facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Oljeön

Oljeön
"I Ängelsberg, Västmanland, hittar du den historiska platsen och sevärdheten Oljeön, världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. I över 50 år producerades bland annat lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen på ön som därefter försågs till de svenska hushållen och industrin. För redan cirka 140 år sedan drogs driften i gång men numera är fabriken ett museum med guidade visningar under sommaren.På ön finns den bevarade oljefabriken samt flera byggnader från tiden då oljeindustrin på ön var i gång. Till ön tar du dig med färjan Petrolia som går i samband med de guidade visningarna.Oljeön hittar du cirka 45 minuter med bil från Västerås. Ta gärna tåget som stannar vid Ängelsbergs järnvägsstation, precis intill Oljeöns färjeläge."
Address: Oljeön Ängelsberg , Fagersta N 737 90, U, SE
City: Fagersta N
Zip Code: 737 90



related searches: Oljeön angels, Engelsbergs bruk
Similar places near
Ängelsbergs bruk Ängelsbergs bruk 1 km Fin och bra miljö att gå i, men mycket dåligt med skyltar som talar om vad byggnadern...
Reviews
Tänk att det äldsta bevarade oljeraffinaderiet i hela världen ligger i Ängelsberg i norra Västmanland. Lätt att förstå när man på en guidad visning får reda på varför det blev så en gång. Här finns en fantastisk plats som visar oss den uppfinningsrikedom och framåtanda som gav oss människor en helt annan källa till belysning än vi haft tidigare: fotogenet. Det ledde till enorma förändringar i hela samhället. Därför borde platsen kunna användas som inspiration nu när vi måste förändra samhället igen för att komma bort från oljeberoendet - då skulle cirkeln slutas. Missa inte denna pärla. Och när du är här, dra i dig av doften som ännu finns kvar inne i raffinaderiet.
En fin och lagom lång tur med en intressant bit industrihistoria! Bra guide och till ett förmånligt pris!
Kul utflykt för alla som är intresserade av industrisamhällets historia.
Helt fantastiskt. Var här första gången för 15-20 år sedan. Tro det eller ej men vi fick samma guide nu som första gången. En äldre kvinna som bor här i Engelsberg Hon kunde med sin bakgrund härifrån, med stor kunskap och inlevelse berätta om Oljeöns historia från början till slutet. Det är tur att sådana här platser finns bevarade till eftervärlden. Det är ett industrihistoriskt värde som ej kan ersättas. Kommer säkert att besöka denna plats fler gånger.
Spännande med svensk industrihistoria...
Har besökt Oljeön två gånger och det är verkligen värt en resa hit. Trevlig tur med båt över till ön och mycket kunniga och entusiastiska guider. Ängelsberg i sig är en pärla vid den vackra sjön Åmänningen. En god lunch och varför inte passa på att få en guidad tur på Engelsbergs bruk på samma dag! Stort tack till er alla eldsjälar som ställer upp och visar vårt kulturarv.
Ett fantastiskt stycken svensk industrihistoria! Helt fantastiskt att det är i så välbevarat skick, definitivt värt ett besök!! Enormt intressant och inlevelsefull historisk berättelse av gajden om oljeöns uppkomst och till dax datum, ! Bara positivt att säga !!
Gick en guidad tur här. Fantastisk miljö och fint bevarad. Absolut värt ett besök.
Intressant upplevelse och guiden var väldigt engagerad och påläst.
Riktigt fint o härligt behållen Ö! Men!!! Ät inte jord och slicka inte på väggarna!
Comment on this business

to add Oljeön map to your website;