facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Billeberga kyrka

Story

Billeberga kyrka är en kyrkobyggnad i Billeberga i Svalövs kommun. Den är församlingskyrka i Billeberga-Sireköpinge församling i Lunds stift.Gamla kyrkanNuvarande kyrkobyggnad förgicks av en medeltida kyrka i romansk stil som låg något kvarter väster om den nuvarande kyrkan. Vid en prostvisitation 1849 påtalades för församlingen att kyrkan var för liten. Församlingen hade försökt att utöka utrymmet genom en utbyggnad i norr, sätta bänkar i vapenhuset och genom att förlänga kyrkan i öster.Den nya kyrkan utreddes under tio år, där platsen var det största tvisteämnet. Den gamla kyrkan låg lågt och nära ån med regelbundna översvämningar vår som höst. En del vårar fick tjälen till och med gravar att resa sig. Den nya kyrkan skulle vara belägen så att liknande problem inte uppstod.1858 ålade biskop Thomander församlingen att bygga en ny kyrka. Den äldre kyrkan revs i oktober 1860 till förmån för den nya rymligare och pampigare stenkyrkan som restes ett hundratal meter åt väster om den gamlas plats och som delvis byggdes av material från den gamla kyrkan.Platsen för den gamla kyrkogården används idag som minneslund där den gamla kyrkans grund är markerad med figurklippt buxbomshäck.KyrkobyggnadenDen nya kyrkan uppfördes av byggmästare Haf, efter intendent Fredrik Wilhelm Scholanders ritningar, och invigdes 1 januari 1862 av biskop Johan Henrik Thomander.

Address: Billeberga
City: Billeberga



related searches: Svalövs kyrka, Församlingshemmet billeberga, Svalövsbygdens Pastorat, Billeberga församling
Similar places near
Billeberga Kyrka Billeberga Kyrka 14 meter Kyrkans ingång ej handikappvänlig, dvs rullstolsburna och personer med rollator får v...
Reviews
Kyrkans ingång ej handikappvänlig, dvs rullstolsburna och personer med rollator får väldigt svårt ta sig in, rampen är alldeles för brant. Toaletten är i en separat byggnad, dåligt. Kyrkan erbjuder plats för många. Fina målningar och vackra ljuskronor. Kyrkogården välhållen.
Översatt av Google Fantastisk kyrka ett måste om du är i Sverige. Original Amazing church a must if you are in Sweden.
Comment on this business

to add Billeberga kyrka map to your website;