facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Funktions Rätt Väsby = FRV

Funktions Rätt Väsby = FRV

About

Vi är en frivillig organisation som jobba för alla lika människors värde och alla ha rätt till samhällets resurser och ha nära samarbete med vår kommun.

Story

Allt vi gör syftar till att förbättra villkoren för människor med funktionsnedsättning. I dialogen med beslutsfattare, massmedia och andra samhällsaktörer är vi en samlad röst för våra medlemsförbund.

Vårt intressepolitiska arbete grundar sig på genomförandet av mänskliga rättigheter. Utgångspunkter är framför allt FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Vi inbjuds ofta att lämna synpunkter på lagförslag och andra politiska reformer. Hos många myndigheter sitter vi med i referensgrupper för att dela med oss av vår kunskap. Där kan vi påvisa problem som inte alltid är synliga för andra.Vi agerar också aktivt och uthålligt för att våra frågor inte ska hamna i skymundan i den politiska diskussionen.

Vår verksamhet består av att påverka politiskt och att utveckla samarbetsformerna inom funktionshindersrörelsen.
Människor med funktionshinder har funnits i alla tider, men det dröjer långt in på 1800-talet innan de börjar organisera sig. Den första funktionshindersföreningen var Stockholms Dövas förening som bildades 1868. Ändmålet var att skaffa arbete, understödja döva medlemmar i ekonomiska svårigheter samt att verka för utbildning.

1942 bildades Samarbetskommittén för Partiellt Arbetsföra (SAMPAS) av fyra funktionshindersorganisationer. Skälet var den höga arbetslösheten bland människor med funktionsnedsättningar samtidigt som det rådde stor brist på arbetskraft i landet. Dagens organisation benämns Handikappförbundens samarbetsorgan med 38 medlemsorganisationer. Allas rätt till arbete är fortfarande en av de viktigaste frågorna.

Funktionshindersrörelsens intressepolitiska inriktning och med ett omfattande kontaktnät inom myndigheter, riksdag och departement har inneburit förändrade villkor för människor med funktionsnedsättningar.
Ur ett historiskt perspektiv kan man tydligt se hur arbetsmarknaden och samhället i övrigt har utvecklats på många områden. Avveckling av de stora institutionerna och specialskolor, utveckling av hjälpmedel, förhållanden på arbetsmarknaden, tillgängliga bostäder, skolskjutsar och färdtjänst, högspecialiserad sjukvård med mera. Begrepp som vanföra, sinnesslöa och dövstumma används inte längre. Polioepidemier, spanska sjukan och silikos har försvunnit. Den medicinska utvecklingen går framåt i en allt snabbare takt.

Däremot kvarstår diskriminering, fördomar och dåligt bemötande än idag. Trots moderna diskrimineringslagar och FN:s konvention för personer med funktionsnedsättningar.
Våra föreningar som tillhör oss i Upplands Väsby

- Hörselskadesförening
Hrf SUS
-Epilepsiförening i Storstockholm
-Neuoförbundet
- RTP Personskadeförbundet
- Hjärt o lung Upplands Väsby
- Afasi Sollentuna/Väsby
- Dyslexiförbundet Stockholm Norra
- Astma o allergi StockholmNordväst
- Attention Sollentuna/Väsby
- Ifs Stockholm
- Strokeföreningen Stockholm Norrort
- Rsmh Stockholm
- Autism och Asperger förbundet
- Reumatikerförening Sollentuna/Väsby

Mission

Vår värdegrund

Handikappförbundens mål är att uppnå ett samhälle för alla. Detta definieras i Förenta Nationernas konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar och är en del av vår värdegrund. I konventionen tydliggörs vilket ansvar som staten har inom en rad olika samhällsområden, för att människor med funktionsnedsättningar ska kunna vara delaktiga i samhället på lika villkor.

Konventionens grundläggande principer:

Alla människor är lika i värde och rättigheter. Alla människors behov är lika viktiga och måste ligga till grund för hur ett samhälle utformas.
Rättigheterna gäller alla människor. Detta gäller oavsett ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, sexuell läggning, funktionsnedsättning, egendom, börd eller ställning i övrigt.
De mänskliga rättigheterna är universella. En kränkning av en rättighet är en kränkning oavsett var i världen den sker.
De mänskliga rättigheterna är odelbara och inbördes beroende av varandra.

Impressum

Ordförande Anneli Andersson Shamsizadeh
Vice Ordförande Leif Engström
Sekreterare Bengt-Erik Johansson
Kassör Maria Fälth
Ledamot : Maria Gugliemeti, Siv Nilsson, Rubina Mahmood
Suppleant: Jonna Svensson

Address: Dragonvägen 64, 194 70 Upplands Väsby (commune)
Phone: 0723634768
moc.liamg@ybsavttarsnoitknuf
City: Upplands-Väsby
Zip Code: 194 70


Similar places near
Den Gulliga Folkrörelsen Den Gulliga Folkrörelsen 152 km Föreningen bildas för att skapa förutsättningar för en ny typ av folkrörelse i framti...
BIO SOBER Kulturförening BIO SOBER Kulturförening 153 km IDEELL KULTURFÖRENING som huvudsakligen visar FILM men också arrangerar andra kulturp...
Älska. Lev och Skratta och va en planet-skötare. Älska. Lev och Skratta och va en planet-sköt... 153 km Älska Lev och Skratta är ett nätverk och en förening. Fester, event, happenings och i...
Sommarjobb Väsby Sommarjobb Väsby 153 km Här samlar vi information kring sommarjobben i Upplands Väsby.
Upplands Väsby judoklubb Upplands Väsby judoklubb 153 km Upplands Väsby judoklubb erbjuder träning för alla. Judoträningen ger fysisk och ment...
Svenska Österbottningar i Upplands Väsby Svenska Österbottningar i Upplands Väsby 153 km En medlemsförening i Finlandssvenskarnas Riksförbund i Sverige
Vilundakuoro - Vilundakören Vilundakuoro - Vilundakören 153 km Vilundakuoro - Vilundakören
Hyresgästföreningen Upplands Väsby Hyresgästföreningen Upplands Väsby 153 km Hyresgästföreningen i Väsby är en demokratisk medlemsorganisation för hyresgäster. Vå...
Väsby Ik Hockeyklubb Väsby Ik Hockeyklubb 153 km Sveriges näst bästa lag efter AIK
Grimsta AIK Grimsta AIK 154 km http://www.grimsta.nu
Brf Travgatan Brf Travgatan 154 km Vi är den "lilla" bostadsrättsföreningen med de stora visionerna, välkommen till oss!...
Lindhemsparkens odlarförening Lindhemsparkens odlarförening 154 km Ett biologiskt torg beläget i Upplands Väsby där privatpersoner odlar olika typer uta...
Kanotklubben Glid Kanotklubben Glid 155 km Bättre finns inte.
Comment on this business

to add Funktions Rätt Väsby = FRV map to your website;