facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for LOKAL ekologiskt surdegsbröd

LOKAL ekologiskt surdegsbröd

About

100 % ekologiskt och närproducerat surdegsbröd. Med omtanke i alla led skapar vi bröd som är godare både för munnen, miljön och din kropp.

Story

Är det viktigt vad vi stoppar i oss? Vi tycker det. Särskilt sådant vi stoppar i oss minst en gång om dagen. Vi tycker bröd är viktigt.
Allt smakar mycket bättre i munnen om vi vet att maten vi äter är framställt på ett ansvarsfullt sätt, både vad det gäller omtänksamhet om vår miljö och vad den tillför till vår kropp.
Med det växande intresset för ekologiskt framställd mat, så startar nu det ekologiska surdegsbageriet ”Lokal” mitt i hjärtat av Kumla. Närmare bestämt i de charmiga lokalerna till före detta Salemkyrkan.

En av grundstenarna för det nya bageriet är omtanke om vår jord. Därför har man KRAV-certifierat både produkten och hela processen redan från start. Detta innebär bland annat att man endast arbetar med KRAV-certifierade råvaruproducenter och råvaruförädlare i regionen. Bland brödsorterna hittar vi till exempel en stor surdegslimpa bakat på vårvetet Algot från Munktorps prästgård utanför Köping. Andra av bröden bakas på råg från Åsbro och Ölands lantvete från Rynninge i Fellingsbro. Sädeslagen tillhör de man brukar kalla ”kultursorter” av säd, som odlades i Sverige fram till andra världskriget. Det unika med dessa kultursorter är att de har längre strån, färre ax på varje strå, och djupa rotsystem. Moderna sädeslag har ytliga rotsystem som snabbt ska suga upp konstgödsel, och korta strån som ska ge maximal med avkastning. Men genom de djupa rotsystemen suger sädesslaget upp mera mineraler, näringsämnen och smakämnen från den rena ekologiskt brukade jorden. Det ger oss ett godare och mer näringsrikt bröd.

Surdegsbröd ska produceras långsamt
Många av oss har själva provat att baka med surdeg, vilket blivit en stor trend, och vet att det inte är det lättaste. Varför ska man då använda surdeg vid brödbak och inte jästsvampar?
Ett surdegsbröd har angenäm smak, härlig konsistens och lång hållbarhet utan konserveringsmedel. Dessutom har surdegen tillskrivits hälsofrämjande effekter:
▪ Surdeg sänker naturligt GI-värdet på bröd vilket ger bättre blodsockerkurva.
▪ Surdeg har visats ha gynnsamma effekter på nedbrytning och upptag av näringsämnen. Exempelvis genom att öka tillgängligheten av visa bioaktiva ämnen och mineraler. Framför allt zink och järn.
▪ Surdeg ger oss exopolysackarider, vilket är särskilda sockerarter som bl.a. sänker kolesterol och blodsockerhalt.
▪ Det har konstaterats att surdeg verkar prebiotiskt och därmed främjar kroppens goda bakterier.
▪ Längre jäsning ökar mängden B-vitaminer
(Referenser: Poutanen K, Flander L, Katina K (2009). Sourdough and cereal fermentation in a nutritional perspective. Food Microbiol., vol. 26, ss. 693-99.)
Många av de stora industribagerierna säljer idag bröd som man kallar ”Surdegsbröd”. Men samtliga tillsätter även jäst i stor mängd för att få en mycket snabbare produktion. Därför kan man läsa på brödförpackningarna att bröd t.ex. bara bakats med 5 % surdeg, och ändå kallas det för surdegsbröd. Då missar man tyvärr de stora fördelarna.
Ett ”riktigt” surdegsbröd måste få god tid på sig att jäsa för att utveckla dessa fördelar. Hos Lokal låter man därför brödet jäsa i 12 - 48 timmar innan det gräddas.

Nu är det dags att ta ut brödet ur ugnen och låta Sverige smaka på ett riktigt ekologiskt surdegsbröd, som är godare i munnen, godare för kroppen och godare för miljön.

Address: Västra Drottninggatan 16, 69233 Kumla
City: Kumla
Zip Code: 69233



related searches:
Similar places near
Sveas Bageri & Konditori Sveas Bageri & Konditori 498 meter DEN Wilmatårtan säger jag bara... Så GOD!
Landals Konditori Landals Konditori 530 meter Tyvärr inte samma Landals som förut. Bakelsen kändes inte dagsfärsk, saknade de goda ...
Lill-Annas Leverans Bageri & Café Lill-Annas Leverans Bageri & Café 781 meter Rekommenderar varmt! Trevlig personal, inga problem med special beställning. Fick en ...
Goda Rum Goda Rum 2 km Imponerande Goda Rum i utkanten av Kumla lämnade ett väldigt starkt intryck. Restaura...
Kak Kungen AB Kak Kungen AB 5 km Översatt av Google Snabb lastning men dålig truckförare. Original Fast loading but b...
Reviews
Vilket fantastiskt gott surdegsbröd. Syrligheten, smakerna... Handlar bara bröd här
Ja bruka köpa bröd där ibland, de har jättegott surdegsbröd. Kan rekommenderas.
Bästa brödet = Var egentligen stängt när jag kom dit men dom var trevliga nog släppa in mig så jag fick köpt mitt bröd till påsklunchen.
Trevligt bageri i gammal kyrklokal. Väldigt gott btöd som jag i dag har ätit till frukost.
Trevligt! Och väldigt gott bröd! Dom har även annat i butiken så som lokal hantverksöl och massor av andra smaskiga saker.
Mina barn älskar brödet och dem är normala fall känsliga för det mesta som är nyttigt. Jag kör enbart på ert bröd.
Litet bageri/ butik i en fd kyrka. Mycket gott surdegsbröd!
Bästa bröden som finns. Går dit varje vecka.
God mat och öl. Trevligt värdskap. Tack!
Mycket gott bröd. Kanske i dyraste laget.
Comment on this business

to add LOKAL ekologiskt surdegsbröd map to your website;