facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Ljusdals-Bio AB

About

Ljusdals enda kvarvarande biograf heter Riobiografen.

Story

Det hela började 1912

Vi kan med stolthet konstatera att det idag är fjärde generationen Ellström som äger och driver företaget.
Det hela började 1912 med att Anders Petter Ellström insåg magin i det här med "rörliga" bilder. Filmapparat inköptes och lokal hyrdes. Anders Petter vevade fram filmerna medan sönerna Emil och Kalle på dragspel och fiol stod för musiken mellan varje filmbyte. När sedan ljudfilmen kom skapade man till en början ljudeffekterna med hjälp av allehanda hjälpmedel såsom sandpapper, plåtbitar och dubbla skivgrammofoner.

Under filmens glansdagar drev vi som mest fem biografer. Fyra i Ljusdal och en i Färila. Röda Kvarn var den första. Här visades förutom film också teateruppsättningar, musikunderhållning m m.
I samband med hantverksmässan som anordnades i Ljusdals Folkets Park 1918 etablerades Parkbion. Det var en sommarbiograf och där visade vi filmer under fem årtionden.
Samma år, 1918 drog vi också igång epoken Fenix i Ljusdal och Röda Kvarn i Färila. Här kunde publiken se favoriter som Fridolf Rudin, Edvard Persson och Åsa Nissefilmerna. Fenix var vår huvudbiograf fram till dess vi byggde Riobiografen 1939. Rio utrustade vi med den tidens modernaste maskinresurser som gjorde att hela filmen kunde köras utan avbrott.
Många publiksuceér har visats genom åren, inte minst filmer med anknyning till Hälsingland som "Driver dagg faller regn" och "LångLasse i Delsbo". Sistnämnda film sågs av ca 5000 personer
bara i Ljusdal.

I mitten av 70-talet var det dags för tredje generationen i familjen att ta över. Erik Ellström tillträdde som VD och ensam ägare.
Det var den naturliga fortsättningen på biotraditionen. Under Eriks ledning satsade vi vidare på att visa attraktiva filmer och gjorde också den sista i raden av genomgripande renoveringar när det gäller lokalerna. Nya stolar, belysning och allmän upprustning blev resultatet och "nya" Rio hade tagit form.

Idag är det Krister Ellström som leder företaget. Under hans ledning har biografen Rio vid sekelskiftet fått en ny modern ljudanläggning (Dolby), ny filmduk och en modern filmprojektor med nonrewind-system.
Vi är en fristående biograf och kan på detta sätt jobba gentemot alla de stora filmbolagen.

Vår målsättning inför framtiden är naturligtvis att fortsätta visa ett brett och aktuellt filmutbud som vi hoppas att vår trogna biopublik finner tillfredställande.
2009-01-18 är en sorgens dag då vi kan meddela att Erik Ellström hastigt gått bort. Erik blev 85 år och saknas främst av familj och vänner men lämnar också ett stort tomrum efter sig i det stora arbete han genomfört genom åren för biografverksamheten i Ljusdalstrakten.

Ljusdals-Bio med personal hälsar er alla Hjärtligt Välkomna!



"Ljusdals lokala biograf öppnar igen sommaren 2021 efter omfattande renovering.Se vår hemsida för aktuella filmer."
Address: Lilla Vintergatan 1, 827 31 Ljusdal
City: Ljusdal
Zip Code: 827 31


Reviews
Fantastisk bio med mycket bra salong
Grymt kul att bion har startat igen har redan sett flera filmer. Bra avstånd, riktigt bra med vissa bordsplatser och mycket bra utbud av filmer. Skönt också att man kan boka sittplats online. Rekommenderar starkt denna bio.
Riktigt trevligt och bra platser efter renoveringen
En fantastisk biograf. I jämförelse med "normalt i storstaden" så är bioduken ganska liten. Men det uppvägs med råge av resten: Otroligt gott om benutrymme och oförskämt bekväma stolar. Här och var finns även sidobord instoppade. En biograf med identitet! Det finns snax av alla dess slag att köpa bredvid kassan. Väldigt trevligt bemötande från personalen. Bra stämning!
Trevligt bemötande av personal. Fick med öppnare till flaska. Bra ljud och en hyfsad actionkomedi. Roligt att de hade mitt "gamla" filmgodis Nickel. Jag återkommer och ser min favorit Liam Neeson i maj.
Bra filmen på bästa biografen
Vill bara tacka dom nya ägarna. Ni har gjort en gammal bio till en ny bio.
Väldigt trevlig uppfräschning av bion, bra med avlastningsbord mellan stolarna och drickhållare. Samt väldigt smidigt system att boka biljetter i
Jag har inte varit där sen början på 70 talet. Det var kul att se film där igen. Det sista 007 James Bond.
Ofta kallt i salongen så man får ha vinterjackan på sig och ändå tycka att det är lite kyligt. Stolarna är inte speciellt bekväma och lutningen på golvet är så liten att det ofta hamnar någon framför som skymmer bilden lite. Bild och ljud är helt ok.
Comment on this business

to add Ljusdals-Bio AB map to your website;