facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Motortorpedbåten T16

Motortorpedbåten T16

About

Välkommen att följa vårt nya äventyr när vi tar oss an f.d motortorpedbåten T16. Restaurering, historia och båtliv.

Story

Motortorpedbåten T16 som numera även går under namnet Barracuda byggdes på Kockums 1941 som den andra i första serien svenska torpedbåtar. Hon tjänstgjorde i kustflottan fram tills 1956 då hon utrangerades och såldes till direktör Bo Hansson. Vidare byggdes hon om och användes bl.a. som representationsfartyg i skärgården.

T16 har en gedigen historia bakom sig och var t.ex. första båt ut att söka efter den nedskjutna DC3an när larmet gick, den turen gick hårt att båten och det höll på att bli dess sista resan. Som tur var blev det inte så utan flera lyckliga? ägare har vidare genom året kunnat njuta av ett stycke svensk marinhistoria och nu har turen kommit till oss.

Till en början krävs en hel del underhåll för att få henne i ett sjövärdigt skick, vår målsättning är att där det är möjligt renovera "baklänges" och använda material/utformningar som lirar väl med original. Vi tycker själva att T16 fortfarande är en vacker båt och smakfullt ombyggd även om inget slår linjerna från varvet, om vi får möjlighet kanske vi kan massera tillbaks dem allt efter som.

DEt finns många historier om vilken/vilka utav de gamla MTB:erna som gick snabast och vi skall inte sticka ut fingret för långt men med båten föjde en berättelse nedtecknad av en tidigare besättningsman. Där berättar han att de vid byten till de nya Isotta motorerna med kompressor ombads prova motorerna ordentligt. Vid ett tillfälle i Vänern lyftes torpedtuber, kanon och div. lös utrustning iland varvid båten klockades runt 63 knop. Om det stämmer lär vi inte veta förrän det sitter 3000 hästar under motorluckorna igen.

T16 idag:

Skrovet är utvändigt mkt välbevarat och har kvar en del av sin utrustning, hytten har gjorts större och likaså upphöjningen över maskinrummet dock har de behållit sina positioner ganska väl.
Inredningen är delvis modifierad och maskinskotten är flyttat bakåt coh hytterna är delvis borttagna.

Längd 18,7
Bredd 4,6
Djupgående 1,5
2st Scania DSI14 á ca 415 hk styck, marinkonverterade lastbilsmotorer.
Backslag 3:1, original axlar och propellrar.
Hydraulisk styrning med styrnin både i hytt och på brygga.
Vattenburen värme via dieselpanna.
Färsk/svartvattentankar finnes om än något för små.
2 kubik dieselbunker.
Fullt utrustat kök med gasolspis.

Skall enligt utsago göra 22knop men det får vi återkomma om.

Slutligen till er som besöker sidan, vi mottager gärna all möjlig info om T16 även tips&trix i genom våran renovering. Vi har goda kunskaper och förutsättningar men att äga en 60 fots stålbåt är definitivt okänd mark.

Vidare så söker vi hela tiden efter tidstypiska detaljer från 40-50 talet och gärna av marint ursprung, ekonomin tillåter inga inköp av dyrgripar i nuläget men har någon nånting som skulle kunna höra hemma på vår båt så ta gärna kontakt med oss.

Mvh Jens, Lotten, Lo & Enzo

Address: Kärrvägen 4, 76343 Hallstavik
Phone: 0702202406
City: Hallstavik
Zip Code: 76343


Similar places near
Hedins däck & gummiverkstad AB Hedins däck & gummiverkstad AB 3 km Fixade en punktering, snabba, trevliga och serviceinriktade. Mina varmaste rekommenda...
Comment on this business

to add Motortorpedbåten T16 map to your website;