

About

En liten hobbyverksamhet som har som idé att göra livet bara lite lättare!

Story

Hejsan!
Bara Lite (lättare) är ett blivande företag som har just det som målsättning.

Bara lite kommer från starten att erbjuda handgjord tvål från egen produktion. Riktig tvål gjord på miljövänlig lut och biologisk olja. Med eller utan doft/färg.

Därefter kommer fler liknande projekt - alltid med miljövänligt tänk - att sjösättas.

Har haft allt för mycket tid under hösten och det har lett till det goda i att jag äntligen har tagit tag i Bara Lite. Det har funnits där i några år som en tanke och jag har bollat fram och tillbaka med vad det ska innehålla.

En dag kom idén att jag skulle göra egen tvål. Kanske ett resultat av att den "allergivänliga" tvålen jag köpt gjorde att det kliade i händerna. Efter att ha vänt på flaskan och läst vad den innehöll låg det och malde någonstans i hjärnan.
Jag var verkligen inte någon stjärna i kemi i skolan men att det var något allvarligt fel på sammansättningen i tvålen rådde det ingen tvekan om. Den innehöll ju inte tvål. Så mycket visste jag ju att tvål innehåller lut och fett. Två ingredienser som alltid har använts till tvål (och såpa).

Så jag har läst på. Det finns verkligen hur mycket intressant som helst om tvål. Jag har experimenterat. Nyfiken av naturen och även om tvål nu bara har två ingredienser för att vara just tvål så går det att lägga till annat. För att göra den användarvänligare, väldoftande, nyttigare eller färggladare och ja helt enkelt lite roligare. Men fortfarande vara just tvål.

All min tvål är handgjord och den finns i olika utföranden; allt från hemmafixarens standard 7x7 cm via block och bollar till figurer.

Jag har valt bort asklut för kemiskt lut, natriumhydroxid (NaOH), för att asklut är oerhört instabilt och kan medföra frätskador och håravfall. Det är oerhört dyrt att köpa och egentligen inte särskilt miljövänligt eftersom att det består av brända björkar.

NaOH är i tvål neutralt och vid användandet av tvålen bryts det ner (det är processen med löddret) och naturen skonas. (Lut av NaOH i tvål godkänns som miljövänligt av Naturskyddsföreningen och kan märkas med Svanen.)

Jag har valt att använda så mycket ekologiska oljor som möjligt och kommer i framtiden även ha tvålar gjorda enbart på ekologiska oljor och tillsatser. Det är ännu inte ekonomiskt möjligt tyvärr. Det beror självklart även på efterfrågan. Finns det köpare sätter jag gladeligen igång. Kommer att ligga så lågt det bara går i pris. Att pressa upp priset motverkar, i min mening, enbart syftet.

Miljömärkning får däremot vänta då det är väldigt kostsamt. Det är dessutom så att alla recept måste godkännas separat. (Tänk dig att en KRAV-märkt restaurang skulle ha samma regler. Varje recept ska lämnas in och godkännas separat. Naturligtvis till en kostnad. Omöjligt dyrt eller vansinnigt tråkig meny för kocken och gästen.) Jag hoppas dock att ha i alla fall några miljömärkta "grundtvålar" i framtiden.

Just nu kör jag bara på. Testar allt möjligt och framtiden får utvisa vad som blir kvar i sortimentet. Fast alltid med miljöglasögonen på.

Har du önskemål, tankar, funderingar eller vill beställa något speciellt hör av dig!
Det tar fyra till åtta veckor för tvålen att mogna så det som görs idag kommer om en månad eller två.

Hoppas att du ska tycka lika mycket om tvålarna som jag gör.

Varmt välkommen till Bara Lite!

Address: Roma Högbroäng 271, 62254 Roma (Gotland)
City: Romakloster
Zip Code: 62254



related searches: Bara lite age, Bara lite songs, Bara lite videos
Similar places near
Cattens Revir Gotland Cattens Revir Gotland 3 km I september har man stället för sig själv. Inget kafé, ingen teater. Ganska fin ruin....
InreVisdom InreVisdom 5 km Översatt av Google Vacker, hemtrevlig och välskött plats. Människorna är varma, auten...
Reviews
Handgjord tvål. Med ekologiska vegetabiliska oljor och tillsatser. Ca 50 olika sorter. Finns även för saltvatten. Varmt välkommen!
Comment on this business

to add Bara lite map to your website;