facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Geologiska museet

About

Geologiskt museum beläget i centrala Borlänge. Har mer än 5000 utställda bergarter och mineral från hela världen. Museet omges av en vacker stenträdgård.

Story

Museets mål är att ge allmänna kunskaper om Jordens geologiska uppbyggnad och processer. På så sätt kan vi bättre förstå förutsättningarna för allt liv på Jorden. Museet vill visa hur beroende vi är av det geologiska materialet. Samlingarna visar Tunabygdens och Dalarnas geologi, men här finns även intressant material från övriga delar av Sverige och värden.

Samlingarna innehåller mer än 5000 utställda stuffer och ca 15000 i förråd. Museet är därmed ett av de största föreningsägda i Sverige. De utställda föremålens ålder varierar. De är bildade från mer än 2000 miljoner år tillbaka och fram till våra dagar. De flesta föremål är mineralstuffer.

I museet hittar du vanliga, ovanliga, vackra, färgranna, fluorescerande och/eller radioaktiva mineral. Vi har en stor samling både slipade och oslipade smyckestenar. De är speciellt hårda och vackra mineral. Här finns också en avdelning med fossil från olika tidsåldrar. På skärmar förklaras olika geologiska fenomen.
I museibutiken finns mineral, bergarter, fossil, smycken och litteratur till försäljning.

Samlingarna ägs av Tunabyggdens geologiska förening, TGF, som även driver verksamheten i museet. Den vackra museibyggnaden ägs av Borlänge kommun.

Sommartid arrangeras guldvaskning, stenslipning och mineraljakt för barn. Varje år firas Geologins dag i början av september med öppet hus och olika aktiviteter.

Museet omges av Stenparken och Lekparken som visar geologiskt material, strukturer och processer. Parkerna inbjuder till avkoppling och lek för barn och vuxna.

Address: Hantverksbyn 13, 784 33 Borlänge (commune)
Phone: 0243211092
City: Borlänge
Zip Code: 784 33



related searches: Geologins Dag Borlänge
Similar places near
Framtidsmuseet Framtidsmuseet 429 meter Dåligt ställe lite rymd mest blä experiment Men deras cosmonova var underbar nästa gå...
Reviews
Är man specialintresserad av stenar, bergarter etc så finns mycket att se här. Enkelt och trivsamt, men ingen snygg och "flashigt" arrangerad utställning. Lite "torrt" och rakt på sak, liksom. Ganska stor avdelning med saker till försäljning. Fin liten stenträdgård och park utanför!
Mycket fynd från svensk gruvhistoria, speciellt från Bergslagen. Även bergarter och en unik samling av Porfyr. Har en steverkstad i källaren på museet med stenkapar och stenslipar mm. Rekomenderas.
Engagerad och kunnig personal, rekommenderas.
Trevlig och kunnig personal. Väldigt intressant museum
Spännande samlingar från dalarna, sverige och världen. Demonstration av geigermätare. Liten butik. Ideell verksamhet.
Trevlig plats o personal.
Kul ställe! Speciellt källaren!
Underbart gammaldags museum med många glasmontrar och stenar. Väldigt intressant.
Det var okej. Mycket stenar och stora stenar och små stenar och bla, bla och bla.
Hört att det är ett bra museeum
Comment on this business

to add Geologiska museet map to your website;