FMLOPE leder utvecklingen av ledarskap och pedagogik i Försvarsmakten och bidrar på så sätt till Försvarsmaktens förmåga att leverera effektiva insatser.
FMLOPE är en förkortning av Försvarsmaktens ledarskap och pedagogikenhet.
Försvarsmaktens ledarskaps- och pedagogikenhet (FMLOPE) huvuduppgift är att leda utvecklingen av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik) i hela Försvarsmakten och på så sätt bidra till Försvarsmaktens förmåga att leverera effektiva insatser.
FMLOPE har krigsförbandens verklighet som utgångspunkt. Utvecklingsarbetet bedrivs bland annat genom omvärldsbevakning vilket innebär deltagande i till exempel olika studier, förbandsbesök, undersökningar, projekt och nätverksträffar. Samverkan med alla delar i Försvarsmakten såväl som med övriga totalförsvarsmyndigheter och Försvarshögskolan, samt andra universitet och högskolor är en viktig del i arbetet. Det ger bred förankring och en stor kunskapsbas. Internationellt samarbete ingår också i utvecklingsarbetet.
Resultatet av omvärldsbevakningen bearbetas och omsätts i styrande dokument, till exempel ”Grundsyn ledarskap”, ”Grundsyn flexibelt lärande” och läromedel som ”Pedagogiska grunder”, instruktörshandböcker med mera. FMLOPE deltar också i utveckling och införande av nya verksamheter som till exempel den grundläggande militära utbildningen (GMU) och handledarutbildningar.
NÄTBASERAT LÄRANDE
Som en del i uppgiften att utveckla pedagogiken i Försvarsmakten leder FMLOPE utvecklingen av nätbaserat lärande. Målet är att kurser och andra läraktiviteter ska kunna genomföras på ett flexibelt och effektivt sätt. Den som vill lära ska i större omfattning kunna välja när, var och med vilken metod man vill kompetensutveckla sig. Metoderna kan variera från till exempel självständigt lärande via tids- och rumsoberoende nätbaserade kurser till direkt handledning hemma på förbandet eller i insats.
En öppen dialog är central för en framgångsrik utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik) i Försvarsmakten. Ett utökat engagemang i sociala media, utvecklingen av en försvarsmaktsgemensam webbaserad lärplattform och olika typer av nätverk på nätet och i verkliga livet är viktiga verktyg för FMLOPE när det gäller att inhämta och sprida kunskap.
FMLOPE är organisatoriskt placerad vid Militärhögskolan Halmstad, men verksamheten genomförs med ett tydligt försvarsmaktsgemensamt fokus eftersom uppgiften är att leda utvecklingen av ledarskap och pedagogik i hela Försvarsmakten.
Så här började det.
På initiativ från de båda sektionscheferna vid arméstaben överste av första graden (Öv.1) Bo Pellnäs (Utbildningssektionen) och överste av första graden (Öv.1) Thor-Lennart Loo (Personalsektionen) tillsattes under 1990 en arbetsgrupp för att etablera en enhet för studier och utveckling inom främst områdena ledarskap och pedagogik. En förstudie var genomförd i den fast organiserade studiegruppen LUST (Ledarskaps- och utbildningsstudie). I sin sista rapport skriver studiegruppen bl a:
- Att fantasi, mod och vilja är bristvaror i utbildningen.
- Att sammanhangen mellan utbildningsmål, utbildningsprinciper och utbildningsmetoder ej är kända och klargjorda.
- Att många erfarna trupputbildare anser sig bundna vid skrivbordsarbete.
Arbetsgrupp Armens Centrum för Ledarskap (Ag ACL) leddes av överste Kaj Sjösten. Lokalisering valdes till Linköping där det fanns lämpliga lokaler i FOA byggnad. Andra skäl för Linköping var:
- Närhet till en stor garnison (I 4, IB 4, A 1, T 1 och Hkpflj)
- Närhet till skolor (InfSS och OHS)
- Närhet till universitet
to add Ledarskap och pedagogik i Försvarsmakten map to your website;