facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Leksands kyrka

Story

Leksands kyrka är en kyrkobyggnad i Leksand. Den är församlingskyrka i Leksands församling i Västerås stift. Kyrkan är en av Sveriges största landsortskyrkor, med plats för 2300 personer. Kyrkan är även den äldsta av kyrkorna runt sjön Siljan. Kyrkan är placerad högt längst ut på norra udden där Österdalälven har sitt utlopp ur Siljan. Klockorna hänger i klockstapeln utanför kyrkan.På bland annat kvinnornas majder (förkläden) kunde man i kombination med kjolen se vilken söndag eller helgdag under kyrkoåret det var. I äldre tider färdades många byvis i kyrkbåtar till kyrkan. De lade till strax nedanför kyrkan – efter sandsläntarna – i det så kallade Barkdal.Vilhelm Moberg kallar Leksands kyrkovall för "en av Sveriges vackraste kyrkogårdar.På kyrkogården är bland annat Hugo Alfvén, Lille Bror Söderlund och Rune Lindström begravda.KyrkobyggnadenArkeologiska utgrävningar visar att platsen för Leksands kyrka varit gravplats med kristna begravningar redan på 1000-talet. Gerda Boëthius, som 1931 och 1943 utförde grävningar påträffade rester efter en äldre kvadratisk stengrundmur, vilka tolkades som en stavkyrka, förmodligen från 1100-talet. Spåren är dock svårtolkade. Denna byggnaden har ersatts av en annan rektangulär kyrkobyggnad, som på stilistiska grunder dateras till omkring 1200.



"Leksands kyrka tillhör Leksands församling och ingår i Leksands pastorat.Öppet: 9.30-15.30. Sommarens öppettider: 9.30-17.30.Leksands kyrka är klassad som en sevärdhetskyrka och är belägen ute vid den natursköna kyrkudden i Leksand. Äldsta delarna är från 1200-talet. Efter en brand 1709 byggdes kyrkan om och fick den berömda lökkupolen. Invid kyrkan ligger Pastorsexpeditionen som är öppet vardagar 8:00-12:00 13:00-17:00Församlingshemmet i Leksand heter S:t Persgården, beläget en bit bort från kyrkan, Kyrkallén 6, Leksand."
Address: Leksand (commune)
Phone: +46 (0)247 80730
City: Leksand



related searches: Svenska kyrkan, Leksands bladet, Svenska kyrkans gemensamma kalender
Similar places near
Leksand Church Leksand Church 0 meter Leksand Church is a church building in Leksand in Sweden. It belongs to the Leksand P...
Hildasholm Hildasholm 332 meter För alla trädgårdsälskare
Hildasholm Hildasholm 351 meter Mysig miljö, fantastisk trädgård. Lugnt och skönt. Caféets utbud var sisådär matmässi...
Leksands Hembygdsgård Leksands Hembygdsgård 379 meter Aktuelliteter och program för Leksands Hembyggdsgård
Leksands Missionsförsamling Leksands Missionsförsamling 602 meter Var på en begravning. Har varit scout där i min ungdom.
Leksandsbron Leksandsbron 901 meter Bron är fin men behöver underhållas. Ej för tung trafik.
Grytnäs by Grytnäs by 2 km Grytnäs by är belägen på västra sidan av österviken vid Siljan.
Hedgården i Ullvi Hedgården i Ullvi 5 km En kringbyggd dalagård av nordsvensk typ i Ullvi utanför Leksand.
Skeberg Backen 103 Skeberg Backen 103 11 km Dalarnas, nej SVERIGES, Eden.
Skeberg Backen 132 Skeberg Backen 132 12 km Skeberg
Djura Kyrka Djura Kyrka 13 km Ett sån’t vackert ställe...
Reviews
Döden hämtade min kära farbror. Vi sa vårt sista farväl till honom i kapellet. Prästen höll ett väldigt fint tal. Och det är ju snurrig grej det här med döden och allt vad det innebär, så var det trots allt en väldigt fin stund.
En lite annorlunda kyrka med klockstapeln på sidan och lökkupol. Härstammar urprungligen från 1200-talet, men har byggts om flera gånger. Stor del av utseendet härstammar från 1700-talet. Många platser, även vid sidan av mittgången, och stora läktare. Vacker kyrka och klart sevärd. Ta även en liten tur på kyrkogården.
Fint kyrka men inte God och inte rätt grus. Så mycket grus sten parken och väg från o till stor dörr svårt att köra rullstol.. fel plats kyrka i Leksand.
Leksands kyrka är väl värd minst ett besök, kyrkan ligger fantastiskt fint vid älvmynningen på ena sidan och Siljan på den andra, att långsamt promenera på kyrkogården och sedan tända ljus i kyrkan, är vilsamt för kropp och själ
Denna kyrka ligger otroligt vackert vid Siljans strand och udde mot östra Dalälven. Kyrkan nås från den breda björkallén som även finns som målning i stora hallen på Stockholm centralstation. Kyrkan har byggts om under århundradena vilket det finns en modell i entrén i kyrkan som visar utvecklingen. Vanligtvis en mycket populär konsertgudstjänst vid första advent, sk Liss-Jul.
Vacker kyrka med anor. Tyst och lugnt. Härligt område med historisk by bredvid.
En fantastisk upplevelse var Julottan, så vackert i tidig morgon med snö o mycke rimfrost när man gick fram till kyrkan. Alla levande ljus som var tända när man kom in ock fick lyssna på all vacker musik som framfördes. En stor upplevelse!
En sådan vacker kyrka och kyrkogård med utsikt över siljan..
En vacker kyrka, både exteriört och interiörer.
Rofylld kyrka med vackert läge och otroligt välskött kyrkogård. Väldigt fina minneslundar, speciellt den med stenen där vattnet porlar. En lisa för själen.
Comment on this business

to add Leksands kyrka map to your website;