facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA)

Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA)

About

Intresseorganisation för assistansberättigade i Sverige!

Story

Vad är IfA?

IfA är en intresseorganisation för personer med behov av personlig assistans. IfA bildades i mars 1994, samma år som den personliga assistansen kom. IfA har idag drygt 800 medlemmar.

IfAs ändamål är bl.a. att arbeta för och utveckla rättigheten till personlig assistans för personer med funktionsnedsättning. Vi arbetar intressepolitiskt och ger stöd till enskilda brukare.

Fullvärdig medlem kan bara den bli som har behov av personlig assistans. För medlemsavgifter se på hemsidan www.intressegruppen.info "bli medlem".

Påverkansarbete/Intressepolitiskt arbete
IfA är en politiskt oberoende organisation, men vi arbetar ständigt med att förbättra den personliga assistansen. Det gör vi genom kontakter med politiker och myndigheter.

Det intressepolitiska arbetet har hittills utgjort en mycket stor del av IfAs verksamhet eftersom reformen hela tiden varit (och fortfarande är) utsatt för hot om försämringar.

IfA har bland annat medverkat till att få till stånd den lagändring som riksdagen genomförde gällande ett avskaffande av den s k 65-årsgränsen. IfA arbetar även med att förändra schablonersättningen för personlig assistans så att varje assistansberättigad person ska ha möjlighet att få sina faktiska kostnader för assistans täckta av assistansersättningen.

IfA är remissinstans bland annat till Försäkringskassan och har på så sätt stor möjlighet att påverka assistansfrågorna på ett tidigt stadium.

IfA deltog i den arbetsgrupp som Socialdepartementet tillsatte för att se över hur man kan underlätta rekrytering av nya personliga assistenter.

IfA har även, genom ordförande Vilhelm Ekensteen, funnits med som expert i LSS-kommittén - en parlamentarisk arbetsgrupp som arbetade med att se över hela assistansreformen.

Påverkansarbetet kommer alltid att behöva ha en framskjuten plats i IfAs verksamhet. Genom detta arbete i IfA har värdefulla kontakter med riksdagsledamöter från alla riksdagspartier etablerats.

Men IfA gör mycket mer!
Information

IfA har ett nyhetsbrev för att få ut aktuell information snabbt. Nyhetsbrevet kommer ut cirka en gång per månad. Nyhetsbrevet är gratis för alla medlemmar och anordnare anslutna till IfA AR. De mailas eller skickas ut per brev. Gamla nyhetsbrev finns tillgängliga för medlemmar och AR-anordnare under Dokument/Nyhetsbrev om du är inloggad. Utöver nyhetsbrev får alla medlemmar en tidning "IfA Informerar" 4 gånger per år. Tidningen skickas även ut till alla Försäkringskassekontor.


IfA arbetar även med att ta fram informationspaket i olika frågor. Några exempel är arbetsmiljöfrågor samt frågeguide inför val av ny assistansanordnare. IfA har också gett ut några böcker i aktuella ämnen.

Erfarenhetsutbyte och debatt
Två gånger varje år bjuder IfA in medlemmar och andra intresserade till IfA Debattforum. Dessa tar upp aktuella frågor och viktiga teman. Vi inleder med en debatt mellan olika riksdagspolitiker om aktuella frågor inom den personliga assistansen och deltagarna får möjlighet att ställa sina frågor. Vi bjuder in olika myndigheter och andra aktuella talare för att erbjuda det senaste som händer inom den personliga assistansen.

Assistansanordnarnas råd - IfA AR
För att möjliggöra erfarenhetsutbyte mellan olika assistansanordnare har IfA bildat Assistansanordnarnas Råd, IfA AR. Anordnare som ingår i IfA AR får kontinuerlig information om kommande möten, utbildningar och andra aktiviteter. De erbjuds även rabatterat deltagande på IfAs möten och utbildningar, tillgång till en rättsdatabas, juridiskt stöd samt rabatter på material som IfA tagit fram.

Endast IfA-godkända anordnare får ingå i IfA AR. För att ansöka om IfA-godkännande måste anordnaren först genomföra en enkätundersökning bland sina kunder. Denna beställs på AssistansKvalitet.se

Utbildning
IfA arbetar med att ta fram och genomföra bra, kvalitetshöjande utbildningar som vänder sig både till assistansanvändare, administratörer och personliga assistenter.

IfA-godkännande
IfA har utarbetat kvalitetskrav som skall kunna ställas på verksamma assistansanordnare. De som uppfyller dessa krav kan efter ansökan tilldelas ett IfA-godkännande. Syftet är att skapa gemensamma kriterier för vad som är seriös assistansverksamhet. För enskilda brukare är kunskap om de kvalitetskrav som måste tillgodoses för att få kalla sig IfA godkänd verksamhet också en bra hjälpreda i valet av assistansverksamhet.

