Hotell för pensionerade mjölkkor. När korna mjölkat klart kommer de till oss. Här får de omtanke, god mat, lugn och ro.
Glada kor blir goda kor.
Köttproducent med omtanke om djur, natur och smak.
Hotell för pensionerade mjölkkor.
Att ta till vara den fina resursen i mjölkkon, hålla vårt landskap öppet och få ett riktigt gott marmorerat kött – det var en fundering som ledde fram till Pensionat Paradiset.
Idén dök upp på en semester 2015. Den växte sig snabbt starkare och från ord till handling var det inte så långt. Det blev ett samtalsämne hemma runt middagsbordet; hur får man en mjölkko att känna sig lyxigt väl omhändertagen? När vi är trötta och stressade åker vi spa – hur gör man det för kossor? Resultatet stod färdig i form av en ny ladugård hösten 2016.
Vi inledde ett samarbete med Torsjö säteri, utanför Eksjö, som innebär att när deras mjölkkor inte längre producerar på topp kommer de till Hagshult. Hos oss går korna lösa i mjuka djupströbäddar (massor av mjuk och härlig halm som fylls på två gånger om dagen), äter gräs som produceras på vår egen mark, går ut en sväng i solen eller njuter en stund i ryktborstarna som snurrar i behaglig takt och ger massage. Det första du känner när du kommer in i ladugården är lugn och harmoni; kossornas idisslande, fraset av mjuk halm och fåglarnas kvitter.
Eftersom alla våra kor kommer från samma gård betyder det att det inte kommer in några nya smittor eller bakterier. Genom att inte blanda kossor från olika gårdar håller vi hela gänget friskare (jämför med när barn börjar på dagis) och behöver inte använda antibiotika eller andra mediciner i onödan.
Gott i själen
Vi vill inte producera så billigt som möjligt, vi vill göra så bra som möjligt! Ska man äta kött ska man veta att det kommer från en ko som haft en fint och bra liv. Vi tror maten smakar godare både i gommen och i själen om vi vet och tar ansvar för vad vi stoppar i oss. Råmar kon dessutom på småländska tycker vi det är extra bra för då har hon också varit med och betat i våra skogar och hagar och gjort naturen så där härligt skön att både se på och vistas i.
Vår mylla
I generationer har smålänningar brutit sten och skapat bra betesmark till sina djur (det är därför vi har så många fina stengärdsgårdar). Vår mark lämpar sig bättre som mat till våra djur än för odlingar av oljeväxter och spannmål. Hos oss är det mulen som håller landskapet öppet och vi odlar gräs, klöver och örter som tack för hjälpen. Så det är ingen slump att du på det småländska höglandet bland röda stugor och vackra ekhagar ofta ser betande kor och kalvar. För oss är det en viktig del i matkulturen att vi håller ängar och hagar öppna med ett böljade landskap med en stor mångfald i faunan.
Vår gård
På gården bor Carl-Johan Bertilsson tillsammans med sin sambo Ulrica, barnen Lucas och Filippa (samt Filip, Adam och David som flyttat hemifrån) och hunden Simba och katten Molly. Carl-Johan är den sjätte generationen som brukar gården och här har alltid funnits djur. Mangårdsbyggnaden är från 1816 och är förstås röd med vita knutar. Här finns mycket fin historia att ta hänsyn till och värna om, även om både Carl-Johan och Ulrica också gärna mixar tradition med modern teknik och utveckling. Nyfikenheten är stor och därför finns flera samarbeten med bland annat SLU kring djurhållning, växtodling och kopplingen mellan mat och smak på köttet. Synonymt för allt som görs är att försöka tänka klimatsmart och långsiktigt.
to add Hagshults kossorna map to your website;