facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for ERSTA-batteriet på Landsort

Story

ERSTA-batteriet på Landsort är ett artilleribatteri som står på ön Öja utanför Nynäshamn. Anläggningen skulle skydda Stockholm från ett sovjetiskt angrepp under kalla kriget och var i bruk från 1977 till 2000. Det fanns ytterligare fem liknande ERSTA-batterier längs Östersjöns kust.År 2007 redovisade Statens fastighetsverk för regeringen en utredning om "bevarande och levandegöra" av 17 försvarsanläggningar runtom i Sverige. Bland dem fanns två artilleribatterier på Landsort, dels det äldre 15,2 cm-batteriet (pjäs nr 2) och dels den moderna ERSTA-anläggningen (pjäs nr 3). På Landsort bevarades bara pjäs nr 3. Det öppnades den 1 januari 2013 för allmänheten som ett museum, kallad Batteri Landsort. Anläggningen skall bli ett statligt byggnadsminne.BakgrundKring 1936 började den så kallade Havsbandslinjen anläggas. Det var en kedja artilleribatterier ute till havs för att skydda Stockholm och östra Mellansverige. Ett batteri bestod av en kommandoplats och tre pjäser. 15,2 cm batteriet, Landsort med tre pjäsplatser var i bruk från 1938 till 1960-talet. De står längs kusten på södra delen av Öja intill Landsorts fyr. Batterierna överspelades av kärnvapenhotet och började avvecklas under 1960-talet för att ersättas av ERSTA-batterierna.

Address: Nynäshamm, Stockholms Län, Sweden
City: Nynäshamm



related searches: ERSTA kustartilleri, Öja Landsort karta, Landsort nyår, Gästhamn Landsort, Landsort badplats, ERSTA Batteri Söderarm, Landsort affär, Landsort Västerhamn
Similar places near
Villa Spies Villa Spies 8 km Villa Spies är en villa på ön Torö utanför Nynäshamn i Stockholms södra skärgård som ...
Reviews
För endast 100 kr får man se en underjordisk militär anläggning som får dig att tappa andan av hur man alls kan bygga upp denna stora anläggning under jord på en avlägsen ö. Väl värt att se, hur stort militärintresset än är!
Intressant ur ett nutidshistoriskt perspektiv. Trevlig och kunnig guide.
Kanon-Kul ställe att besöka! Är inte speciellt intresserad av militärhistoria men detta var verklingen värt ett besök! Rekommenderar starkt den guidade turen så man får se insidan. Man blir ganska fort överaskad av den storlek anläggningen tar i anspråk!
Kanon att få besöka en sådan här pang plats.
Häftig och se kanonerna som skulle försvara oss emot Ryssen.
Intressant tyvärr missade jag den guidade turen
Härlig med minne ifrån fornstora dar.
VÄLDIGT intressant och imponerande! Bra guide.
Comment on this business

to add ERSTA-batteriet på Landsort map to your website;