Helsingborgs Stadsteater AB är en av Sveriges äldsta stadsteatrar. Teaterns målsättning är att vara en av regionens ledande kulturinstitutioner med en bred, kvalitativ och angelägen repertoar som speglar vår samtid och mångfald.
Historia
Helsingborgs stadsteater invigdes den 6 september 1921 och blev därmed Sveriges första stadsteater med fast ensemble.
Den gamla teatern
Den första fasta teatern i Helsingborg var en idyllisk men föga ändamålsenlig teaterlada från 1817. Denna revs 1876 för att ge plats åt den teater som idag benämns som "den gamla teatern". Teatern stod färdig 1877 och var ett pampigt teaterhus, byggt enligt hovteaterprincipen med parkett och fyra rader. Där hade Helsingborgs stadsteater sitt säte de första femtio åren.
Före 1921 hade flera gästande teatersällskap med skiftande repertoarer sin hemvist på teatern.
På den gamla teatern var det tätt mellan premiärerna. En som är speciellt värd att minnas är den offentliga urpremiären 1883 av Ibsens Gengångare. En skandalomsusad pjäs som ansågs djupt oanständig. Helsingborgs invånare blev testpublik och succén var ett faktum, extrafärjor från Köpenhamn fick sättas in för att klara av publiktillströmningen från andra sidan sundet. Stadsteaterns första chef Rudolph Wendbladh satt på posten fram till 1923. Efter ett antal chefsbyten kom han tillbaka 1929 och satt sedan kvar till 1944. Repertoaren under de här åren bestod av såväl gammalt som nytt; Markurells i Wadköping 1931, Timmen H 1937 och Niels Ebbesen 1943 m fl. Helsingborgs stadsteater har under hela sin historia levt under svåra ekonomiska omständigheter. Men både i motgång och i medgång har stödet från Helsingborgs stad alltid varit starkt.
Ingmar Bergman och Nils Poppe
1944 kom det stora hotet från Malmö och den nybyggda Stadsteatern, vilket ledde till att staten drog in bidragen till Helsingborgs stadsteater. Räddningen kom även denna gång från kommunen som höjde anslaget, och till ny chef utsågs den då okände Ingmar Bergman. Det blev två år med spännande teater, mycket publik och de statliga anslagen kom tillbaka.
1946-1951 gjorde Nils Poppe entré för första gången på Helsingborgs stadsteater, och under 40 år framöver var han en återkommande gäst på teatern. Hösten 1967 föddes Biblioteksscenen, en scen för nutidsdramatik och experimenterande. Teaterchefen Per Sjöstrand fortsatte trenden av klassiker och nyskrivet på huvudscenen. Och dessutom gav man sig in i operagenren, både i samarbete med Symfoniorkestern och i egen regi med bl a Tosca och Pajazzo.
En ny teater byggs
Diskussioner kring en ombyggnad av den gamla teatern hade pågått sedan teatern var ny på 20-talet. Under 60-talet var utrymmesbristen så stor att man började tala om ett helt nytt teaterhus, och våren 1976 flyttade man in i det nya teaterhuset på Gröningen, nära Konserthuset. Huset ritades av Erik Magnusson på arkitektfirman Arton.
Nu var det Claes Sylwander som höll i rodret, och under sin tid på teatern breddade han det mesta; repertoar, publikunderlag och marknadsföring. Till mångas stora sorg rev man den gamla teatern bara några månader före dess hundraårsdag.
Med ett nytt teaterhus började också en ny epok i Helsingborgs stadsteaters historia. Fler scener, bättre teknik och mer utrymme gjorde att man kunde utveckla och utvidga verksamheten. Storan, med plats för 600 personer, har genom åren använts till komedier, klassiker och musikpjäser. Lillan, som från början hade plats endast för 100 personer, har oftare använts för mindre och mer experimentella projekt.
Ett nytt århundrade
2001 tog Göran Stangertz över ledningen efter Lars Svenson, som var teaterchef under 12 år.
Foajéscenen som byggdes 2005 är en del av Storans foajé och det finns möjlighet till servering i samband med föreställningarna. 2007-2009 gjordes omfattande renoveringar av teaterhuset och Storan blev en av Europas modernaste scener.
2009 tillträdde regissören Karl Dunér tjänsten som chef för Helsingborgs stadsteater. Karl Dunér hade tidigare regisserat ett stort antal uppsättningar på Dramaten i Stockholm och hade också arbetat på bland annat Stockholms stadsteater och Kungliga Operan.
Hösten 2012 tog Anna Novovic över den konstnärliga ledningen och Helsingborgs stadsteater fick delat ledarskap med teatercheferna Anna Novovic, konstnärlig ledare och Max Granström, VD. Under den här perioden uppmärksammades Helsingborgs stadsteater för det konstnärliga innehållet och för att slå publikrekord efter publikrekord efter flera år med dalande publiksiffror. Helsingborgs stadsteater placerade sig som landets tredje mest besökta stadsteater efter Stockholms- och Göteborgs stadsteatrar
Från och med 2015 ingår Helsingborgs stadsteater i Helsingborg Scen och Arena AB med Max Granström som VD, och till sommaren tillträder nya teaterchefen Kajsa Giertz.
to add Helsingborgs stadsteater map to your website;