facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Björk & Co

Björk & Co

About

ETT MATFÖRETAG MED EN HUNDRAÅRIG HISTORIA. Viktiga beståndsdelar hos oss är anrika recept och en djup hantverkstradition. Vi är verksamma inom såväl storhushåll, restauranger som detaljhandelsledet.

Story

Björk & Co är ett “stort litet” företag. Viktiga beståndsdelar hos oss är anrika recept och en djup hantverkstradition. Vi är verksamma inom såväl storhushåll, restauranger, hotell som detaljhandelsledet. Företaget levererar idag produkter från Stockholm i söder till Luleå i norr.

Historiskt sett så är det 109 år sedan starten 1905 - då Erik Johansson-Björk från Östra Föne slog sig ned i Storbyn, Färila där han startade slakteri. Han var även en aktad kommunalman och häradsdomare. Sönerna Olle, Johan och Edvin hjälpte honom i slakteriet.

En bit in på 20-talet övertog Olle rörelsen och drev sin ambulerande charkuteriaffär med häst och vagn. Johan drev en liknande rörelse i Ljusdal och Edvin en i Los och senare i Lillbyn.

Bättre och bättre konjunktur i slutet av 30-talet höjde kött- konsumtionen och firmans avsättning. Men så kom andra världskriget som kastade om uppgjorda planer. Under 50-talet var det dags för Olle Björk att överlämna företaget till sin son Tage Björk. Nu investerades det i en ny fabrik, nya kylrum och gaseldade rökar, högvarviga maskiner och mycket mer.

Tage Björk är den man som stått för de flesta och största förändringarna inom företagets historia. På 60-talet började företagets kundkrets att förändras.

Från att ha varit korvtillverkare med försäljning till specerihandeln var det dags att närma sig storhushållssektorn, det vill säga restauranger, hotell, skolor, personalmatsalar. I och med att man utökade sin kundkrets valde man att utöka den egna tillverkningen med en integrerad grossist- verksamhet inom kylt/fryst.

I dag 40 år senare är det Tages döttrar Maria och Elisabeth som driver företaget och med över 500 olika artiklar i sortimentlistan kan man erbjuda sina kunder allt från det välkända egna hantverksmässigt framtagna produkterna som Forbondekorven till exklusivt kött, vilt, fisk, fågel produkter från hela världen.

2005 firade Björk & Co 100 år och vi vet att stora förändringar kan vänta oss i en spännande framtid. Med våra 109 år har vi visat att vi är ett företag som växer med sin tid!

Products


FORBONDEKORV

Innehåller kött, fläsk, potatis, kryddor, ej något tillsatt vatten! Röks i gamla murade spånrökar med rökhärden på golvet i låg temperatur under 6-10 dygn. Genom rätt tid, temperatur, fuktighet och rökmängd uppnår man en konservering som i svunna tider.
Glutenfri, kallrökt, utan potatismjöl och ingen mjölk.

GALLERRÖKT SKINKINNANLÅR

Innanlåret från grisen saltas och tumlas för att fördela saltet i köttet.
Innanlåret röks med alspån över natten. Det här är en produkt som vinner hjärtan hos allt fler bland våra kunder. Smakmässigt konkurrerar få produkter med vårt
sätt att tillreda den.

FALUKORV
Korvens ingredienser rörs ihop med is för att hålla temperaturen nere. Därefter sprutas smeten i skinn till ringar som förkokas i 40 grader under en halvtimme. Därefter röks korven i en timme innan den färdigkokas och förpackas.



HANDLAGDA KROPPKAKOR

Ett riktigt hantverk som vi är stolta över. Smaken är som de äldre brukar säga:
- Precis som förr i tiden!

KOKT KÖTTKORV

Här blandas de fina råvarorna till en smet som kokas till den special- kryddade köttkorven vi kallar vår egen. Hög kötthalt!


BAKAD LEVERPASTEJ

Vår leverpastej görs med hög halt av grislever, samt färska ägg och mjölk vilket ger den där rätta hembakade smaken som vi alla uppskattar.

