Officiell sida för Bromstens IK
Historik om Bromsten samt Bromstens Idrottsklubb
År 1291 finns namnet Brumastenj och år 1299 är namnet Brumasten vilket har tolkats som samling av stenblock och syftar på den Fornborg som ligger mellan Duvbovägen och Winqvistväg. Bromstens by har bestått av tre gårdar kan vi läsa i Jordeboken år 1539 samt på en karta från år 1706 finns de tre gårdarna med. På slutet av 1700-talet ändras namnet Bromstens by till Bromstens gård.
På 1880-90-talet ägs gården av Byggmästare Oscar Thalén, han delar egendomen i 3 delar.
Sonen Ludvig Thalén får en del, han behåller själv 1 del och säljer 1/3 del till Brukspatron Lignell.
År 1899 börjar försäljningen av Bromstens gårds ägor som delas till tomter. A/B Billiga tomter annonserar att det är lätt att med Bantåget åka från staden ut till Bromsten och den friska lantliga luften. Många boende i staden köper nu en tomt i Bromsten och bygger själva ett hus. Ungdomar som har varit med i olika idrotter som fanns i Stockholm vill nu fortsätta med det i Bromsten. År 1905 bildas i Bromsten en All idrottsklubb men upphörde år 1909.
Byggmästare Thalén skänker en tomt till skolan samt till idrottsklubben ängen som går mot Tvätt Anders hus vid ån. Där ligger Bromstens Idrottsplats i dag.
År 1910 den 1 augusti bildas Bromstens Idrottsklubb av Hjalmar Lagerkvist tillsammans med ett 25-tal ungdomar och klubben blir medlem i Svenska Riksidrottsförbundet.
Det var fotboll ,spjutkastning, cykling, trestegshopp, stafett, femkamp, boxning, skytte samt bandy och skidåkning som då var mycket populära sportgrenar i klubben. Entusiasmen var stor och som en kuriositet kan nämnas att spjutkastarna hade inte råd med köp av ett måttband så man mätte kastet med hjälp av spjutet.
År 1911 spelades första stora matchen mot Hesselby IK trots stor kämpar glädje blev det förlust. Forward Karl Englund spelade i simbyxor, hade ett flott spel men träffade aldrig bollen.
År 1913 bildades flickfotboll i klubben. 1914 spelar de en match mot flickorna i Vasalunds FK i Solna. Bik:s flickor var även duktiga i orientering samt skidåkning.
På 1920-talet var det många av klubbens medlemmar som emigrerade till Amerika. Det blev ett avbrott för fotbollen som hade mycket duktiga spelare. Nu satsade man på att åter få in ungdomar i klubben och det gav resultat i fotbollen så att Bromstens IK blev vida känt.
Spelade gjorde man på olika ängar i Bromsten samt vid Sundby gård. I Bromsten var det ängen bakom Röda bio (Rissnevägen-Fältvägen-Cervinsväg) och på ängen vid Tvätt Anders hus vid ån. På våren och hösten spelades det på ängen nedanför Sundby gård ända till den söndag då det skulle vara match och när spelare och publik anlände hade bonden plöjt upp hela ängen för han tyckte att springa efter en boll var inte av större intresse.
Bik:s framgångsrika fotbollspelare möter nu stort intresse för spel mot olika klubbar. Vårens första match på 1930-40-talet på Bromstens IP var alltid mot AIK och från Solna kom buss nr.3 fullpackad med åskådare samt till Bromstens Järnvägsstation var det ett lämmeltåg av åskådare som gick Wasavägen( Tallåsvägen) ner mot idrottsplatsen. När en reporter frågade Nacka Skoglund vilket lag han helst skulle spela emot svarade han utan att tveka Bromstens Idrottsklubb.
År 1929 bildas stödföreningen ” L G ” i Bromstens IK av f.d. spelare och har under årens lopp bidragit med ekonomi och hjälp till klubben. De träffas fortfarande vår och höst.
De olika sektionerna av Bik:s allmänidrott minskar i klubben för de ansluter sig mer till stadens olika klubbar som har bättre träningsförhållande med hallar och märkesklubbar som t.ex boxning , cykling. BIK:s boxare som var mycket framgångsrika på 1920-30-talet fick träna i en källarlokal på Wasavägen (Tallåsvägen) där de pucklade på varann så kaminen blev både sned och bucklig.
- Bik:s Skyttesektion upphörde efter 50 år i klubben
- Bik:s Orienterings och Skidsektion upphörde i slutet på 1950-talet
- Bik:s fotbollsflickor startade även ett Handbollslag på 1940-talet. De spelade och tränade på idrottsplatsen till 1970-talet då verksamheten upphörde.
- Bik:s Bandysektion upphörde år 1995 då Spånga IP fick Ishall. De heter nu Spånga/Bromsten Bandy
År 1945 börjar föräldrar att ideellt bygga Klubbhuset som blev samlingsplats för ungdomar och föreningar i Bromsten och är så än i dag år 2012.
BIK:s 100-års jubileum den 1 aug. 2010, firades med stor publik när klubbens alla lag spelade. Höjdpunkten blev fotbollsmatchen med kända spelare från Landslagets dam och herrlag allt inramat av Järnvägens Musikkår som spelade under dagen.
Bromsten var Municipalsamhälle fram till årsskiftet 1949-50 då samhället blev inkorporerad med Stockholms stad. De övertog då Bromstens idrottsplats och från att klubben ideellt skött idrottsplatsens underhåll exemplariskt ser vi i dag hur staden låter idrottsplatsen förfalla med dåligt underhåll av planerna, staket och byggnad. Om denna en gång så uppskattade idrottsplats kommer att finnas kvar till kommande generationer vet BIK inte trots att vi kämpar för gehör hos dagens politiker.
Konstgräsplan på vår Idrottsplats är i dag ett måste för att Klubben skall engagera fler flickor och pojkar och öka den integration som klubben arbetar med , vilket ger kamratskap över gränser.
Idag är en av klubbens viktigaste funktioner att bygga broar mellan olika kulturer, upp till 70% av medlemmarna har invandrarbakgrund. I Bromstens idrottsklubb fungerar integrationen.
to add Bromstens IK map to your website;