Välkommen till NESSIMS officiella Facebook-sida.
NESSIMS grundades 1914 och har 2 butiker i Sverige.
Vi erbjuder mattor för alla rum o stilar.
Historien om oss.
Utan en ung, äventyrslysten, matthandlare från Bulgarien och det ödesdigra skottet i Sarajevo hade kanske svenskarna, långt in i postmodern tid, fortsatt att trampa omkring på trasmattor och hemknutna ryor.
Historien tar sin början i staden Varna, i Bulgarien, där Jean Nessim föds i slutet av 1880-talet. Hans familj drev en exportfirma för lantbruksprodukter och i familjebolagets ärenden började han 17-år ung att resa i Mindre Asien och han bodde även en tid i Egypten. Mer av en tillfällighet kom han först att vid sidan om sina egentliga affärer intressera sig för den särpräglade orientaliska handelsvara, som heter handknutna mattor. Han kunde inte motstå frestelsen att köpa vackra mattor, när hans resor förde honom förbi urgamla mattcentra. Snart hade han en så stor kollektion att han for till London med den och etablerade sig i mattbranschen. Efter en tid flyttade han över till Bryssel och började för¬se de förmögna kontinentfamiljerna med orientaliska mattor. På en semesterresa kom han till Malmö. Förberedelserna för Baltiska utställningen pågick intensivt. Och när utställningen vid Pildammarna öppnades återfanns J. B. Nessim som mattexpert på denna. Under hela sommaren var det många av de ut¬ländska utställarna, som välsignade hans språkkunskaper. De svenska be¬sökarna var det inte så lätt att kom¬ma till tals med, men J. B. Nessim kunde rycka in som tolk när språk¬barriärerna skulle forceras. Med ett medfött sinne för språk hade han un¬der alla sina många långa resor snap¬pat upp kunskaper i de mest skiftande tungomål, till och med den besvärliga skånskan.
I oktober 1914 hyrde han en affärs¬lokal i staden och öppnade Orienta¬liska mattaffären. Han var den förste som införde handeln med orientaliska mattor på ett välorganiserat sätt till Sverige. Begreppet orientaliska mat¬tor var mycket litet känt men av den borne organisatören och skicklige fackmannen J. B. Nessim fick sven¬skarna lära sig att uppskatta den ori¬entaliska mattan såsom konst.
När Första världskriget bryter ut blir den unge matthandlaren strandad i Skåne, så han bestämmer sig för att stanna kvar och försöka etablera sig som matthandlare. Vilket han utan tvekan gör – svenskarna är överförtjusta i de vackra, färggranna och handknutna mattorna och affärerna blomstrar.
1916 flyttade den nessimska affären till större lokaler vid Hamngatan.
Som granne till mattffären fanns här en konsthandel, och det hände inte så sällan att de burgna malmö¬bor som ville försköna sira hem, gick direkt från den ena affären till den andra. Även de båda innehavarna, Jean B. Nessim och fil dr Adolf An¬derberg besökte varandra flitigt och lärde av varandras specialiteter. För Jean Nessim blev det grunden till ett konstintresse, som ökades allt mer ge¬nom åren.
Efter ytterligare sex år flyttade Orientaliska mattaffären till Stortor¬get, nuvarande biografen Alcazars hus. Erfarenheterna från tiden vid Hamngatan gav J. B. Nessim impul¬sen till att utöka sitt sortiment, så att den som ville inreda sitt hem med vackra mattor också skulle kunna få andra bohagsdetaljer av högsta klass i samma butik. Möbeltyger, gardiner, armaturer, infördes i sortimentet och snart kunde man också presentera hela miljöer med möbler - bl.a. från den kända danska stilmöbelfirman Lysberg & Hannen.
Under den här tiden träffar han också sin blivande hustru, Karin Jansson, med vilken han får sonen Nils och dottern Karin.
Karin kommer sedermera att gifta sig med Tore Werup och få två söner. Sonen Jacques, musiker och författare, har skrivit ett flertal böcker om sin barndom, sin uppväxt och sin familj (Shimonoffs längtan, Swiss Made med flera.)
