facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Julita gård

Julita gård

About

Julita gård är en herrgård och friluftsmuseum invid sjön Öljaren i Katrineholm. Här finns en vidsträckt park, fem trädgårdar, bevarade byggnader samt Pettson och Findus under högsäsong. Julita gård är en del av stiftelsen Nordiska museet.

Story

Julita gård är en större herrgård som ligger i västra Södermanland invid sjön Öljaren. Sedan 1944 ägs och drivs gården som ett museum av Nordiska museet. Godset testamenterades till Nordiska museet av den siste private ägaren, Arthur Bäckström. I donationen ingick stora delar av det dåvarande godset och utgör idag omkring 2200 hektar mark ca 360 byggnader och ett välbevarat herrgårdskomplex.

Nordiska museet vill leva upp till formuleringen i testamentet "att för kommande slägten gifva en trogen bild, hur en gammal sörmländsk herrgård af betydligare omfång tedde sig i slutet af förra och början af innevarande århundrade.." - d v s 1900.

Julita gårds stora värde ligger i summan av alla delar eftersom så mycket är bevarat. Här finns stall och vagnshallar, kuskbostad och trädgårdsmästarbostad, mejeri, tegelbruk, brandstation, kvarn, såg och tegellador. Här finns torp utgårdar, statarbostäder och luffarstuga men också herrgårdskök, gårdskontor och hela stora huset bevarade. De flesta miljöerna är öppna för besökare.

Mest känt är Julita gård kanske för de vackra trädgårdarna som också rymmer museet samlingar av kulturhistoriskt värdefulla växter - t ex ca 250 äppelträd av mer än 100 sorter. Här finns dessutom utställningar och aktiviteter och inte minst Pettsongården med gubben Pettson och hans katt Findus.

Vid gårdens tidigare ladugård och stall finns ligger Sveriges lantbruksmuseum. Här visas delar av Nordiska museets omfångsrika och värdefulla samling av lantbruksföremål, bilder och arkivmaterial som beskriver landsbygden och lantbruket i Sverige sedan 1500-talet fram till idag. Intill finns även det lantbruk som bedrivs på gårdens ägor med spannmålsodling och mjölkdjurbesättning.

I området kring Julita gård vårdas landskapet för att tidsmässigt knyta an till museumsområdet. Här finns kilometervis med grusvägar kantade av åkermark och naturbetesmarker. Godset sträcker sig ända till Tockenöarna i Hjälmaren.

Gården är sommartid ett populärt utflyktsmål som rymmer café, restaurang, butiker, övernattnings- och festmöjligheter, barnaktiviteter samt fina miljöer och parkytor för picknickar.
Se hemsidan för mer information över sommarens evenemang.



"Julita gård och trädgårdar i västra Sörmland är Nordiska museets unika herrgårdsmiljö med bevarade byggnader och interiörer, park och kulturhistoriska trädgårdar. Här erbjuder vi evenemang, visningar och upplevelser i takt med säsongens växlingar. Du hittar familjeområde, värdshus, kafé och picknickplatser i parken. I vår butik finns mer inspiration till ett hållbart lantliv. Den siste privata ägaren Arthur Bäckströtestamenterade Julita gård till Nordiska museet år 1941. Vi vårdar och bevarar miljöerna som de såg ut i början av 1900-talet.Öppet 202318 maj–11 juni: lör–sön 10.00–17.0017 juni–13 aug: alla dagar 10.00–17.0019 aug–17 sept: lör–sön 10.00–17.00Parken är öppen att promenera i och besöka på egen hand året om."
Address: Julita gård, 214, 643 93 Katrineholm
Phone: 08-519 547 31
City: Katrineholm
Zip Code: 643 93


Similar places near
Dagsjön Dagsjön 6 km Mycket vacker plats
MosstorpGård MosstorpGård 16 km Patrik Lund & Elin Stjernström
Abbotnäs Säteri Abbotnäs Säteri 17 km Vi är ett familjeföretag mitt i vackra Södermanland. Vi bedriver affärsverksamhet med...
Duveholm Stallbacken Duveholm Stallbacken 21 km Stallet som är bäst i världen
Reviews
Mina barndoms midsomrar. Fortfarande traditionsenligt och numera ställd grythyttemöbler ut lite överallt för att kunna äta bekväm picknick. Jättefin ny lekplats som invigdes till midsommar 2023 då vi var där, bredvid fins Pettsson och findus-huset.Tidpunkt för besökAllmän helgdagVäntetidIngen väntetidBokning rekommenderasJa
Jättefint och mysigt ställe att besöka. Rekommenderas att ta med egen matsäck/fika! Tips är att komma dit när de öppnar så ni hinner ta en "guidad visning lapp" ifrån brevlådan. Vi kom dit 13:00 en dag då det inte var smockfullt och ändå hade vi tur och hann ta biljetter till sista guidningen som var på engelska. Guiden var jätteduktig och spännande att lyssna på!
Mycket fina kulturhus. Ett par av utställningshusen var stängda pga renovering. Och ett par var stängda pga personalbrist. Men stället är så stort så jag gick runt en hel dag utan att hinna se allt. En fin parkanläggning finns också här med många sköna sittplatser.
Här bor Pettson och Findus på somrarna. Väl värt ett besök med barn och barnbarn. Stor parkering med moderat avgift. Platser för husbilar finns utan el. Toalett finns i butiken under öppettider. Bra krog utanför området. Kaffe mm inne på området.Tidpunkt för besökVardagVäntetidIngen väntetidBokning rekommenderasNej
Var med familjen på Julita gård i juli. Blev glatt överraskad över hur stort området var, den trevliga personalen och den mysiga stämningen. Sonen 3 år tyckte det var allra roligast att leka i Pettssons hus. Själv älskade jag köksträdgården. Vi skulle ha tagit med oss bättre matsäck och ätit på något av alla fina sittplatserna istället för att fika i caféet, ett tips till alla andra ditresande
Mycket vänlig och kunnig personal på Stora huset. Fantastisk guidad visning som man inte får missa! Stort tack,duktiga och vänliga tjejer
Vacker gård med intressant historia. En dag räcker nästan inte för att ta del av allt!
Vackert! Bra jobbat Nordiska museet.Tidpunkt för besökHelgVäntetidIngen väntetidBokning rekommenderasNej
Flott utflyktsdag vid vackra Julita slott. Inspirerande og kunnskapsrik guiding i klosterruinene och rolig omvisning inne i slottet om herrskap och tjänare. Ok cafe och fin butik.Tidpunkt för besökHelgVäntetidIngen väntetidBokning rekommenderasOsäker
Väldigt fint här, perfekt för att gå på julmarknad
Comment on this business

to add Julita gård map to your website;