I Drottningholms Montessoriförskola på Lovö ger erfarna och engagerade pedagoger barnen trygghet att utvecklas i en fantastisk miljö.
Våra pedagoger brinner för barnens hälsa och lärande. Den fantastiska utemiljön och närheten till naturen ger tillsammans med intressanta läromaterial, angagerad och utbildad personal goda förutsättningar för en härlig förskoletid för barnen.
Förskolan drivs av föräldrar som en ekonomisk förening. Vårt mål är att ha totalt 35 barn med två småbarnsavdelningar med åtta barn på varje avdelning.
Om Montessoripedagogik:
Montessoripedagogiken utformades under tidigt 1900-tal av italienaren Maria Montessori. Då var hennes idéer mycket radikala. Idag bekräftar den moderna forskningen alltmer den syn på barns utveckling som Maria hade redan för hundra år sedan.
Grundtanken i Montessoripedagogiken är att varje barn är en unik individ, pedagogens uppgift är att se varje barns behov och att stimulera och uppmuntra just det barnets intressen. Att kunna bemöta varje barn på detta sätt är mycket svårt i stora barngrupper. Därför har vi på Drottningholms Montessoriförskola hög personaltäthet, med 3 Montessorilärare och 3 barnskötare för 30 barn.
Pedagogiken bygger också på att alla barn är naturligt nyfikna och ivriga att lära sig. Om barnen får lära genom att leka, i sin egen takt och utifrån sina egna intressen, går utvecklingen snabbt framåt. Tvång och förmaningar hämmar barnets utveckling, men också en välmenande vuxen som gärna vill hjälpa till kan vara ett hinder för barnets lärande. Montessoripedagogiken bygger på ett förtroende för barnen, att de både kan och vill klara av mycket mer än många vuxna tror. Pedagogens uppgift är att hjälpa barnet att hjälpa sig själv, att bli självständig. På Drottningholms Montessoriförskola uppmuntrar vi barnen att exempelvis klä på sig själva, att städa efter sig och att duka undan efter maten. Barnen får själva välja vad de vill göra och hur länge de vill syssla med en aktivitet. Vi har både ”vanliga” leksaker och speciellt Montessorimaterial, saker som är anpassade så att barnen på ett konkret och roligt sätt introduceras till allt från läsandets och matematikens värld till vardagssysslor så som bakning.
Maria Montessori kom fram till att ett barn går igenom ett antal utvecklingsfaser, som följer ett visst mönster. I vilken ålder de olika stadierna inträffar, och hur länge de varar, är unikt för varje barn. Under olika faser är barnen speciellt mottagliga för olika kunskapsområden, och det är pedagogens uppgift att se när barnet träder in i en ny fas, och då stimulera och uppmuntra barnet att utvecklas inom det området. Det ställer höga krav på pedagogens kompetens, och därför har vi på Drottningholms Montessoriförskola välutbildade lärare med hög yrkeskompetens och erfarenhet från andra förskolor.
Respekt och social utveckling är också en viktig del i pedagogiken. Om barn får vistas i en trygg miljö med få och tydliga regler, till exempel att man alltid städar undan efter sig och att man visar andra barn hänsyn, där de vuxna bemöter barnen på ett respektfullt sätt, lär sig barnen naturligt att samarbeta, dela med sig och visa respekt för både barn och vuxna.
Enligt Maria Montessori är det viktigt att föräldrarna är delaktiga i barnens skolgång. Drottningholms Montessoriskola drivs som ett föräldrakooperativ där föräldrarna har en aktiv del i förskolans verksamhet. Som förälder kan du sitta i förskolans styrelse, eller så har du något annat ansvarsområde, exempelvis trädgården, inköp eller hemsida. Detta leder inte bara till att du som förälder tar ansvar för ditt barns förskola, utan också en stärkt gemenskap och en bättre kontakt mellan föräldrar och pedagoger.
Vill du läsa mer om vår förskola, besök http://www.dmfs.se/index.html
Vill du läsa mer om Montessoripedagogiken, gå in på Svenska Montessoriförbundets hemsida, http://www.montessoriforbundet.se/
to add Drottningholms Montessoriförskola map to your website;