facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Hossmo gård

About

Hossmo gård erbjuder konferensmöjligheter, kick-offer, födelsedagsfester, lantcafe och mycket mer.

Lantcafe öppet lördagar och söndagar 11-17

Story

Efter att ha stått tomt, mer eller mindre, sen 1973 har det blivit liv i boningshuset och svinladan på Hossmo Gård igen. Vi har stor respekt för husets historia och kommer att försöka att återställa det till sin forna glans i den mån det går. Vissa anpassningar till dagens standard måste göras för att den tänkta verksamheten ska fungera. Dock går det alltid att tänka nytt i gammal stil och det kan vi lova att vi gör!

Kort historik sammanställt av Kalmar läns museum 2008 på uppdrag av mäklaren och säljaren då huset var till salu då.
Några mil söder om Kalmar, på den bördiga möreslätten ligger Hossmo gård, inte långt från socknens kyrka med samma namn. Vid mitten av 1700-talet var Hossmo by delad i en östra och en västra del, där den senare låg ungefär där Hossmo gårds bebyggelse ligger idag. Västra Hossmo bestod av fyra gårdar varav en var utflyttad men de övriga låg på gårdstomter utefter landsvägen. Den mellersta av dessa tre gårdar kallades ”Smedegården”. År 1830 ägdes Smedegården, nuvarande Hossmo gård av en Nils Holmström och han ägde även granngården i sydväst. År 1841, då en karta upprättades i samband med laga skiftet, ägdes samtliga gårdar i Västra Hossmo av Holmström och på kartan kan man se att han skapat sig en imponerade gård och gårdsanläggning med uthusbyggnader och en formell park på baksidan av huset. Rester av trädgården med de imponerande träden på framsidan finns kvar än idag. År 1878 ägdes gården, som då kallas ”Hossmo lantegendom”, av en fru Holmström, troligen änkan. Några årtionden senare, år 1914 köptes gården av K L Andersson vars söner Gustaf och Erik tog över gården 1950. Gården brukades fram till 1973.

Address: Hossmo gård 140, 38892 Ljungbyholm
Phone: 0707797334
City: Ljungbyholm
Zip Code: 38892



related searches: ÅMUND Vin & fruktgård
Reviews
Det är verkligen roligt att detta fantastiska hus äntligen tagits omhand utan att bli sönder"renoverat", att det fått en ny funktion och att det är öppet för allmänheten. Restaurangrörelsen är av mycket god klass, detta är ett resmål jag varmt rekommederar. Carl-Olof Almbladh, Holmskvarn
Härlig miljö i gammal stil. Vackra gamla möbler och god fika.
En mycket intressant guidning av den fint restaurerade gården. God fika.
Ett alldeles underbart ställe en sån härlig miljö . Samt mycket trevlig personal.Samt god mat
God fika med lite att välja på, men det man kunde välja mellan var mycket gott, själva huset är väldigt fint att gå och titta i också. Det är vänligt för hundar till de som vill ha med sina hundar.
Mysigt fik men inte så stort utbud på mackor och kakor.
Mysig miljö, gott om platser, men ingen markör i kön, trångt, flera stod i kluster. Ett plus för havredrycken
Trevligt cafe'. Goda smörgåsar och härliga omgivningar. Entusiastisk ägare.
Fantastiskt ställe, men lite starkare kaffe skulle sitta fint!
Comment on this business

to add Hossmo gård map to your website;