ÖRTMARINERAD KASSLER


Har man inte smakat den här kasslern vet man inte hur underbart kassler kan smaka. Skivad i tunna skivor, serverad på hårt bröd smälter den i munnen. Tillagad och serverad med färskpotatis ger den en ny dimension till sommarmat. De franska örterna ger den en annorlunda smak än vad man förknippar med kassler.


VILTKÖTT
Björn
Hjort
Ren
Rådjur
Rökt vilt
Vildsvin
Älg

NÖTKÖTT
Biff
Entrecote
Fransyska
Grytbitar
Högrev
Innanlår
Märgpipa
Oxbringa
Filé
Oxsvans
Pastrami
Stek
Rostbiff
Tjälknöl
Ytterlår

FÅGEL
Anka
Kalkon
Kyckling
Kalkon
Kyckling VILTFÅGEL
Fasan
Järpe
Orre
Ripa
Struts
Tjäder

FLÄSKKÖTT
Bacon
Filé
Fläsk
Färs
Kotletter
Kött
Karré
Kassler
Lägg
Skinka
Spjäll

CHARK
Leverpastej
Pathé
Skinka
Korv
Sylta LAMM & FÅR
Filé
Fiol
Färs
Kotletter
Stek

DIVERSE
Potatis
Grönsaker
Svamp
ost
Bröd
Kakor
Bär
Frukt
Majonnäs
Sallader
Dressingar

KALVKÖTT
Ben
Entrecote
File
Fransyska
Färs
Innanlår
Kotletter
Kött SOUS-VIDE
Nötkött
Fläskkött
Viltkött

FISK
Flundra
Gös
Hoki
Hummer
Rom
Kräftor
Lax
Pangasius
Pollock
Regnbåge
Rödspätta
Räkor
Sej
Sik
Sill
Strömming
Torsk

HUSMANSKOST
Blodpudding
Bruna bönor
Kroppkakor
Ostkaka
Pannkaka
Potatisrätter
Pytt i panna
Pölsa
Snitzel
Vegetariska rätter

Address: Härjedalsvägen 820 41 FÄRILA, 820 41 Färila, Sweden
Phone: 0651-21100
es.ockrojb@ofni
City: Färila
Zip Code: 820 41


Opening Hours

Monday: 10:00 - 17:00
Tuesday: 10:00 - 17:00
Wednesday: 10:00 - 17:00
Thursday: 10:00 - 17:00
Friday: 10:00 - 17:00


related searches: Färilakorv innehåll, Forbondekorv Gravid
Similar places near
Stocksboängarnas nötkött Stocksboängarnas nötkött 3 km Jag har idag 5 dikor,+ kalvar.. Alla födda på gården! Uppfödda logiskt, lösgående ute...
Reviews
Där missar man inte och stannar när man åker till stugan om de är uppe för där får man kvalite på råvarorna och en färdknäpp när man handlat klart kanon chark
Supertrevlig personal och stort utbud. Åker man förbi, så gå in och handla lite, eller mycket köttvaror. Vill jag ha falukorv tar jag bara den från Björks
Välsorterat och goda bacon köps per meter. Här kan man inte köra förbi utan ett besök.
Detta underbara ställe har allt som en chark ska ha och lite till. Egen producerade läckerheter och ett stort kunnande i härlig enkel miljö.
Så fint kött Goda korvar å så Pyttipannan
Välordnat med kösystem. Max. 6 personer inne i butiken, men gå inte in hela familjen. Som vanligt stort utbud av egna fina varor. Lottaboden, Nyberg på berget , Los-senap och flera andras hemlagade sylt och dricka finns. Öppet mån-fre 10-17. Planera köpet så går det snabbare!
En liten mysig livsmedelsbutik där man handlar delikatesser och annat gott över disk.
Det är en upplevelse att besöka denna charkprodukter. Lokalt producerade charkvaror enligt gamla traditioner och recept. Alla smaker som jag saknar hos ICA finns här. Tack, tusen tack
Riktigt bra utbud och trevlig personal.
Comment on this business

to add Björk & Co map to your website;