facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Gräsö kyrka

Story

Gräsö kyrka är en kyrkobyggnad i norra Roslagen som tillhör Öregrund-Gräsö församling. Kyrkan ligger nästan mitt på Gräsö vid överfartsstället till Öregrund, ungefär 100 meter från sundet. Fram till 2002 hörde kyrkan till Gräsö församling som sedan uppgick i Öregrund-Gräsö församling. Klockstapeln uppfördes på 1740-talet och fick sin nuvarande brädbeklädnad år 1906. 1990 renoverades stapeln. Lillklockan göts 1750 och storklockan göts 1788. Före rysshärjningarna 1719 fanns två kyrkklockor av järn där den ena togs av ryssarna. Stapeln renoverades även 2015.KyrkobyggnadenGräsö kyrka är uppförd av liggtimmer och står på en sockel av kullersten. Kyrkan har en tydlig karolinsk karaktär och dess tak har en ovanlig form som skulle kunna passa för ett säteri. I väster finns ett vapenhus som är hälften så högt och hälften så brett som resten av kyrkan. I norr finns en vidbyggd sakristia. Utvändigt är kyrkan närmast oförändrad sedan byggnadstiden.År 1695 lades grunden till kyrkan och hösten 1697 ägde invigningen rum fastän kyrkan inte var helt färdigbyggd. Vapenhuset i väster tillkom samtidigt med kyrkan. Ritningarna till kyrkan kan möjligen vara gjorda av arkitekten Johan Hårleman. 1719 vandaliserades kyrkan av ryssarna som använde den som stall. Det dröjde 25 år innan man fick råd att reparera kyrkan. Vid kyrkans upprustning lät man år 1753 bygga till en sakristia. 1906 byttes takbeläggningen från träspån till järnplåt. Kyrkan genomgick en omfattande restaurering inför 300-årsjubileet 1997 och försågs med nytt golv och uppvärmningssystem.

Address: Öregrund
City: Öregrund


Similar places near
Långkatekesen Öregrund Långkatekesen Öregrund 2 km Långkatekesen, eller Långgården som den också kallas. Vår 1700-talsgård i hjärtat av ...
Reviews
Mycket vacker gammal träkyrka som ligger vi färjeläget. Ryssarna hade det som stall en gång i tiden mycket sevärt.
Lite fin kyrka ,väl bevarad charm.
En fin liten kyrka värd att se
Översatt av Google Ett mycket pittoreskt litet träkapell, med en stämningsfull kyrkogård. Original A very quaint little wooden chapel, with an atmospheric cemetery.
Comment on this business

to add Gräsö kyrka map to your website;