Sedan 1892 har vi försett Sveriges biodlare med vaxkakor och biodlingsutrustning av högsta kvalitet.
Välkomna här till oss på Facebook!
Om Oscar Gustafsson Biredskap AB
Under slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet var det vanligt att det fanns några bikupor stående på en bänk vid så gott som varje stuga och boningshus. Även på 1700-talet hölls bin, dock ej så allmänt. Enligt Kungliga befallningshavare infordrades uppgifter från magistrater och kronofogdar och uppgavs att år 1751 fanns i hela Himle härad 97 stockar och 84 kupor.
Benämningen bistock för ett bisamhälle har hängt med även sedan vi fått modernare bostäder för bina gjorda av trä och benämningen användes långt in på 1900-talet. En kupa var gjord av halm. Kupan var i allmänhet ca 50 cm i diameter. I mitten av 1800-talet konstruerade en tysk biodlare bihuset med rörligt bygge. Denna uppfinning var av största betydelse för biodlingens utveckling och framtid.
På torpet Kattekullen, i Torpa som låg strax öster om Torpa gamla skola där numotorvägen drar fram, fanns Oscar Gustafssons barndomshem. Även här fanns halmkupor och bedrevs biodling till husbehov. Under slutet av 1800-talet gjorde Oscar Gustafsson tillsammans med sin far Gustaf Hansson de första ramkuporna. När dessa skulle befolkas med bin behövdes vaxkakor. Det fanns en viss tillverkning inom landet, men det var inte lätt att få tag på dem.
Gustaf Hansson var inte främmande för olika yrken. Han var utbildad träskomakare, men arbetade även som timmerman, möbelsnickare, målare och var händig för olika reparationer. Därför var det en naturlig sak att skaffa sig en kakpress.
Det blev en press gjord utav cement, varmed de första vaxkakorna framställdes. I stora drag såg pressen ut som ett våffeljärn där man hällde på smält vax varefter pressen trycktes samman och på så sätt fick man fram en vaxkaka. Cementpressen var otymplig och tung att arbeta med och det dröjde inte länge innan man anskaffade en press av metall från Tyskland. Med denna gick arbetet lättare och vaxkakorna blev tunna och fina.
Ryktet spred sig och allt fler biodlare kom till Kattekulle för att få sitt vax pressat till kakmellanväggar. 1892 annonserades med en liten blygsam annons i Svensk Bitidning om vaxkakor. Från denna tid räknas också firman Oscar Gustafssons & Co Biredskapsfabrik AB startår. År 1905 förvärvades en egen tomt, och hus och bohag flyttades dit, där de fortfarande finns.
Här blev lokaler och utrymmen större och ändamålsenligare och arbetet med vaxkakstillverkningen fortsatte och utvecklades. Den bedrevs mest under vår och sommar. På övriga tider gjordes möbler helt hantverksmässigt ända fram till 1925 då bygden elektrifierades.
1932 byggdes nytt smälteri och ångpanna och ångdrivna kokare installerades. Valsverket för vaxkakstillverkningen byttes och tillverkningen blev mer fabriksbetonad. Detta år, 1932, utgavs den första katalogen.
Rörelsen fortsatte och gick framåt i lugnt tempo och har sedan 40-talet och fram till på 1980-talet sysselsatt 15-20 personer. Företaget drevs som familjeföretag med Oscar Gustafsson som ägare fram till 1943 då rörelsen ombildades till bolag då även sönerna Gustaf, David och Paul blev delägare.
1968 ombildades företaget till aktiebolag och nästa generation Gustafssöner blev delägare i bolaget. I samband med detta utökades tillverkningen med avdelning för metall- och plåtartiklar då företaget övertog tillverkning från Br Melin i Markaryd, såsom rökpustar, spärrgaller, bitömmare mm. 10 år tidigare hade Hjalmar Larssons tillverkning speciellt för honungsslungare övertagits.
Under 1990-talet har tyvärr intresset för biodling minskat och personalstyrkan med detta, men fortfarande är företaget en av de största tillverkarna i Norden inom sin bransch. Det är nu fjärde och femte generationen i släkten Gustafsson som är verksam i företaget. Vår förhoppning är intresset för biodling ska öka igen och att företaget kan leva kvar i släkten även i framtiden.
Utdrag ur en text författad av David Gustafsson
Sedan 2011 är LPs Biodling i Säffle den nya ägaren.
to add Oscar Gustafssons Biredskap AB map to your website;