facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Oscar Gustafssons Biredskap AB

Oscar Gustafssons Biredskap AB

About

Sedan 1892 har vi försett Sveriges biodlare med vaxkakor och biodlingsutrustning av högsta kvalitet.

Välkomna här till oss på Facebook!

Story

Om Oscar Gustafsson Biredskap AB

Under slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet var det vanligt att det fanns några bikupor stående på en bänk vid så gott som varje stuga och boningshus. Även på 1700-talet hölls bin, dock ej så allmänt. Enligt Kungliga befallningshavare infordrades uppgifter från magistrater och kronofogdar och uppgavs att år 1751 fanns i hela Himle härad 97 stockar och 84 kupor.

Benämningen bistock för ett bisamhälle har hängt med även sedan vi fått modernare bostäder för bina gjorda av trä och benämningen användes långt in på 1900-talet. En kupa var gjord av halm. Kupan var i allmänhet ca 50 cm i diameter. I mitten av 1800-talet konstruerade en tysk biodlare bihuset med rörligt bygge. Denna uppfinning var av största betydelse för biodlingens utveckling och framtid.

På torpet Kattekullen, i Torpa som låg strax öster om Torpa gamla skola där numotorvägen drar fram, fanns Oscar Gustafssons barndomshem. Även här fanns halmkupor och bedrevs biodling till husbehov. Under slutet av 1800-talet gjorde Oscar Gustafsson tillsammans med sin far Gustaf Hansson de första ramkuporna. När dessa skulle befolkas med bin behövdes vaxkakor. Det fanns en viss tillverkning inom landet, men det var inte lätt att få tag på dem.

Gustaf Hansson var inte främmande för olika yrken. Han var utbildad träskomakare, men arbetade även som timmerman, möbelsnickare, målare och var händig för olika reparationer. Därför var det en naturlig sak att skaffa sig en kakpress.

Det blev en press gjord utav cement, varmed de första vaxkakorna framställdes. I stora drag såg pressen ut som ett våffeljärn där man hällde på smält vax varefter pressen trycktes samman och på så sätt fick man fram en vaxkaka. Cementpressen var otymplig och tung att arbeta med och det dröjde inte länge innan man anskaffade en press av metall från Tyskland. Med denna gick arbetet lättare och vaxkakorna blev tunna och fina.

Ryktet spred sig och allt fler biodlare kom till Kattekulle för att få sitt vax pressat till kakmellanväggar. 1892 annonserades med en liten blygsam annons i Svensk Bitidning om vaxkakor. Från denna tid räknas också firman Oscar Gustafssons & Co Biredskapsfabrik AB startår. År 1905 förvärvades en egen tomt, och hus och bohag flyttades dit, där de fortfarande finns.

Här blev lokaler och utrymmen större och ändamålsenligare och arbetet med vaxkakstillverkningen fortsatte och utvecklades. Den bedrevs mest under vår och sommar. På övriga tider gjordes möbler helt hantverksmässigt ända fram till 1925 då bygden elektrifierades.

1932 byggdes nytt smälteri och ångpanna och ångdrivna kokare installerades. Valsverket för vaxkakstillverkningen byttes och tillverkningen blev mer fabriksbetonad. Detta år, 1932, utgavs den första katalogen.

Rörelsen fortsatte och gick framåt i lugnt tempo och har sedan 40-talet och fram till på 1980-talet sysselsatt 15-20 personer. Företaget drevs som familjeföretag med Oscar Gustafsson som ägare fram till 1943 då rörelsen ombildades till bolag då även sönerna Gustaf, David och Paul blev delägare.

1968 ombildades företaget till aktiebolag och nästa generation Gustafssöner blev delägare i bolaget. I samband med detta utökades tillverkningen med avdelning för metall- och plåtartiklar då företaget övertog tillverkning från Br Melin i Markaryd, såsom rökpustar, spärrgaller, bitömmare mm. 10 år tidigare hade Hjalmar Larssons tillverkning speciellt för honungsslungare övertagits.

