facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Lisbeths Ekotextil

Lisbeths Ekotextil

About

Lisbeths Ekotextil är en kombination av mitt sy-intresse och mitt engagemang för en bra och giftfri miljö, till nytta för både människor och natur.

Story

VillGott-kläder är kläderna som vill göra gott!

Min ambition är att (om än i liten skala) göra kläder som är bra både för den som bär plagget och de som arbetat med framställningen av bomullen. Jag vill också att miljön skall bli belastad så lite som möjligt.
Därför använder jag i första hand ekologiskt odlad bomull som är GOTS-certifierad. För att få lite mer roliga mönster syr jag också av bomull som är certifierad enligt Öko-Tex Standard 100.

GOTS (Global Organic Textil Standard) är ett internationellt certifierings organ som kontrollerar hela kedjan från odling till berdning och framställning av tyget. Man kontrollerar också sociala förhållanden så att de som arbetar har justa arbetsföhållanden.

Certifiering enl. Öko-Tex Standard 100. Bomullen är inte ekologiskt odlad men garanterar att nivån av hälsoskadliga ämnen understiger gränsvärdena. Exempel på ämnen som kontrolleras är: tungmetaller, flamskyddsmedel, ftalater, bekämpningsmedel m.m.
Tygerna uppfyller kraven för Öko-Tex klass 1 anpassat för barn och personer med känslig hud.

Färgväxande ekologisk bomull innebär att bomullsfibern har färgen då den växer. tyget har inte genomgått några bleknings eller färgningsprocesser.

Varför det då viktigt att välja ekologiskt framför konventionellt odlad bomull?
Lite fakta om konventionellt odlad bomull.
Det är den gröda som besprutas allra mest ca. 25-35 ggr/år. Skadeinsekter o.dyl. blir ofta resistenta och mer och starkare medel används.

Då efterfrågan på bomull ökar odlas den mer och mer på marker som inte är lämpliga för bomullsodling. Detta medför att stora mängder konstgödning används och att konstbevattning ofta sker på ett sätt så naturliga vattendrag torkar ut.

Frågor för oss att fundera på innan vi väljer våra inköp av bomullstextilier.
Hur mycket kemikalier finns kvar i plagget och hur påverkar det kroppen på kort sikt och på lång sikt?
Kemikalierna tvättas så småningom ut, hur påverkar det naturen och våra vattendrag?
De som odlar och bereder bomullen har ofta ingen eller otillräcklig skyddutrustning hur påverkas de??
Vad händer med naturen och vattnet där bomullen odlas och bereds?

För mej är det omöjligthet att tro att går att framställa en t-shirt och sedan sälja den i Sverige för under 100-lappen, då alla i produktionskedjan fått skäligt betalt och inte behövt utsättas för en mängd skadliga ämnen som påverkar hälsan.
Med andra ord det är andra människor som med sin hälsa och ibland sina liv betalar priset för att vi skall kunna köpa en billig t-shirt!

Ditt och mitt val kan göra skillnad för någon
annan!

Köpvillkor:
Vill du beställa något skicka ett meddelande med uppgift vad du vill ha tillsammans med namn, adress och tel.nr. Jag skickar varorna tillsammnas med en faktura.
Bor du i närheten av Lidköping går det lika bra att hämta varorna.
Jag tar en fraktavgift på 49 kr.

Address: Birgittagatan 58 B, 531 43 Lidköping
Phone: 0727216264
City: Lidköping
Zip Code: 531 43


Comment on this business

to add Lisbeths Ekotextil map to your website;