facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Norrköpings konstmuseum

Story

Norrköpings konstmuseum är ett svenskt kommunalt konstmuseum.Norrköpings konstmuseum ritades av arkitekten Kurt von Schmalensee och är beläget vid Kristinaplatsen. Konstmuseet har en stor samling av svensk konst med tyngdpunkt i svensk modernism.HistoriaMuseets historia började med en donation av industrimannen Pehr Swartz vid sekelskiftet 1900. Donationen bestod bland annat av verk av Louis Jean Desprez, Pehr Hilleström d.ä., Ulrika Pasch och Johan Krouthén, och ställdes ut i Villa Swartz, som då var både museum och bibliotek. Hösten 1946 invigdes Norrköpings museum på Kristinaplatsen. I gallerierna med lägre takhöjd visades då stadshistoriska utställningar och i de övriga visades konst. Byggnaden ritades av Kurt von Schmalensee och kompletterades av honom med hörsalen Harlekinen år 1963–1964. På 1980-talet övergick museet till konstmuseum. År 1997 renoverades Konstmuseet in- och utvändigt. I fasaden mot Skulpturparken i söder ersattes fönsterraden med tre burspråk, vilket skapade bättre förutsättningar att visa konsten i gallerierna. Samlingarna fortsatte växa med fokus på 1900-talskonst. Många nyskapande och uppmärksammade svenska konstnärer finns representerade i samlingen.Konstmuseets samlingKonstmuseets samling innehåller allt från 1700-talsporträtt med spetsar och krås till 2000-talets konst med video och foto. I konstmuseets gallerier visas alltid ett urval av verken och man kan följa konstens utveckling under tre sekler. Ofta presenteras utställningar med konsthistorisk karaktär parallellt med samtida konstuttryck. I museets ägo finns också en annan värdefull konstskatt; en av landets största grafiska samlingar på cirka 25 000 blad. Samlingarna omfattar svensk 1900-talsgrafik och internationell grafik från 1400-talet och framåt.



"Varmt välkommen till Norrköpings Konstmuseum! Museet har en av Sveriges främsta konstsamlingar inom modernism och samtidskonst. Dessutom har museet en omfattande grafiksamling och en grönskande skulpturpark som är en lugn oas mitt i staden."
Address: Norrköping
City: Norrköping


Similar places near
Norrköpings Konstmuseum Norrköpings Konstmuseum 20 meter Härligt museum för konst där ytorna är väll genomtänkta och använda. Trevlig personal...
Reviews
Förnäm samling av både nulevande och historiska konstnärer.Konstmuseet samling av målningar och grafik är mestadels svensk.Vid besöket pågick omhängning så utbudet var lite mer begränsat.Fin museibutik och trevligt mottagande.Tidpunkt för besökVardagVäntetidIngen väntetidBokning rekommenderasNej
Trevliga personal i receptionen, fina konstverk och fräscht över allt. Tack ska ni ha Tidpunkt för besökVardagVäntetidIngen väntetid
Otroligt trevligt konstmuseum med flera av Sveriges största konstnärer, unikt att Norrköping har denna juvel! Entré är GRATIS om man nöjer sig med att se samlingen, och inte betrakta de tillfälliga utställningarna, om man vill se dessa så kostar entrén 80 sek för en vuxen. Tidpunkt för besökHelgVäntetidIngen väntetidBokning rekommenderasNej
Det fanns en ny upphängning när jag kom dit så det hängde massa fina dukar i taket. Mycket bra konst i vanlig ordning men det fanns en tavla som jag inte tyckte om. Den hette något i stil med pling plong men tyckte den var ganska ful så har förträngt minnet av namnet. Till min stora förvåning var den trots detta inglasad medans annan fin konst hängde utan glas. Gott kaffe och hjälpsam personal!
Den här gången fanns inte så många konstverk som jag tyckte om.
Trevliga och väldigt bra lokaler för ändamålet. Mycket bra variation på föremål och tavlor
Norrköping konstmuseum med intressanta utställningar
Har haft ett trevligt besök här. I det här fallet är byggnaden dock mer intressant än själva samlingen. Carl Larssons målning visas inte för tillfället. Mycket av Isaak Grunewalds målningar.
Välkurerade utställningar i olika konststilar. Permanenta samlingen är mycket bra. Gratis inträde på fredagar är ett stort plus. Museibutiken har roliga produkter.
En oas, inte bara för den konstintresserade. Bra information och kunnig personal finnes. Fina lokaler med skön akustisk, vilket jag tycker är väldigt viktigt.
Comment on this business

to add Norrköpings konstmuseum map to your website;