facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Ebbamåla bruk

Story

Ebbamåla bruk är ett industriminne och arbetslivsmuseum i Ebbemåla i Kyrkhults socken i Blekinge.Ebbemåla Gjuteri och Mek. VerkstadFöretaget grundades år 1885 av August och Johanna Sandberg, som då återvänt från USA med några års arbetserfarenhet av modern gjuteriteknik inom amerikansk industri. Ett stålgjuteri, en smedja och en mekanisk verkstad för bearbetning av gjutgods anlades år 1886 vid Mörrumsån i bondbyn Ebbemåla, som vid 1800-talets mitt bestod av tre gårdar och där det år 1803 uppförts en vattendriven kvarn. På andra sidan ån byggdes 1874 också järnvägen mellan Karlshamn och Vislanda. Huvudråvaran tackjärn levererades från Åminne bruk.I början tillverkade företaget standardprodukter som ugnar, parkbänkar och vagnsnav. Det kom senare att utveckla egna maskinkonstruktioner, inte minst för den då nya svenska potatisstärkelseindustrin samt för trä- och stenföretag. Somliga maskiner var av eget patent, till exempel storsäljaren en hyvel för träullstillverkning. Företaget växte till ett 30-tal anställda och sålde också på export.Den första verkstaden var i bruk till år 1927, då den nuvarande byggdes. Gjuteribyggnaden är från år 1901. Omkring år 1880 uppfördes en amerikainspirerad direktörsbostad och år 1927 ett vattenkraftverk, som fortfarande är i drift.Företaget fortsatte under ledning av familjemedlemmar efter August Sandbergs död år 1900. Driften lades ned i december 1966, men anläggningen stod därefter kvar i stort sedd orörd.



"Vi tar endast emot bokade grupper.Kolla vår hemsida för mer information. Caféet är stängt med.//We are closed for the public. We only welcome booked groups. Check out our webpage for more information. The café is closed as well//."
Address: Olofström
City: Olofström



related searches: Ebbamåla bruk age
Reviews
Sommar Utflykter för stora grupper som vill uppleva hur Sveriges Industri fungerade i början av 1900-talet..
Varenda gång vi har varit där senaste åren så har det inte funnits något att köpa förutom glass+ div drycker. Så svårt är det väl inte att sälja något ätbart till turisterna? Dessutom stängt lör-söndagar mitt i turistsäsongen
Välbevarat gammalt järnbruk med café och guidad visning
Naturskönt o ett fantastiskt idustrimenne som gör historia levande
En upplysande rundtur på det gamla bruket! Kul när kulturmiljöer hamnar hos rätt personer som förvaltar det. Intressant, faktafylld och engagerande rundtur! Fikan var god Tidpunkt för besökVardagVäntetidIngen väntetidBokning rekommenderasNej
Mysigt ställe med en fantastiskt bevarad brukshistoria
Helt enkelt ett måste att besöka detta industrimuseum. Tyvärr är det bara öppet för visning för grupper. Kaféet är stängt tills vidare. Om man ringer innehavaren och han har någon grupp som skall på visning så kan man få hänga på. Det är som att bruket stängde för 50 år sedan och allt kan startas vilket ögonblick som helst.
Fantastiskt, en helt orörd industriell historia som är fullt fungerande. Engagerad och intressant rundvandring som ger oss historian om grundaren, arbetarna och verksamheten. Caféet får också högt betyg.
Jätterolig guidad tur med mycket trevligt att se. Okej fika med god glass. Turguiden är dansk så talar med dansk brytning. Väldigt trevlig och hjälpsam!
Det var en häftig och historisk plats. Vi fick se en film om den i en slags lada med historisk inredning. Efter det fick vi se en massa gamla maskiner som var över hundra år gamla och fortfarande funkar. Dem hade toa och ett litet café.
Comment on this business

to add Ebbamåla bruk map to your website;