facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Liljeholmens Stearinfabriks AB

Liljeholmens Stearinfabriks AB

About

Liljeholmens Stearinfabriks AB är världens största tillverkare av stearinljus och är ett av Sveriges äldsta nu verksamma företag.

Story

Sveriges ljus sedan 1839.

Liljeholmens Stearinfabriks AB är världens största tillverkare av stearinljus och är ett av Sveriges äldsta nu verksamma företag. Liljeholmens historia är en berättelse om hur stearinljuset kom till Sverige, hur det utvecklades till en viktig ljuskälla och vidare till skapa stämning till vardag och till fest.

Historia.
Lars Johan Hierta och Johan Michaelsen startade produktionen av stearinljus i Sverige i ett litet trähus på Liljeholmen i Stockholm och 1839 bildar de bolaget Liljeholmens Tekniska Fabrik. Organisationen var liten, de lyxiga ljusen såldes främst från ett av kontorsrummen på Hiertas tidning Aftonbladet.

Nya tillverkningsmetoder tog ljustillverkningen från hantverk till industri, produktiviteten ökade, liksom konkurrenskraften. År 1873, då såväl Michaelsen som Hierta gått ur tiden, fick företaget sitt nuvarande namn, Liljeholmens Stearinfabrik AB.

I början av förra seklet ökade gas- och elanvändningen och stearinljusets betydelse som ljuskälla minskade i samma takt. Liljeholmens överlevde genom att utveckla flera produkter, allt från smörjolja till tvålar. Och på 1960-talet vände det. Intresset för levande ljus hemma och i offentliga lokaler ökade igen, stearintillverkningen tog fart och Liljeholmens fick börja se sig om efter större lokaler. Valet föll på en tomt i småländska Oskarshamn, där en skräddarsydd fabrik invigdes 1970.

Och här, alldeles intill Kalmarsund strax utanför stadskärnan i Oskarshamn fortsätter vi utveckla och tillverka ljus av 100 procent stearin, stolta över den resa som tagit oss ända hit.




"Liljeholmens tillverkar stearinljus. Fabriksbutiken i anslutning till fabriken är öppen vardagar kl 10-18 och lördagar kl 10-14 - läs mer på vår hemsida."
Address: Gröndalsgatan 31-33, 57229 Oskarshamn
Phone: 0491-878 00
City: Oskarshamn
Zip Code: 57229



related searches:
Similar places near
Liljeholmens Stearinfabrik Liljeholmens Stearinfabrik 44 meter Hade inte kyrkljus denna gången. Annars ett måste att köpa fina ljus på
Best Western Hotel Corallen Best Western Hotel Corallen 66 meter Kontakta oss på 0491-768181 eller [email protected] Gröndalsgatan 35, Oskarsham...
Press Kogyo Sweden AB Press Kogyo Sweden AB 482 meter Översatt av Google Jag jobbade där. Cool satsning. Original Pracowałem tam. Spoko za...
HMAB HMAB 1 km Holmgrens Måleri AB
Ståltek AB Ståltek AB 2 km Vi är ett litet företag i Oskarshamn som sysslar med smide, plåtslageri och industris...
Sinnesportalen Sinnesportalen 2 km Min vision med sinnesportalen är att kunna bidra till att skapa balans i kropp och sj...
Attraktiva Oskarshamn Attraktiva Oskarshamn 2 km En fin promenad längs hamnen.och många matställen att välja på. Vädret ar perfekt at...
Climvent AB Climvent AB 2 km Ventilation, Ovk, Värme, Energi
Agent Design Agent Design 2 km Agent Design är en reklambyrå med fokus på grafisk design. Vi gör bland annat alla ty...
Tyred.se Tyred.se 3 km Kan ge första recensionen, så kan ändras om det händer något annat. Bra service och l...
LX Brands LX Brands 6 km BlackWeek
Reviews
Riktigt mysig affär : fina och bra ljus av hög kvalitet!!:
Stor urval av ljus. Bra parkeringsplatser.
Trevlig fabriksbod, med bra personal fina erbjudanden.
Hade inte kyrkljus denna gången. Annars ett måste att köpa fina ljus på .men tycker att det blivit lite dyrare
Här finns mer än ljus, snygga ljusstakar och lite prydnadssaker. Man köper ljus i lösvikt och betalar sedan i kassan
Trevligt! Mycket bra priser. Och framför allt stearin i produkterna! De e annat det en köpcentrumens sketljus i diverse kemiska blandningar. Och givetvis en mycket trevlig personal med service känsla.
Bra urval Pröva gärna spill av vekar till att tända brasor och öppna spisar med Bra parkering precis utanför ingången
Trevlig butik med mycket ljus och även en del inredningsdetaljer
Alltid lika trevligt och alltid lika tung påse med därifrån.
Fabriksboden ett måste när jag är i Oskarshamn. Fina levande ljus till bra pris! Stort utbud.
Comment on this business

to add Liljeholmens Stearinfabriks AB map to your website;