facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Harbo kyrka

Story

Harbo kyrka är en kyrkobyggnad i Harbo i Uppsala stift, församlingskyrka i Harbo församling. Kyrkan har ett medeltida ursprung, sannolikt från 1400-talet. Socknen finns dock omtalad redan i början av 1300-talet, och kyrkan måste ha haft en äldre föregångare. 1400-talsvalven i Harbo kyrka är byggda samtidigt med övriga kyrkan. De valvmålningar som idag finns i kyrkan är tillkomna i samband med renoveringen 1892, oklart om de baserar sig på några återfunna medeltida målningsfragment. År 1712 överkalkades de då befintliga medeltidsmålningarna i vapenhuset.1762 byggdes en klockstapel utanför kyrkomuren, som ersatte en tidigare klockstapel på samma plats. Klockstapel på platsen omtalas tidigast 1651 då den "gjordes ny". 1776 förlängdes kyrkobyggnaden i östlig riktning och bland förändringarna märks bland annat att man rev vapenhuset. Kyrktaket är ett mansardtak och ger kyrkan karaktär av en 1700-talsbyggnad. 1892 genomfördes en renovering, då man dekorerade kyrktaket med målningar i gotisk stil, oklart i vilken utsträckning de baserats på bevarade målningar, och en ny orgelläktare byggdes. Den senaste renoveringen gjordes 1951-1952 då man bland annat skapade ett nytt altare och predikstol.På kyrkogårdens östra sida ligger ett gravkor av putsat tegel, som 1810 uppförts av baron Carl Vilhelm v. Knorring för hans föräldrar, nu använt som bisättningskapell.

Address: Heby
City: Heby



related searches: Östervåla församlingshem, östervåla-harbo pastorat personal, Nora församling, Östervåla-Harbo pastorat Facebook, Kör östervåla, Öppen förskola östervåla, Östervåla pastorsexpedition
Similar places near
Harbonäs Harbonäs 6 km Fantastisk jakt, fantastisk mat och Elin och Tobbe är supertrevliga och proffsiga. Re...
Heby Kyrka Heby Kyrka 27 km
Västerlövsta kyrka Västerlövsta kyrka 27 km Väldigt fin kyrka. Prästen är så ödmjuk.
Reviews
Min egen kyrka för dop, konfirmation, min makes begravning, kantor där ett par år m m. Till sist själv få bli begravd i Harbo kyrka.
Trevligt få prata med kyrk vaktmästaren
Väldigt vacker och liten kyrka
Comment on this business

to add Harbo kyrka map to your website;