I ungefär tio år räckte lokalerna vid Stortorget till men så blev det åter tid att söka en ny och större lokal. Ett för gamla malmöbor väl¬känt hus vid Södergatan, det s.k. Perslowska (Axelssonska) huset inköp¬tes och byggdes om - 1934 kunde man flytta in.
Under den här perioden, mellan de två världskrigen har Jean Nessim också blivit delägare i en exklusiv mattaffär i Stockholm 1942, belägen vid Berzelii park, som vid den här tiden ansågs tillhöra stadens absoluta centrum samt öppnat en filial i centrala Göteborg 1946.
Mitt under brinnande världskrig dör Jean Nessims hustru, 1940, men redan två år senare är han omgift och har snart två unga döttrar, Louise och Suzanne. Båda dessa kommer senare att ägna sig åt kreativa yrken; Louise som fotograf och Suzanne som konstnär.
Efter krigsslutet inleds affärssamarbeten och expansion. Under den här tiden träder också sonen Nils in i företaget och skickas på resor vida omkring för att inhämta kunskap, knyta kontakter och sköta inköp.
Efter krigsslutet åker Jean till Sovjetunionen, med avsikt att köpa upp äldre mattor och konstföremål, men resan blir en besvikelse och kort efter hemkomsten avlider han.
Redan innan faderns död har Nils Nessim tagit över ansvaret för företaget och expanderat ytterligare, framför allt i Stockholmsregionen (han har öppnat filialer i Örebro, Linköping och Kristianstad och i Stockholm äger han butikskedjan AB Mjuka Golv, med fem butiker, men under 1950-talet avvecklar han samtliga, förutom de i Malmö, Göteborg och Stockholm.)Affären på Norrmalmstorg, blir ett experiment när han där även börjar sälja också textilier, möbler, armaturer, keramik, tavlor och annan heminredning.
I slutet av 1940-talet öppnar Nessims Textilateljé i Kristianstad och där vävs under några år röllakan- och flossamattor designade av bland andra Sigvard Bernadotte, Solweig Westerberg och Aina Kånge.
Samtidigt föder hans hustru, Märta, under en elvaårsperiod, fem barn; Maud, 1940; Mona, 1941; Madelaine, 1944; Marie, 1947 och Mikael, 1951.
Mona kommer senare att bli känd hos svenska folket både som Sven Tumbas hustru och som viktminskningsgurun som karikeras i låten ”Mona Tumba Slim Club”, av punkarna i Ebba Grön.
Under 1950-talet reser Nils Nessim på inköps- och försäljnings resor över hela världen, skapar affärsrelationer och knyter kontakter. Samtidigt börjar han alltmer intressera sig för kinesiska mattor och antikviteter och lyckas, i slutet av 1950-talet att, som första utlänning, få tillstånd att importera konstföremål därifrån.
Framför allt intresserar han sig för objekt från Ming-dynastin, bland annat skulpturer med religiösa motiv i brons, trä och jade. Våren 1960 visas delar av samlingen av Malmö Museum, i samarbete med Östasiatiska museet i Stockholm, dit en antik kinesisk matta doneras. Själv delar han med sig av sin kunskap och entusiasm genom böcker, artiklar och föredrag.
I slutet av 1960-talet drar sig Nils Nessim tillbaka från affärslivet och flyttar till Lausanne, Schweiz, innan han, 1970, blir svensk honorärkonsul på Malta. Han avlider i Stockholm, i slutet av 1974.
Idag finns det butiker i Sveriges tre största städer.
Affären i Malmö hade sin verksamhet på Södergatan till 2004. Lagom till 90-års jubileet flyttade man affären till en ny adress utanför centrum nära Jägersro köpcenter. I den ur-sprungliga byggnaden ligger numera Zara klädesbutik.
I Göteborg flyttade man 2012 affären från Kungsportsavenyen till Sisjöns köpcenter område.
I Stockholm ligger affären sedan 1942 kvar på Berzelii Park mellan Norrmalmstorg och China teatern.
2014 fyllde NESSIMS mattor 100 år.
to add NESSIMS map to your website;