facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Markaryds kyrka

Story

Markaryds kyrka en kyrkobyggnad som tillhör Markaryds församling i Växjö stift. Kyrkan ligger väster om Markaryd, utmed Riksväg 15 mot Halmstad. Ända sedan 1100-talet har en kyrka funnits på platsen.KyrkobyggnadenTidigare stenkyrka brann ned 1851. Nuvarande kyrka uppfördes 1853-1855 av byggmästarna Johannes Herrlin och Jonas Malmberg efter ritningar av arkitekt Carl-Gustaf Blom-Carlsson. 1854 kunde kyrkan användas för gudstjänster och 30 augusti 1857 genomfördes invigningen av kontraktsprosten Peter Granstrand, Agunnaryd. Kyrktornet, som uppfördes 1795 av byggmästare Carl Hellsten, härstammar från den gamla kyrkan och klarade av branden. Vid bygget av nuvarande kyrka höjdes tornet 2,5 meter.Kyrkan har en stomme av ohuggna gråstensblock och består av ett rektangulärt långhus med torn i väster och rakt avslutat kor i öster av samma bredd som långhuset. Öster om koret finns en halvrund sakristia. Ytterväggarna är spritputsade och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Ingångar finns vid vapenhuset i tornets bottenvåning, vid långhusets norra och södra sidor samt vid sakristians östra vägg. Yttertaket är numera täckt med kopparplåt från att tidigare ha varit täckt med spån. Kyrktornet har tornur och kröns med en åttakantig lanternin.

Address: Markaryd
City: Markaryd


Similar places near
Germunds kapell Germunds kapell 2 km Vackert litet kapell.
Timsfors kapell Timsfors kapell 3 km Timsfors kapell en kyrkobyggnad som tillhör Markaryds församling i Växjö stift. Kyrka...
Smålandet Markaryds älgsafari Smålandet Markaryds älgsafari 4 km Denna ställe är helt otroligt. Att få träffa skogens konung så nära inpå är magiskt ...
Sankt Andreas kyrka, Strömsnäsbruk Sankt Andreas kyrka, Strömsnäsbruk 13 km En plats där alla åldersgrupper får träffas under den kristna kärlekens tak. Underbar...
Hinneryds kyrka Hinneryds kyrka 17 km Det finns gott om plats I kyrkan! Alla är välkomna att medverka !!
Reviews
Markaryds Kyrka är en fin vit byggnad. Kyrkogården är mycket stor och vidlyftig. Ligger fin längs ån där det finns en minneslund. Inne i kyrkan känns det lugnt och harmoniskt med dämpade färger. Vackert att titta runt. Alla bänkar  har blå polster på säten. Det finns två toaletter och en av dessa är en handikapptoalett. Det finns en garderob inne i kyrkan och en stor parkering direkt vid kyrkan.
Bästa stället för själen , även innan döden !!
Välskött och fin kyrkogård. Trevligt med att kunna scanna QR-koder vid vissa gravplatser. Hoppas det blir fler. Urnlunden ner mot ån fantastiskt fin med dess utsmyckningar som fiskebåten och barnsängen samt porlande vatten. Imponerad!!!!
Vacker kyrka med vacker kyrkogård. Men minus för låsta toaletter.
Hade fått 5 om det funnits någon information varför redskapsbodarna är låsta eller när vattnet inte finns tillgängligt!
Hade kört långt och letat efter en kyrka som var öppen så jag kunde tända ljus. Så ett varmt tack för vänligt bemötande.
Fantastiska kyrkvaktmestare. Och mycket välvårdad kyrkogård. Mycket ros till alla som jobbar där.
Sista platsen man vill hamna på !
Det var ELM us Julkonsert. Med 3 st barnkörer som alla är innom ELM, var av den ena barnkören har gjort en cd-skiva som släpptes igår.
Min kära hustru är begravd här och det är därför jag besöker platsen ibland.
Comment on this business

to add Markaryds kyrka map to your website;