facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Nye kyrka

Story

Nye kyrka är en kyrkobyggnad i Växjö stift.Den är församlingskyrka i Nye, Näshult och Stenberga församling.KyrkobyggnadenDet är inte osannolikt att den allra första kyrkan var en enkel träbyggnad. Den nuvarande stenkyrkans långhuset härrör troligen från 1200-talets senare del och är inspirerad av Cisterciensordensmunkarnas byggnadsstil från klostret i Nydala. Sakristian tillkom förmodligen under 1400-talet. Kyrkan var tornlöst. Klockorna hade sin plats i en klockstapel.Detta var mycket vanligt när det gällde medeltidens kyrkor i Småland. Kyrkan härjades av eld i slutet 1400-talet. Under 1500-talet slutskede skedde en grundlig upprustning av kyrkan. 1767-1768 uppfördes ett torn i väster. 1832-1834 förlängdes kyrkan med en halvrund korabsid. Vid en omfattande renovering 1890 fick tornet sitt nuvarande utseende. Även interiören förändrades. De slutna bänkarna från 1600-talet ersattes av en tidsenlig öppen bänkinredning.Inventarier Dopfunt tillkom 1938.Altartavla utförd 1860 med motiv ;”Jesu kropp nedtagen från korset” är målad 1816 av Frans Roselli. Tavlan är en kopia av professor Gustaf Sandbergs tavla i Stenberga kyrka. Predikstol med halvrund korg i typisk 1800-tals stil, med uppgång från sakristian. Fyrarmad mindre ljuskrona 1641.En större ljuskrona av mässing 1742.Öppen bänkinredning tillverkad 1890.

Address: Vetlanda
City: Vetlanda


Similar places near
Slättåkra mopedrally Slättåkra mopedrally 5 km Mopedrally
Bäckseda Bäckseda 13 km Bäckseda är kyrkby i Bäckseda socken i Vetlanda kommun som numera ingår i tätorten Ve...
Ny gemenskap i Vetlanda Ny gemenskap i Vetlanda 15 km En icke dömande församlingsgemenskap, med fokus på Jesus och hans fullbordade verk. ...
Vetlanda kyrka Vetlanda kyrka 15 km Vacker kyrka med fina målningar
Skede kyrka Skede kyrka 15 km Fantastisk kyrka, som är typisk för sitt århundrade. Byggd på 1800-talet. Den har äve...
Bjurviks Gård Bjurviks Gård 25 km Familjen Lindén hälsade oss välkomna som gamla vänner. De var allra trevliga och snäl...
Reviews
Nye kyrkan är en fin vit kyrkobyggnad. Omgiven av en relativ stor och luftig kyrkogård. Välvårdad och trevliga vyer ger en behaglig känsla. Kyrkans interiör är trevlig. Första rummet vid ingången känns välkomnande. Sen finns det en stor dörr vidare in i kyrkan som imponera med härliga röda bänkar som har kontrast med grön och beige. Stora fönster släpper in mycket ljus på väggar och tak. Jag tycker allt harmonisera fint.
En fin gammal kyrka som ligger vackert till med mycket natur runt om. Mycket fin inne, om du får en chans, så rekommenderar jag att gå upp i tornet.
Vacker kyrka med mycket liv och atmosfär.
vackert Kyrka
Översatt av Google Det är en söt kyrka i en by i Småland Original Es una inglesia lindo en un pueblo en Småland Suecia
Översatt av Google Det var inte min grej Original War nicht so meins
Comment on this business

to add Nye kyrka map to your website;