facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Kammarkören Non Silentium

About

Kammarkören Non Silentium tillhör Österåker-Östra Ryds församling och består av 35 medlemmar. Dirigent är sedan hösten 2001 är Urban Westerlund.

Story

2011

Årets första konsert var Stabat Mater av Joseph Haydn. Verket framfördes i Österåkers kyrka tillsammans med Österåkers kammarorkester och solister.

Under våren medverkade herrstämmorna i församlingens manskörsprojekt med tillhörande konsert.

På nationaldagen gästades kören av två musiker som tillhör Sveriges toppskikt inom folkmusik. Johan Hedin på nyckelharpa och Esbjörn Hazelius på cittern och sång . Tillsammans bjöd kör och musiker på ett program präglat av folkmusik från Norden.

Under hösten deltog kören i en musikgudstjänst, ”Across the bridge of hope” och framförde en blandad repertoar med inslag av norsk folkvisa och amerikansk spiritual. Kören sjöng också vid allhelgonahelgens minnesgudstjänst i Österåkers kyrka.

Den 8 december inbjöds kören av Österåkers kommun att sjunga vid det julbord som anordnades för kommunanställda.

Året avslutades med att kören tillsammans med solister och kammarorkestern, förstärkt med blås- och slagverkssektion, framförde kören Bachs Juloratorium del I-III i Österåkers kyrka.

2010

Helgen den 26-28 mars hade Non Silentium besök av kören Addictio från Helsingfors. Höjdpunkten på helgen blev en gemensam konsert i Österåkers kyrka den 28 mars. Tillsammans med solister och Österåkers kammarorkester, förstärkta med bland annat en blåssektion, framförde körerna musik av Felix Mendelssohn Bartholdy.

Under våren deltog flera av de manliga medlemmarna i Non Silentium i församlingens manskörsprojekt med tillhörande konsert.

Kören hade den stora äran att få framträda i samband med kungaparets besök i kommunen den 28 maj. Tillsammans med Svenska Lyxorkestern framfördes ett antal låtar med folkmusiktema under det evenemang som avslutade kungaparets dag i kommunen.

Den 6:e juni genomförde kören sin Nationaldagskonsert, i år förstärkta av Svenska Lyxorkestern. Ett program med traditionella sommarsånger blandat med Lyxorkesterns egna arrangemang.

Kören inbjöds av grannförsamlingen Össeby att hålla en sommarkonsert i Vada kyrka den 26 augusti.

Den 3-8 november deltog kören i 3rd International Istanbul Choir Days. Kören framförde tre a capella-program på olika platser i staden.

Efter hemkomsten framfördes delar av resans konsertprogram på inflyttningsgudstjänsten i Åkersberga kyrka den 21 november.

Ett intensivt körår avslutades den 18 december med de traditionsenliga julkonserterna i Österåkers kyrka. Tillsammans med Österåkers kammarorkester samt blås- och slagverkssektion framfördes två julkonserter.

2009

Den 22 mars framförde kören Johannespassionen av J.S. Bach tillsammans med Svenska Barockorkestern och solister.

Den 6:e juni genomfördes en traditionsenlig Nationaldagskonsert.

Under hösten deltog kören i flera gudstjänster bland annat minnesgudstjänsten den 31 oktober.

Året avslutades med två julkonserter tillsammans med Österåkers kommarorkester, utökad med blås och slagverk. Temat för konserterna var ”It´s the most wonderful time of the year” med tonvikt på engelska carols och amerikanska julklassiker.

2008

Med anledning av Non Silentiums 25-års jubileum spelade kören den 5-6 april in en ny skiva med musikstyckena Lux Aeterna av Morten Lauridsen och Te Deum av Steve Dobrogosz. På inspelningen medverkade musiker ur Sveriges Radio Symfoniorkester. I samband med inspelningarna i Österåkers kyrka ägde även en uppskattad kvällskonsert rum.

Vid Nationaldagskonserten framfördes traditionell svensk sommarmusik i Österåkers kyrka och Non Silentium ackompanjerades av Johan Westerberg på El-bas och Pål Norman som hanterade diverse slagverk.

Den 25 juli gav Non Silentium en lättsam konsert i Stensnäs kapell i deras konsertserie Musik i sommarkväll.

Inspelningen av Lux Aeterna ”släpptes” i samband med en uppskattad releasekonsert i Österåkers kyrka den 20 september. På konserten framfördes delar ur Lux Aeterna och sånger från körens äldre repertoar. Med anledning av körens jubileum gjordes ett försök att bjuda in samtliga tidigare körmedlemmar till konserten, varav ett stort antal anslöt sig.

