facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Företagarna Hudiksvall

Företagarna Hudiksvall

About

Företagarna är Sveriges största organisation för företagare. Vi driver opinion för att förbättra företagarklimatet och göra det enklare att vara företagare

Story

Det började med arsenik

Hudiksvall har en lång historia, människor kom hit sjövägen redan under järnåldern. Handel bedrevs tidigt och det är vid 1700-talets mitt som historien om vår förening tar sin början. Industrialismens första steg togs på stranden kring Lillfjärden, där Glysisvallens idrottsplats nu ligger. Garverier beredde skinn från områdets jägare och många av traktens män arbetade i den hårda industrin. Efter hand började dock arbetarna att dö, och även om dödsfallen var oförklarliga så satte man dem i samband med garverierna. Därför skapades en kassa till vilken alla garverier betalade en årlig summa, en kistpeng. Ur denna kistpeng delades sedan medel ut till de avlidna männens hustrur och barn. År 1756 utökades kassan till att bli en lokal förening för hantverkare i Hudiksvall. Långt senare visade det sig att arseniken som användes flitigt i garverierna var orsaken till sjukdomar och dödsfallen.

Mer än 250 år i medlemmarnas tjänst

Enligt det dokument som undertecknades av de första hantverkarna 1756 blev namnet på föreningen De i Hudiksvall Associerade Hantverkarna. Originalhandlingen finns fortfarande i behåll på Muséet. Föreningens syfte var att se till medlemmarnas intressen, att till exempel lyfta markfrågor med staden och att lösa tvister mellan olika medlemmar. I vårt arkiv finns alla dokument från våra mer än 250 års verksamhet bevarad. Det är spännande att ta del av de olika ärendena som oberoende av ålder ofta är ganska lika de ärenden vi har idag. Vi känner inte till någon annan företagsförening som överlevt så länge som vår och som fortfarande är verksam.

Verksamheter av alla slag

Under årens lopp har flera olika företagare färgat samtiden i Hudiksvall. Tidigt handlade det mycket om träindustrin som sedan gick över i pappersindustri, under 1800-talet myntades begreppet Glada Hudik med åsyftning på det livliga sällskapslivet som fanns i staden. Det baserades på blomstande affärer och framtidstro. Under 1700- och 1800-talen hade vi också ett stort skrå med duktiga kopparslagare samt både silver- och tennsmeder i staden. Vackra konst- och bruksföremål i skimrande metaller syns ännu idag från denna tid.

En företagsförening man lyssnar på

På 1900-talet fortsatte industrier och företag att utvecklas i Hudiksvall och det gjorde även vår företagarförening. Sedan 1970-talet är vi medlemmar i Företagarna-Sveriges största företagsorganisation. Sedan början av 2000-talet har vi varit delaktiga inom olika utskott inom kommunen och har därigenom kunnat påverka kommunens företagarklimat på ett positivt sätt. är man en förening med så många medlemmar och så många år på nacken blir man lyssnad på.

Rikstäckande organisation

Det är en styrka att vara en del av en riksorganisation och därför använder vi det rikstäckande namnet först och främst. Du som medlem har tillgång till ett nätverk av företag i hela Sverige och dessutom har vi en nationell lobbyorganisation som verkar i olika frågor som rör lagar, regler och skattefrågor kring företagande.

Regional nivå

På regional nivå arbetar vi tillsammans med de andra medlemmarna inom Gävleborg. Tillsammans kan vi påverka opinionen och politikerna och därigenom besluten kring företagande i vår region.

Lokal nivå

Det är naturligtvis på lokal nivå du märker av oss mest. I styrelsen sitter nio ledamöter som du kan kontakta med frågor kring föreningen, medlemskap eller diskutera punkter till vår dagordning. Styrelsen har månadsvisa möten och vår ordförande Janne Ström som deltar i kommunens utskott har möjlighet att påverka de politiska beslutfattarna.

Vi finns här för dig och vi finns här för Hudiksvall. Tillsammans ser vi till att vår region blommar, att det skapas en företagsvänlig atmosfär i kommunen och regionen. Vi verkar tillsammans för långsiktighet och hållbarhet. Du deltar genom att vara medlem och att genom att vara mer eller mindre aktiv i föreningen. Vi kommer alltid att vara aktiva i vår strävan att se till medlemmarnas bästa.

Address: Hantverksgården, Hamngatan 17, 82452 Hudiksvall
Phone: 070-344 56 65
City: Hudiksvall
Zip Code: 82452



related searches: Företagarna hudiksvall age
Similar places near
Lions Club i Hudiksvall Lions Club i Hudiksvall 60 meter Vår uppgift på Lions är att hjälpa, vilket innebär att vi arbetar med samhällsinsatse...
Hittaut Hudiksvall Hittaut Hudiksvall 213 meter hittaut.nu/hudiksvall är ett hälso-och friskvårdsprojekt som har karta och modern tek...
IOGT-NTO Hudiksvall IOGT-NTO Hudiksvall 243 meter Vi håller till i Hudiksvalls centrum, på Trädgårdsgatan, mitt emot Monitor Öppet både...
Hudiksvall-Enånger JVK - Ungdom Hudiksvall-Enånger JVK - Ungdom 706 meter Ungdomssektionen i Hudiksvalls Jaktvårdskrets. Denna sida sträcker sig till dig som ä...
Bowlingklubben Elan Bowlingklubben Elan 751 meter Bowlingklubb för tjejer i åldrarna 0-100. Alla är välkomna.
SK3GA - Hudiksvalls Sändareamatörer SK3GA - Hudiksvalls Sändareamatörer 777 meter Bäst i stan på radion!
Strands IF Friidrott Strands IF Friidrott 979 meter Trevligt kansli med bra utrymmen
Hyresgästföreningen Hallå Håsta Hyresgästföreningen Hallå Håsta 2 km Lokala hyresgästföreningen Håsta skogen/höjden
Hudiksvalls Motorcykelklubb Hudiksvalls Motorcykelklubb 4 km Hudiksvalls MCK HMCK klubbhus. Här håller klubben sina möten och aktiviteter.
Rogsta hembygdsgård Rogsta hembygdsgård 6 km Mysig miljö med trevlig personal. Dusch saknas, men övrig service finns på plats, vat...
Hudiksvalls Sportdykarklubb Hudiksvalls Sportdykarklubb 10 km Hudiksvalls Sportdykarklubb
Östergrändens Bygdegårdsförening Östergrändens Bygdegårdsförening 10 km En traditionell bygdegård.
Comment on this business

to add Företagarna Hudiksvall map to your website;