facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Hångers IF

Hångers IF

About

HÅNGERS IDROTTSFÖRENING

Följ Samarbetslaget Dannäs/Hånger och Hånger IFs Ungdomslag

Följ oss även på Instagram @hangerif

Story


HISTORIK - HÅNGERS IDROTTSFÖRENING

Hångers idrottsförening bildades den 8 april 1939 vid ett sammanträde med ett gäng idrottsintresserade Hånger-grabbar.



Den första styrelsen fick följande sammansättning:
Ordf. Nils Emanuelsson Runnebo
v.ordf. Axel Johansson Klockaregård
sekr. Gunnar Svensson Nybo
kassör Sven Sandwall Skattegård

Herbert Nordin Enebacken



En plan för fotbollsspel diskuterades redan från början, och enligt protokoll från den 6 maj 1939, fick föreningen hyra mark av Klockaregården, öster om Hångers station.
Förutom fotboll utövades även friidrott, skidåkning, orientering och simning i klubbens regi.



Under de snörika vintrarna i början av 40-talet arrangerades skidtävlingar med deltagare från orterna runt omkring.
Klubbens medlemmar deltog även i skidlopp på andra orter, och placerade sig då och då bland de främsta.



Under krigsåren anordnades prov i riksmarch, simning och orientering, att detta var populärt förstår man av att det 1940 avlades 143 prov för riksmarchen på en mil. När nya skolan togs i bruk startades även en grupp med gymnastik, under ledning av Hångers präst - Nils Hornvik.
Gruppen hade till och med offentliga uppvisningar.



Föreningen fick 1943 mottaga Svenska Gångförbundets diplom som erkänsla för arrangemang av den femte riksmarchen.



Under 40- och 50-talen anordnades provtagning för simborgarmärket, vilket samlade många provtagare, men på grund av att vattenkvalitén i vidöstern försämrades fick både simskolan och provtagningarna upphöra.



Bordtennis spelades under vinterhalvåren i skolan och tävlingar arrangerades mellan Hånger, Åminne, Kärda och Värnamo.



Vid kommunsammanläggningen 1950 fick Hångers IF ett anslag på 5000 kronor av Hångers gamla kommun att använda till fotbollsplan.



I mitten av 50-talet diskuterades inköp av lämplig mark för anläggande av en fotbollsplan. Olika förslag framkom men fick avskrivas på grund av föreningen inte hade tillräckliga ekonomiska tillgångar.
Föreningen hade i många år förhyrt ett markområde av Oscar Andersson, Röshult (Västra Mo) och många medlemmar har säkert många roliga minnen från den tuviga och ojämna gräsvallen.



År 1950 började föreningen att iordningställa Västra Mo, de värsta ojämnheterna planades ut och matjord påfördes, som togs från Bökenabben och stationssamhället, där vatten och avlopp, samt gator börjat anläggas. Något år senare anlades en vattenledning från ån vid Rydala, för bevattning av planen sommartid. Även en enklare byggnad för omklädning och dusch byggdes intill planen med virke som skänkts av lokala skogsägare.



I början av 1960-talet började diskussionen om att föreningen skulle anmäla lag till seriespel, sagt och gjort.
Torsten Håkansson valdes till den första lagledaren och den första seriematchen spelades i Vittaryd den 7 maj 1961.
Första målet gjordes av Torvald Petersson.



1965 gjordes en genomgående ombyggnad av idrottsplatsen av Skandewalls i Växjö, en satsning på 36 000 kronor. Detta finansierades med kommunala och statliga bidrag samt en stor insats av föreningens medlemmar. Många lantbrukare i Hånger skänkte träd och gödsel och genom dessa insatser från olika håll gjorde att föreningen inte behövde dras med några större skulder.



Den 26 juni 1966 invigdes den nya idrottsplatsen med invigningstal av kommunfullmäktiges ordförande Yngve Norrestam, det spelades också match mot Rydaholm, vilken slutade oavgjort.
Fem år senare hade verksamheten vuxit så att föreningen beslöt att anlägga en träningsplan med elbelysning vid Moen, en kostnad på 10000 kronor. Detta finansierades dels med anslag från kommunen, dels med insatser från medlemmarna.



Så rann 60- och 70-talen undan med varierande framgångar för klubben, A-laget vann flera gånger div VI, men det blev inga långa visiter i de höge divisionerna.