I december spred Non Silentium julstämning genom att sjunga julsånger på Gröna Lunds stora utomhusscen vid dess årligen återkommande julmarknad.

Non Silentium underhöll med julsånger på Österåkers kommuns julfest i nya Alcea-huset och passade på att tacka för det bidrag som utfästs till vår verksamhet angående vårat jubileumsår.

Non Silentium musicerade tillsammans i två traditionsenliga julkonserter med Österåkers Kammarorkester och klarinettisten Kjell Fagéus. Kyrkan var välbesökt och julstämningen var på topp.

2007

Tillsammans med Österåkers Nya Kammarorkester framförde Non Silentium ett da capo av det efterlängtade verket Stabat Mater av Joseph Haydn. En stor publik mötte upp i Österåkers kyrka och visade oss djup uppskattning.

Non Silentiums manliga stämmor bildade en tillfällig manskör och underhöll i Grand Hotells Vinterträdgård vid en större företagsfest. EMA-Telstar stod som arrangör.

Under en halvtimme på scenen körade stora delar av Non Silentium bakom den populära artisten Laleh på Stockholm Jazz Festival. Konserten spelades in av Sveriges Radio och var för Non Silentium annorlunda men mycket rolig konsertkväll med uppskattningsvis mellan 3000-5000 åhörare i publikhavet.

På Tacksägelsedagen deltog Non Silentium vid högmässan i Österåkers kyrka, då kyrkoherde Karl-Göran Linzander gjorde sin avskedspredikan.

I Östra Ryds kyrka framförde delar av Non Silentium och Österåkers Nya Kammarorkester Berliner Messe av Arvo Pärt.

På Malta upplevde Non Silentium fem fantastiska och minnesvärda dagar. Kören deltog i The Malta International Choir Competition tillsammans med 700 körsångare från Europa. Evenemanget arrangerades av den världsomspännande körorganisationen Musica Mundi. Non Silentium var med i två tävlingsklasser; en sakral och en profan. Kören lyckades bra och vid avslutningsceremonin fick vår dirigent/körledare Urban Westerlund ta emot ett silver- respektive gulddiplom, allt under körens jubel och visslingar. Automatiskt kvalificerar vi oss även till kör-OS, vilket är smickrande. Förutom tävlingsmomenten deltog vi också i en fredsceremoni, en workshop samt en av Malta-TV sänd konsert tillsammans med Maltas Symfoniorkester och andra körer.

Med andra körer i vår församling sjöng Non Silentium vid installationen av församlingens nye kyrkoherde Jan Bonander i Österåkers kyrka.

En chans att visa upp oss i vår grannkommun Vallentuna gavs då Non Silentium fick möjligheten att ge en Julkonsert i Åbybergskyrkan. Kyrkan blev fullsatt och extra bänkar fick sättas in.

2006

En ny musikalisk utmaning. Under musikmässan ”Musik i Fastetid” sjöngs flera verk av den estländske kompositören Arvo Pärt. Kören sjöng från Orgelläktaren och konserten mötte stor uppskattning då åhörarna bjöds en annorlunda och suggestiv musikupplevelse.

St.Peters Choir från England besökte vår församling i början av september. Tillsammans hade vi en gemensam högmässa i Österåkers kyrka och en konsert där även församlingens övriga körer medverkade. Non Silentiums medlemmar huserade många av Englandsgästerna.

”Suite Romantique”, av den svensk-amerikanske kompositören Steve Dobrogosz, blev ett bejublat musikaliskt möte. Mr.Dobrogosz satt själv vid flygeln och Österåkers Nya Kammarorkester medverkade med stor bravur i Österåkers kyrka.

2005

Stabat Mater av Joseph Haydn framfördes i Österåkers kyrka i samarbete med Österåkers Nya Kammarorkester.

Non Silentium representerade Österåker-Östra Ryds församling i mötet med vänförsamlingen i St.Peters från Petersfield i England.

2004

Året inleddes med Bachs Juloratorium, satserna 4-6.

Non Silentium medverkade i Orlando di Lasso-internationella körfestival i Italien och gjorde stor succé. De vackra renässansstäderna Loreto, Recanati och Castel Fidardo var värdhållare under veckan. Non Silentium fick även möjligheten att sjunga i Pantheon, Rom. Vi sporrades att delta i liknande festivaler/tävlingar.

2003

En 20-årsjubileumsföreställning på Berga Teater med skådespelaren Pär Lindholm på scen och som medregissör. Körmedlemmen Roland Hermann stod för manus- och scenframställan. Meningen med föreställningen var att kasta av oss epitetet ”ungdomskör” och framöver låta ”vuxenkören” Non Silentium visa framfötterna.

