facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Dyvelstens Flottningsmuseum

About

Välkommen till det vackra flottarstället med rötter i medeltiden och café direkt vid Klarälven! Vi har även ett upplevelserum om vatten för barn.

Story

Virkesflottningen på Klarälven upphörde 1991. Då försvann en epok med rötter i medeltiden. I Dyvelstens Flottningsmuseum bevarar vi och berättar om dessa minnen och traditioner.

Museet ligger i Forshaga, strax norr om Karlstad. Idylliskt vid Klarälven låg skiljestället Löved. På första våningen finns verkstaden kvar intakt. På andra våningen finns vår utställning om virkesflottningens historia. Med hjälp av föremål, modeller, foton och ljud skildras arbetet; såväl slitet som glädjen.

På området finns två flottarkojor. Den ena kojan är oförändrad och visar hur flottare och skogsarbetare bodde under sina långa arbetspass långt hemifrån. I den andra kojan har vi ett café. Ta gärna med dig kaffekoppen eller glassen ut på altanen som löper längs verkstadens sydsida och njut av utsikten över älven.

Ute på området finns också större redskap, bland annat olika typer av båtar. En av båtarna är Lusten 8, som på sin tid bogserade de ihopbuntade timmerstockarna ner till massafabrikerna vid Vänern.

Flottningen i Sverige tog fart i början av 1800-talet. På Klarälven var det Klarälvens Flottningsförening som från 1959 skötte flottningen även på den norska sidan. Därifrån flöt varje stock för sig, i så kallad lösflottning, ner till skiljeställena i Lusten och Löved. Där sorterades de olika ägarnas virke ut, liksom de olika sortimenten, såsom massaved och sågtimmer. Efter skiljningen buntades virket och bogserades i långa släp sista sträckan av Klarälven, till sågverk och massaindustrier. De mest kända bogserbåtarna hette Lusten, numrerade till 19.

År 1959 flyttades skiljet från Löved vid Dyvelsten till sjön Lusten. Verkstaden blev dock kvar, med så många som 20 man som arbetade med renoveringar och underhåll av båtar, samt med att göra flotthakar och annat material.

I ett av magasinen, Magasin 11, finns ett upplevelserum kring vattnets värld. Här får barn i alla åldrar experimetera och utforska älvens spännande värld och samtidigt lära sig om flottningens historia. Här kan du låna bland annat metspö och flytväst och prova fiskelyckan!

Address: Flottarevägen 1, 667 30 Forshaga
Phone: +46722236567
City: Forshaga
Zip Code: 667 30


Reviews
Inget aktivitet och övergivet.Tidpunkt för besökVardag
Comment on this business

to add Dyvelstens Flottningsmuseum map to your website;