Frågan om byggandet av en egen klubbstuga diskuterades många gånger och för att få tips och idéer till bygget gjordes besök i Hovslätt.
1978 anlades i samarbete med Värnamo kommun ett elljusspår i anslutning till Västra Mo som flitigt användes av både föreningen och allmänheten. Spåret ägs av kommunen men Hångers IF svarar för skötsel och spårning vintertid.



Planerna på byggandet av klubbstuga började ta fastare form och vid semestertid 1982 togs det första spadtaget på det efterlängtade bygget. Detta var en enorm ekonomisk satsning för en liten förening som HIF, som kom att sluta på ca 600 000 kronor. Men genom generösa bidrag från Värnamo kommun och inte minst stora insatser från klubbmedlemmar och allmänheten har klubben en förnämlig anläggning så gott som skuldfri.



Den 25 augusti 1984 invigdes den nya klubbstugan med inbjudan av alla som på ett eller annat sätt medverkat till förverkligandet av vår stora dröm. En anläggning som inte bara används av föreningen utan som lokal för fester, kalas, danskurs, läger, bastubad,
föreningsmöten mm.



En ny träningsplan tillkommer genom att kommunen bygger bostadsrätter på Moenområdet, samtidigt får vi en grusplan anlagd. Denna anläggning invigs den 18 augusti 1990, i samband med årets Hångerdag. Samma år bildas en damsektion som kom att betyda mycket för föreningens fester och sammankomster.



Under 90-talet diskuterades hur man skall få större utrymme med flera omklädningsrum, då verksamheten med pojk- och flicklag utökats. 1996 inköptes två kontorsbaracker som byggdes om till omklädningsrum och duschar. Arbetet utfördes till största delen av föreningens egna medlemmar. En investering på runt 150 000 kronor.



1998 kom vårt A-lag tvåa i div VI och fick kvala mot Bosna och Västboås. HIF vann båda matcherna och spelade följaktligen i div V under säsongen 1999 med en plats i mitten av tabellen vid seriens slut.



Tack vare att Tobias Johansson blev uttagen till pojklandslaget fick vår förening och Bredaryd anordna landskamper mellan Sverige och Slovakien. En stor dag för HIF med solsken, vackert väder och publikrekord.



Vår förening fick även stå som värd för en kvalmatch till div III mellan V.Södra och Smålandsstenar.



Hångers Idrottsförening har haft en fin utveckling under de gångna 60 åren sedan 1939 med 14 medlemmar och en medlemsavgift på 50 öre, sporadisk fotbollsträning, gång och friidrott ibland till dagens förening med 200 aktiva medlemmar, fem lag i seriespel, tipspromenader, mötesverksamhet mm samt tillgångar i miljonklassen, i form av idrottsplats, träningsplaner och klubbstuga.

Address: Västramovägen, 33194 Värnamo
City: Värnamo
Zip Code: 33194



related searches: Hångers if varnamo, Kärda IF
Similar places near
SMK Värnamo SMK Värnamo 11 km Motocross & Enduro klubb i Värnamo
Värnamo Atletklubb Värnamo Atletklubb 12 km Värnamo Atletklubb är förening för dig vill träna Tyngdlyftning, Styrkelyft, utveckla...
Wärnamo SK Hoppgrupp Wärnamo SK Hoppgrupp 13 km Denna sidan tillhör Wärnamo SK Sportklubb (Friidrott) Följer där med det riktlinjer s...
Värnamo Martial Arts Center Värnamo Martial Arts Center 13 km Bra och vettigt folk som håller i det. Barnen gillar träningen och har kul. Stark rek...
Värnamo Simsällskap Värnamo Simsällskap 13 km Bildad 7 juni 1932 för tävlingssimning
Värnamo Handbollklubb Värnamo Handbollklubb 13 km Värnamo Handbollklubb
Värnamo Taekwon-Do ITF Värnamo Taekwon-Do ITF 13 km Jag skall iakttaga Taekwon Do's grundsatser. Jag skall respektera instruktörer och se...
Jujutsu i Värnamo Jujutsu i Värnamo 13 km Jag skall iakttaga Taekwon Do's grundsatser. Jag skall respektera instruktörer och se...
IFK Värnamo U19 IFK Värnamo U19 14 km Officiell sida för IFK Värnamo U19/Tipselit 1
Golfbanan Golfbanan 20 km Fin bana och trevligt bemötande. Dessutom fantastisk mat.
Värnamo Golfklubb Värnamo Golfklubb 20 km Mycket långsamt på greenerna
Comment on this business

to add Hångers IF map to your website;