2002

Stor vårsatsning med konsert på Gustav III musikaliska akademi/Nybrokajen 11, tillsammans med den svenska världspianisten och professorn i jazzimprovisation; Lars Jansson och hans trio.

2001

Delar ur Bachs Juloratorium, i Österåkers kyrka, med medlemmar ur Svenska Barockorkestern.

UPP
Tidigare körledare, 1983-2001

1989-2001

Kyrkomusikern och den mycket omtyckta musikläraren Kristina Ohlsén-Runolf, förde in kören i Österåker-Östra Ryds församlings verksamhet. Medlemsantalet ökade åter till ca 40 sångare. Den musikaliska bredden var en av huvudpelarna under dessa år; barnvisor, folkvisor, jazz och pop. En bred repertoar som fick sitt uttryckt i spektakulära showframföranden på teaterscen och via den mer klassiska körrepertoaren från kyrkorummets kor och läktare. Den så populära ”Adventskonserten” blev istället den ”Julkonsert” som vi känner idag. Sista lördagen före jul i Österåkers kyrka äger konserten rum än idag . Sedan 1998 framförs alltid två konserter denna dag för att tillmötesgå den stora efterfrågan.

1987-1989

Vaxholmsbon Tomas Wickberg tog över taktpinnen och bidrog till körens utveckling med att tillföra modernare musikstilar till repertoaren. Antalet medlemmar minskade till 22 aktiva. Non Silentium firade sitt 5-års jubileum 1988 med en konsert på Grythyttans gästgiveri.

1983-1987

Musikläraren Sten Fernström kläckte idén med en skolkör som startades på Söraskolan i Åkersberga. Till en början hette kören Choro Nova men efter en kort tid byttes namnet till Non Silentium. En ungdomskör var född! En höjdpunkt under Sten Fernströms ledning var en konsert i Mariestads domkyrka 1987. Den årliga ”Adventskonserten” i Östra Ryds kyrka infördes under dessa år.

UPP
Några utvalda höjdpunkter under Kristina Ohlsén-Runolfs ledning:

2001

Körens fjärde resa blev ett körläger i Barceolona med förberedelser inför Bachs Juloratorium senare under året.

2001 togs körens ledning över av Urban Westerlund (se ovan).

2000

Framförande av verket ”Mass” av Steve Dobrogosz som också medverkade på flygel. Österåkers kyrka.

1999

Krogshowen ”Enkel biljett – en körsåpa tur och retur”. Framträdandet blev en succé.

1998

Körens tredje resa. I Rom och Sorrento medverkande kören i konsert- och mäss-sjungningar. En andra CD skiva gavs ut med ”gammalt material, 1994-1997”, skivan namngavs; ”Livs levande”.

1996

Julshowen ”Lussebullen”, med Magnus Lange som musikalisk ledare.

1995

Körens andra utlandsresa. Skottland och England var målet och städerna Aberdeen, Dornoch, Inverness, Edinbrurgh och London förärades med ett besök.

Showen på Berga Teater detta år hette ”Publik publik”, återigen med krogtema.

1994

En CD med Julmusik spelades in.

1993

Medverkan i ”Luciamorgon” i TV på Wira Bruk.
10-års Jubileum på Berga Teater med krogshowen ”Botten Upp!”.

1992

Körens första utlandsresa: Tyskland, Österrike, Ungern. Under 12 dagar gick bussen gick till Wurtzburg, Hallein, Wien, Budapest och Sifok.
Den andra körshowen ”Pajazzerier och scendrag ” framfördes i krogmiljö på Berga Teater.

1991

Den första körshowen ”Släpp sångarna loss-det är vår” framfördes på Berga Teater.

1990

”Missa Criolla” med Hacksta Kammarkör. Konserten följdes upp med framträdande på Wira Bruks Festspel tillsammans med Åsa Jinder, Göran Fristorp och Janne Schaffer.

Address:
City: Åkersberga



related searches: Tonkraft kör, Svenska kyrkan Österåker Östra Ryd
Similar places near
Österåkers Kammarorkester Österåkers Kammarorkester 0 meter Österåkers Kammarorkester är en del i svenskakyrkan.se/osteraker/kammarorkester. Dir...
Morgan Hedlund Morgan Hedlund 3 km Aktuell med låten "Legends". Text & Musik: Morgan Hedlund Inspelad av: Lucas Brar på ...
Mobilscen Stockholm Mobilscen Stockholm 14 km Otrolig service och jag har fått äran att arbeta med The Rolling Stage i flera år. Sn...
Comment on this business

to add Kammarkören Non Silentium map to your website;