facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Målilla-Gårdveda kyrka

Story

Målilla-Gårdveda kyrka är en kyrkobyggnad i Målilla, Småland. Den ligger 14 km söder om Hultsfred och tillhör Målilla med Gårdveda församling, Linköpings stift.KyrkobyggnadenMålilla kyrka är uppförd 1820 - 1822. Den är byggd i nyklassicistisk stil som salskyrka med brädtunnvalv och stora rundbågiga fönster, i väster försedd med torn och i öster med en vidbyggd sakristia.InventarierAltartavla, en oljemålning från 1953 av Einar Forseth. Motivet anspelar dels på Bergspredikan, dels på orden Se Guds Lamm i början av Johannesevangeliet.Dopfunt ritad av Evert Milles, med motiv Jesus välsignar barnen, modellerad av Axel Wallenberg och huggen i ljusgrå västkustgranit av Folke Samuelsson, Västervik.Storklockan, ursprungligen från 1601, omgjuten 1930 hos M & O Ohlsson, Ystad.Lillklockan från 1665 ersattes 1977 av en ny inköpt hos Ohlssons klockgjuteri i Ystad. Den gamla klockan är numera placerad i vapenhuset.Gårdveda kyrkas storklocka, omgjuten 1839 av J. G. Liljedahl, Stockholm.

Address: Målilla
City: Målilla


Reviews
Nä jag va inte där Haha
Fint,bara negativt att flera soptunnor försvunnit från kyrkogården,dragit in på det,får gå långt för att slänga grönt o tomma ljushållare i plast.Dessutom dåligt med redskap att då man ska plantera!!Gjorde en kyrkvaktmästare uppmärksam om problemet!
Fin och ljus kyrka. Synd att skötseln av själva kyrkogården gått ner sig.
Målilla kyrka är en fin vit kyrkobyggnad med mycket stor och vidlyftig kyrkogård. Många olika avdelningar finns. Bl. a. en annorlunda askgravplats och en fin Minneslund med en pärlande fontän i en rund liten damm. Kyrkans inredning är vacker med härliga färger och kontraster. Det inger lugn och harmoni. Det finns en handikappingång och toalett.
Min hembygds kyrka.
Comment on this business

to add Målilla-Gårdveda kyrka map to your website;