facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Lienshyttan

Story

Lienshyttan är ett tidigare järnbruk i Riddarhyttan som ingår i Ekomuseum Bergslagen. Masugnen, som blåstes ned 1959, finns fortfarande kvar och ligger i den trånga ravinen nedanför dammen vid sjön Lien.HistoriaLienshyttan omnämns för första gången redan 1539, vilket tyder på att det redan då fanns en hytta där. År 1650 ska två knipphamrar ha anlagts. Hyttan däremot verkar ha lagts ned i slutet av 1600-talet, då den inte förekommer på 1696 års karta över området. Istället fanns då en såg och kvarn utmärkt på platsen. Mellan 1789 och 1822 ska också ett järnmanufakturverk för tillverkning av spik ha funnits.På 1840-talet blev järnmalmerna i Riddarhyttan mycket attraktiva och en ny masugn anlades 1848, troligtvis på samma plats som den äldre hyttan. År 1894 genomfördes en omfattande ombyggnad genom firman Qvist & Gjers. Masugnen fick då en imponerande pipa, som var hela 26 m hög. Den är byggd i tegel med järnband runt om och står på järnpelare. Lienshyttan var i drift ända till år 1959 och eldades ända fram till nedblåsningen med träkol.SevärdheterMasugnen med pipa är bevarade, medan den omkringliggande rådstugan rivits. Grunden efter denna samt grunder efter kolhus, sintringsverk och blåsmaskinen finns dock kvar, men mycket av den pedagogiska bilden av hur järntillverkningen gick till väga har gått förlorad. Senare restaureringar av masugnen har gjort att man idag kan besöka anläggningen och ta sig upp på hyttkransen, varifrån masugnen matades med sinter från olika järngruvor, kol och kalk med mera. Intill hyttan finns också ett transformatorhus och en förfallen förrådslänga. Nära masugnen ligger en av de största slagghögarna i Bergslagen och masmästarbostaden.

Address: Riddarhyttan, Sweden
City: Riddarhyttan



related searches: Lienshyttan name, SevärdheterRiddarhyttan, Riddarhyttan karta, Riddarhyttans herrgård, Riddarhyttan gruva
Reviews
Så fint å rofyllt
Läckert ställe med mycket potential.
Mycket fint bevarad hytta. Slagghögen strax intill är imponerade. Slaggstensgolvet i förrådsladan är vackert blått. Mycket besöksvärt.
Väldigt fint och rogivande
Spegelblankt vatten och vackra omgivningar
Roligt litet ställe
Lugn och fridfull oas!
Så mysigt att hyra stuga och fiska där
Underbart fiske.
Översatt av Google Fiinfiint Original Fiinfiint
Comment on this business

to add Lienshyttan map to your website;