facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Handarbetets Vänner

Handarbetets Vänner

About

Handarbetets Vänner, HV är ett aktivt och utåtriktat centrum för utbildning, utveckling, tillverkning och experiment av avancerade textilier och design.

Story

Handarbetets Vänner, HV är ett aktivt och utåtriktat centrum för utbildning, utveckling, tillverkning och experiment av avancerade textilier och design.

Handarbetets Vänner är en av de äldsta och främsta ateljéer inom textilt hantverk i Sverige. På initiativ av Sophie Adlersparre grundades föreningen 1874. Syftet var att förädla det svenska textila hantverket. Sedan dess har HV varit ledande inom en rad viktiga framsteg såsom kvinnligt entreprenörsskap och frigörelse, nyskapande textil design och avancerat tekniskt hantverk.

Idag arbetar mästare och gesäller i Handarbetets Vänners ateljé som är en av få kvarvarande ateljéer i Europa för textil konst och hantverk. Samarbetet mellan Sveriges främsta konstnärer och designers och HVs skickliga hantverkare har lett till kontinuerlig innovation och arbete av högsta kvalité. Referenser inkluderar couturedesigners såsom Lars Wallin, design- och konstinstitutioner som Moderna Museet i Stockholm samt en rad offentliga byggnader som till exempel Stockholms Stadshus, Riksdagshuset och FNs högkvarter i New York.

Handarbetets Vänner Licium
Handarbetets Vänners ateljé tillverkar och renoverar också sakral textil under namnet “Licium”. Syftet med produktionen har alltid varit att förnya artistiska uttryck inom sakral textil. Detta har resulterat i ett kontinuerligt samarbete med olika konstnärer. HV finns representerade i majoriteten av svenska kyrkor.

Handarbetets Vänner Skola
Handarbetets Vänner Skola har drivit vävskola sen 1880 talet och erbjuder idag läsutbildningar och kurser inom textilt hantverk. Undervisningen ges av experter och pedagoger inom textila hantverkstekniker och stor vikt läggs vid det konstnärliga uttrycket i kombination med ett gediget hantverkskunnande.
Vid skolan finns såväl en treårig utbildning som helg- och kvällskurser. På ett år passerar cirka 350 stycken studerande varav 48 är heltidsstuderande. Sedan 1 juli 2015 är skolan med under förordningen Konst och Kultur vilket inkluderar väletablerade och erkända eftergymnasiala utbildningar inom konstnärliga områden. Studiemedel kan du söka på högskolenivå.

Handarbetets Vänner Galleri
Handarbetets Vänners Galleri är ett av Sveriges få textilgallerier med utställningar som valts med målsättning om att visa bredden inom trådkonst. Här visas utställningar, av externa konstnärer och hantverkare, som ger en inblick i vad som pågår inom det textila fältet, såväl nationellt som internationellt, idag. I HV Galleri ligger också HV Butik där unika material, textila hantverk och literatur finns till försäljning.

Address: Djurgårdsslätten 82–84, 115 21 Djurgården, Stockholms Län, Sweden
Phone: 08 545 686 50
City: Djurgården
Zip Code: 115 21



related searches: Utställningar Stockholm, Sätergläntan
Reviews
Länge leve Egypten Sisi och tack Sverige och tack till Sverige polisen
Väldigt bra kurser fin butik
Trevlig och inspirerande
Översatt av Google Kärleken till textilhantverk och konst finns i luften. En härlig butik och mycket inspirerande galleri. Original The love for textile crafts and arts is in the air. A lovely shop and very inspirational gallery.
Comment on this business

to add Handarbetets Vänner map to your website;