facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for NoLimit Matfors

About

Målet med projektet är att skapa/utveckla en modell som möjliggör till att barn och ungdomar ska kunna påverka i lokala frågor i Matfors och delta i samhällsutvecklingen.

Story

Projektet heter "Nolimit Matfors" (barn och ungas organisering och inflytande i samhällsutvecklingen) som är ett ungdomsprojekt.
Handlar om demokrati och inflytande frågor.

Projektledare: Felix Schmidt som är 21 år. Uppvuxen i Matfors och är och är aktiv som projektledare för Nolimit Matfors.

Föreningssamverkan står som ansvarig för projektet och dem är en paraplyförening i Matfors med 50 föreningar som medlemmar. Föreningen bildades 1995 av föreningar i syfte att samverka. Föreningssamverkan har som mål att främja utveckling av mötesplatser för olika åldersgrupper, samt verka för utveckling och förnyelse inom föreningslivet. Föreningen ansvarar över nationaldagsfirandet, sommarkollo och kulturdagarna i Matfors och nu Nolimit Matfors.

MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor finansierar projektet. I hård konkurrens var Föreningssamverkan i Matfors en av dem som fick bidrag.


Bakgrunden till projektet är att Föreningssamverkan har bjudit in ungdomar till samverkansinitiativ för att de ska påverka och engagera sig i bland annat nationaldagsfirandet i Matfors. Responsen från ungdomarna var att mötena var tråkiga, agendan var redan satt av de vuxna innan möte, det fanns minimal chans att påverka. Åldern som är engagerad i föreningslivet är hög och de unga känner sig inte hemma i föreningslivet. Ska det vara så att föreningar ska behöva dö ut med dess eldsjälar, det behövs återväxt. Dags att börja se ungdomar som en resurs.

Barn och ungdomar i Sverige svarar varje år på en Lupp-enkät som sammanställer åsikter och tankar kring inflytande. 44 unga representanter i Matfors mellan 13 - 25 år svarade. Undersökningen visar att de flesta ungdomarna i Matfors vill kunna påverka då det finns politik och samhällsintresse. Men problemet är att dem vet inte hur de ska påverka dvs att möjligheterna är väldigt små till att påverka ex kommun. Det finns orsaker till att det är viktigt att stärka ungas tro att de kan påverka deras intresse. Ungas åsikter om deras liv har betydelse!

Målet med projektet är att skapa en modell som möjliggör till att barn och ungdomar ska kunna påverka i lokala frågor i Matfors och delta samhällsutvecklingen. För att barn och ungdomar ska kunna påverka i lokala frågor, så är prio 1 är att nå ut till engagerade ungdomar som bor eller har anknytning till Matfors för att skapa en arbetsgrupp där vi kan bolla idéer. För att skapa en arbetsgrupp så kommer projektet förklara vilka möjligheter det finns att påverka i Matfors. Så att tankesättet sätts igång. I detta ingår att beskriva och synliggöra bakgrunden/problemet som beskrivs här ovanför för både unga och vuxna. Detta gör vi för att se vilka vi kan rekrytera till arbetsgruppen och för att kartlägga vilka föreningar, företag som vill stötta projektet. Föreningar kan till exempel stötta med att ge plats till ungdomar i sin förening och bilda en skuggstyrelse.

Projektet kommer visa att konkreta aktiviteter gör skillnad. Photovoice är en, som innebär att använda fotografering som identifierar viktiga faktorer i sin omgivning. Metoden används för att synliggöra sådant som är bra och det som kan förändras/förbättras, till exempel en plats i Matfors. Ungdomarna kommer sättas sig ner och göra en presentation som kommer att pitchas i ett draknäste där en panel med företagare och politiker sitter. De själva sätter agendan på mötet med att konstituera frågor och vara initiativtagare. Val av plats är därför viktig då ungdomar känner sig mer bekväm att presentera idéer på sin arena istället för tvärtom.

Address: bruksgatan 5, 864 33 Matfors, Sweden
Phone: 0705839763
City: Matfors
Zip Code: 864 33



related searches: Nolimit matfors sundsvall
Similar places near
Allas Aktivitetshus Allas Aktivitetshus 817 meter Allas Aktivitetshus bedriver verksamhet riktad mot såväl ungdomar som äldre.
Matfors Sandra Brodén Massage & Friskvård Matfors Sandra Brodén Massage & Friskvård 885 meter Massage Friskvård Förebyggande hälsa Välkommen till någon av mina mottagningar på Köp...
Comment on this business

to add NoLimit Matfors map to your website;