facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Heliga Kors kyrka

Story

Heliga Kors kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Ronneby församling, Lunds stift. Den ligger i stadsdelen Bergslagen, hundra meter norr om torget i Ronneby.KyrkobyggnadenKyrkan uppfördes under 1100-talet. Ett antal om- och tillbyggnader gjordes fram till slutet 1400-talet. Kyrkan skadades svårt under Nordiska sjuårskriget och den stora ekporten har hack som lär ha tillkommit under Ronneby blodbad 4 september 1564. Heliga Kors kyrka ligger i den äldsta bevarade stadsdelen Bergslagen. Bergslagen var den enda delen av staden som klarade sig undan den stora stadsbranden 1864.Kyrkans äldsta delar är långhuset och halva korbyggnaden. Dessa delar härrör från den ursprungliga kyrkobyggnaden som var en romansk absidkyrka uppförd under 1100-talets slut. Det byggnadsmaterial som använts är kluven gråsten.Under 1200-talets första hälft när Ronneby höll på att utvecklas till stad, uppfördes de båda korsarmarna i norr och söder av samma material, men med tegelomfattningar kring muröppningarna. Kyrkan fick en gotisk prägel under 1300-talet när valv slogs i hela kyrkan och koret förlängdes på bekostnad av absiden och blev raktslutande. Vid samma tid byggdes också sakristian.

Address: Ronneby
City: Ronneby


Similar places near
Små och stora i Svenska kyrkan Ronneby pastorat Små och stora i Svenska kyrkan Ronneby pasto... 45 meter Detta är en sida för information om vår verksamhet för små och stora.i Svenska kyrkan...
الجمعية الثقافية الإسلامية مسجد رونيبي Islamikkulturförening i Ronneby الجمعية الثقافية الإسلامية مسجد رونيبي Islam... 165 meter Islamik kultur förening i Ronneby. Ronneby Moske
Saxemara kyrka Saxemara kyrka 6 km Trevlig liten kyrka.
Reviews
Heliga Kors kyrka är belägen på en höjd i centrala Ronneby. Den gamla medeltida kyrkan är välbevarad och rik på utsmyckningar och kalkmålningar.
Vacker kyrka från 1100-talet. Mycket sevärd interiör, speciellt kryssvalven är intressanta. Det finns många andra utsmyckningar som är sevärda.
Fantastiskt fin kyrka från 1100-talet. Vackert bevarad. En jätte kunnig representant från Svenska kyrkan fanns där och gav oss en helt annan förståelse för kyrkan och Ronneby. Tack!
Fantastisk medeltidskyrka med suggestiv stämning. Fina anmälningar från dansktiden och inredningsdetaljer från 1600-talet. Missa inte konsolhuvudet föreställande drottning Margareta I I högra korsarmen!
Heliga kors kyrkan i Ronneby är en något annorlunda kyrkobyggnad högt uppe på en kulle. Vad som förvånade mig var att det inte finns någon kyrkogård. I kyrkan visade det sig hur stor kyrkan är med otrolig konstnärlig interiör. Dekorerade takvalven imponera stort och jag fick tanken på vilket hårt och slitsam arbete det måste har varit. Beundrande med dessa intryck gick jag även runt kyrkan med de stora vackra träden.
Så fin kyrka och väldigt fin upplevelse med alla barnen då det var skolavslutning.
En otroligt fin kyrka med imponerande takmålningar och sorglig historia. Gå dit!
Otroligt vacker kyrka med en mycket spännande historia. Väl värd ett besök!
Mycket intressant och annorlunda kyrka. Fick dock inte svar på vad det är som är bakom predikstolen, guiderna visste inte.
Fantastisk kyrka med en gedigen historia. Mycjen historia göms bakom dessa väggar.
Comment on this business

to add Heliga Kors kyrka map to your website;