facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Höga Kusten Airport

Story

Höga Kusten Airport, enligt Transportstyrelsen Kramfors-Sollefteå flygplats, är en regional flygplats på Gistgårdsön i Ångermanälven inom Torsåkers församling i Kramfors kommun. Flygplatsen är belägen mellan Kramfors och Sollefteå i Västernorrlands län, drygt 5 km norr om Nyland.Tidig historiaPlanen att bygga en flygplats i Kramfors funnits långt innan man påbörjade byggnationen. Detta på grund av att staten hade beslutat om att inga nya civila statliga flygplatser skulle byggas om man inte kunde uppfylla vissa krav. Kraven var bland annat att transportförsörjningen och den ekonomiska lönsamheten skulle vara hög. Ådalens flygplatskommittén hade haft planer på att bygga en större flygplats och la därför projektet på hyllan när de fick nej till bygglov. Även då bygget skulle finansernas av både kommun och försvaret. Samtidigt som detta meddelade försvarare att de måste skära ner på sina investeringar, vilket gjorde det ännu svårare för flygplatskommittén att få bygglov. Kommittén gav dock inte upp och genom kontaktande av olika myndigheter fick de till slut tillstånd att påbörja byggnationen, beslutet kom i juni 1969. Man hittade snabbt Skånska cementgjuteriet som entreprenör och kunde påbörja byggnationen redan i maj 1971.HistoriaFlygplatsen invigdes 1974 och har haft direktlinje till Stockholm sedan 1984. Innan Kramfors fick sitt Stockholmsflyg bedrevs matarflyg till Sundsvall, och en linje till Umeå har funnits. Fram till 1997 drevs flygplatsen av Kramfors kommun med stöd av Sollefteå kommun, men 1997 bildades flygplatsbolaget av de båda kommunerna som i dagsläget äger vardera 50 % av flygplatsen.

Address: Gistgårdsön 101, 87052 Nyland, Sweden
City: Nyland
Zip Code: 87052



related searches: hoga kusten airport, kramfors flygplats
Similar places near
Höga Kusten Airport Höga Kusten Airport 263 meter Flyger ofta och uppskattar bra avgångstider både till och från Arlanda +en liten trev...
Höga Kusten Airport Höga Kusten Airport 267 meter Trevlig personal å bra bemötande
Port lotniczy Kramfors Port lotniczy Kramfors 267 meter Trevlig personal å bra bemötande
Reviews
Trevlig personal å bra bemötande
Väldigt bra flygplats med fräscha toaletter och trevlig personal som var väldigt behjälplig vid frågor inför flygningen. Det fanns gott om sittplatser som var sköna att sitta på, rekommenderar flygplatsen.
Översatt av Google Ok Original Ok
Comment on this business

to add Höga Kusten Airport map to your website;