Vad krävs för att bli IfA godkänd? Du som assistansanvändare får svara på frågor om assistansanordnaren genom en enkät, t ex ska det vara klarlagt hur ansvar och rättigheter fördelas mellan assistansanvändare och assistansanordnare. Det skall självklart föreligga en garanterad rätt för brukaren att själv vara arbetsledare för assistenterna. Om brukaren pga sitt funktionshinder inte kan klara arbetsledaruppgiften på egen hand, ska det klart framgå av avtalet hur arbetsledarfrågan är löst. Grundläggande är att en seriös assistansanordnare måste tillgodose brukarens rätt att bestämma vilka assistenter som skall anställas. Brukaren skall också ha rätt att bestämma schemaläggning och arbetsinnehåll. Med andra ord skall man som brukare vara garanterad bestämmanderätt över AV VEM, MED VAD, NÄR och HUR assistansbehovet blir tillgodosett.

Medlemsstöd
En viktig uppgift för IfA är att finnas till hands, svara på frågor och ge vägledning. Det är många som ringer till IfA, både enskilda brukare och assistansanordnare. Frågorna kan gälla allt mellan att vilja ha hjälp med att överklaga ett beslut från Försäkringskassan till vilken ersättning assistenterna bör ha som ska följa med på en resa som man tänker göra.

IfAs uppbyggnad och organisation
IfA är en ideell förening. Ordförande är Vilhelm Ekensteen.

IfA har sitt kansli i Kristianstad. Sophie Karlsson arbetar som verksamhetsansvarig i IfA. Därutöver är ett antal personer knutna till de olika projekt IfA bedriver tillsammans med andra i brukar- och funktionshinderrörelsen.



"Vi är en nationell medlemsorganisation för personer med behov av personlig assistans. IfAs ändamål är bl.a. att arbeta för och utveckla rättigheten till personlig assistans för personer med funktionsnedsättning. Vi arbetar intressepolitiskt och ger stöd till enskilda assistansanvändare.En viktig uppgift för oss på IfA är att finnas till hands, svara på frågor och ge vägledning. Det är många som ringer till oss, både enskilda assistansanvändare och assistansanordnare. Frågorna är många och handlar om många olika områden inom den personliga assistansen. Kontakta oss om du har frågor om personlig assistans."
Address: Stridsvagnsvägen 8 A, 29139 Kristianstad
Phone: 044 -120080
City: Kristianstad
Zip Code: 29139


Similar places near
KSK - Kristianstad Studentkår KSK - Kristianstad Studentkår 17 meter Översatt av Google Fantastisk atmosfär Original Great atmosphere
HKIF - Högskolan Kristianstad IF HKIF - Högskolan Kristianstad IF 321 meter Högskolan Kristianstads idrottsförening - The sports club of Kristianstad University...
Handelsanställdas förbund avd 4 Kristianstad Handelsanställdas förbund avd 4 Kristianstad... 1 km Handels avd 4 Kristianstad
Dansglädje Kristianstad Dansglädje Kristianstad 1 km Måndagar dansar vi Fox o Bugg på Föreningarnas hus i Kristianstad kl. 1745-2200. Välk...
Arabiska barnet - الطفل العربي في السويد Arabiska barnet - الطفل العربي في السويد... 1 km نقوم بأنشطة تنموية خاصة بالأطفال. Vi gör utvecklingsaktiviteter för barn....
Äntligen tisdag Äntligen tisdag 2 km En mötesplats i Kristianstad för nya och gamla svenskar. Alla är välkomna! Kom och pr...
Kristianstads Teaterförening Kristianstads Teaterförening 2 km Sveriges bästa teaterförening
Hrf Hrf 2 km Trevligt bemötande. Olika aktiviteter samt information om var man kan vända sig för m...
Kristianstadsbygdens Släktforskarförening Kristianstadsbygdens Släktforskarförening 2 km KSF på Facebook kompletterar föreningens webbplats som informationskanal om föreninge...
Hildas Tassebo Hildas Tassebo 2 km Tusen och åter tusen tack för er otroliga kärlek till våra katter. Vet att det är en ...
Elevkåren Vid Österänggymnasiet Elevkåren Vid Österänggymnasiet 2 km Elevkårens sida på facebook! Österängare? Gilla!
Blå Assistans Blå Assistans 2 km Bästa assistansbolaget
MejDej Kooperativet MejDej Kooperativet 2 km Det bästa assistansbolaget som är måna om sina medlemmar
Kristianstad Kvinnojour Kristianstad Kvinnojour 2 km En jättefin jour med underbar personal
Studiefrämjandet Sydost Studiefrämjandet Sydost 2 km Studiefrämjandet SydOst omfattar kommunerna Bromölla, Karlshamn, Karlskrona, Kristian...
Skånes Cykelförbund Skånes Cykelförbund 3 km ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten och medlem i en skånsk cykelklubb ...
Furuboda Folkhögskola Furuboda Folkhögskola 3 km Här får man en bra utbildning och bra lärare
Comment on this business

to add Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) map to your website;