Under 1990-talet har tyvärr intresset för biodling minskat och personalstyrkan med detta, men fortfarande är företaget en av de största tillverkarna i Norden inom sin bransch. Det är nu fjärde och femte generationen i släkten Gustafsson som är verksam i företaget. Vår förhoppning är intresset för biodling ska öka igen och att företaget kan leva kvar i släkten även i framtiden.

Utdrag ur en text författad av David Gustafsson


Sedan 2011 är LPs Biodling i Säffle den nya ägaren.

Address: torpa 12, 43295 Varberg
Phone: 0340620021
City: Varberg
Zip Code: 43295


Opening Hours

Monday: 10:00 - 17:00
Tuesday: 10:00 - 17:00

Similar places near
Zimm Audio Zimm Audio 598 meter Zimm Audio - din billjudsleverantör och installatör på nätet och i Varberg!
Eglo Sverige AB Eglo Sverige AB 2 km Eglo Sverige AB en del av Eglo Leuchten GmbH
CAPiDi CAPiDi 2 km Så nöjd med kundservicen hos Capidi. Ny produkt inom två dagar efter att jag konstlad...
SmellWell SmellWell 2 km SmellWell är lösningen för illaluktande svettiga skor och idrottsutrustningar. Enkel...
Westcoast Company Westcoast Company 5 km Webbutik, butik & showroom med inredning & trädgårdsprodukter i bohemisk, klassisk, k...
Meltzers Kafferosteri Warberg Meltzers Kafferosteri Warberg 6 km Meltzers kafferosteri tar kaffe på allvar och genom sitt hantverk med rostningen tas ...
OmniaBlinds OmniaBlinds 7 km We at OmniaBlinds.com offer a motorized blinds solution from just €99
Batterilagret Batterilagret 7 km Bra service, kunniga. Vår robot klippare behövde nya batterier kollade med service ve...
Jula Jula 7 km Bra sortiment och riktig trevlig och bra kundservice!
Swedol Swedol 7 km Ta järnhandel mer trevlig och hjälpsam personal. Handlar både i jobb och privat
Granngården Granngården 7 km Alldeles för dyrt precis dubbelt så dyr på kattmat mot ica hajen
Blomsterbaren Trädgårdsstudio Blomsterbaren Trädgårdsstudio 7 km Vänliga Elin som hälsar välkommen med sitt vackra leende gör att man blir glad bara m...
Smartglassnordic Smartglassnordic 7 km Vi anlitade nyligen SmartEyes för att skaffa glasögon för första gången till vår dott...
Scorett Scorett 7 km Skötte mig själv och stod m pengar i handen och väntade på att betala plus få vänster...
Håkanssons Håkanssons 7 km Hade önskat lite mera engagemang från personalen. Vi var ensamma i butiken. Hon var i...
DinSko DinSko 7 km Bra mindre lokal med gott utbud. Fick väldigt bra hjälp och personalen är inte påträn...
HISAB-JOKER HISAB-JOKER 7 km Bästa kundtjänsten jag någonsin varit i kontakt med. Otroligt trevliga och serviceinr...
eccostore.se eccostore.se 7 km Välkommen! Här hittar du nyheter, aktuella kampanjer och fina erbjudanden. Våra ECCO-...
Reviews
Fantastiskt att ha en försäljare såpass nära. Litet diffust planerat så det tar en stund att finna det man söker. Samtidigt hittar man ju andra saker man kan behöva så det gör inte så mycket. Allt är dock inte prissatt och de har ganska mycket att göra nu i starten av sommaren så det kan ta litet tid att få svar. Hursomhelst är det en grym service för oss som behöver dem
Mycket trevligt ställe, kunniga och trevliga expediten Varmt rekommenderas
Bra bemötande, svar på många frågor från en nybörjare
Väldigt bra kundbemötande
Trevlig och mycket kunnig personal
Trevligt bemötande!
Comment on this business

to add Oscar Gustafssons Biredskap AB map to your website;