facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Dalby Församling

"Nordens äldsta stenkyrka!"
Address: Lundavägen 5, 247 50 Dalby, Skåne Län, Sweden
Phone: (046) 208600
City: Dalby
Zip Code: 247 50



related searches: Dalby kyrka konsert, Svenska kyrkan, Dalby Gästis, Dalby 22, Hyra församlingshem Uppsala, Balingsta pastorat, Uppsala-Näs kyrka, Durandhs Begravningsbyrå
Similar places near
Lilis Tallrik Lilis Tallrik 185 meter Nja....för 85 kr kan det kanske vara ett ok "dagens" ...
Vinlistan Vinlistan 212 meter DALBY
KrantzCompany AB KrantzCompany AB 283 meter
Livets Träd Livets Träd 1 km Minnessmycken, Moderkaksinkapsling, Doulaservice
Dalby Lager & Logistik Dalby Lager & Logistik 2 km STORA bra utrymmen, perfekt lager
Johan Håkansson Lantbruksprodukter Johan Håkansson Lantbruksprodukter 2 km Köper hö och halm m.m till mina kaniner där. Fint och fräscht hö som är packat i stor...
Lilis Tallrik Lilis Tallrik 2 km Maten kyckling curry var torrt & gammal, uppvärmt i mikrougn. Ingen bröd/smör he...
Reviews
En unik plats. Nordens kanske äldsta bevarade byggnad med spännande krypta och dopfunt, dessutom klosterbyggnad, medeltida stall, klosterträdgård och härlig utsikt över slätten. Synd bara att man inte kan komma in i klostret som idag är kungsgård.
En viktig historisk plats att besöka. Var biskopssäte före Lund. Kyrkan är en del av en gammal klostranläggning som man ser spår av. Läs på innan o betänk att detta var en del av Danmark än gång.
Dalby kyrka började byggas redan 1060 och är Skandinaviens äldsta stenkyrka. Den ligger på en höjd som ger en fantastisk by över den omgivande slätten. Kyrkan var under biskop Egino biskopssäte innan Lund definitivt tog över den rollen. Kyrkan har sannolikt även fungerat som befästningsanläggning vilket de tjocka murarna vittnar om.
En fin jubileums högtid med Eginokören.
Fin kyrka. Kul med "önskebrunnen" för barn där man kan kasta ner en peng. Saknade en toalett i anslutning till platsen.
Akta er jag har sett en konstig man vanndra runt i detta område på senare tider. Han är alltid ute sent på natten vid gravarna, då han kan stå där i flera timmar i sträck innan han rör sig vidare. En gång stannade jag uppe sent och försökte följa efter honom för att hitta var han var på väg. Men efter en lång timme av förföljning kom vi till dalby centrum där han gick in i system bolaget, jag bestämde mig då för att vänta utanför och gömma mig bakom den stora stenen placerad rakt emot systembolaget. Jag väntade i fem långa timmar men han kom alldrig ut igen, så jag gick in och frågade personalen om dem hade sett en ung man med blont hår, men dem sa nej så jag lämnade igen. Jag vet fortfarande inte vad som hände den dagen, men har är nu tillbaka till sina gamla vanor. Igår tog jag en bild av honom för att varna andra om honom, se bilden nedan:
Fantastisk upplevelse men kyrkorummet mycket mindre än förväntat. Andäktigt.
Historiens vingslag, verkligen. Missa inte att gå ner i kryptan, tillbaka till 1000-talet på några få steg!
Nordens äldsta stenkyrka , en anfader till mig begravdes för länge sedan i kryptan men har tyvärr flyttats till okänd plats i kyrkogården , det förtar dock inte känslan i kyrkan
Fantastiskt medeltidskyrka, nordens äldsta. Automatisk talguide som berättade historien om kyrkan. Bra och enkelt. Mycket vackert läge!
Comment on this business

Directions to Dalby Församling with public transportation


Dalby busstation 40 meters
159
160
161
162
174
175
Dalby Prästgården 120 meters
161
162
Dalby Skolgatan 200 meters
161
Dalby Pumpvägen 280 meters
174

to add Dalby Församling map to your website;