facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Östervåla kyrka

Story

Östervåla kyrka tillhör Östervåla församling i Uppsala stift. Kyrkan ligger i samhället Östervåla, väster om sjön Tämnaren, i norra Uppland.KyrkobyggnadenI sin nuvarande form består kyrkan av ett rektangulärt långhus med rakt avslutat kor i öster och torn i väster. Norr om koret finns en vidbyggd sakristia vars gavelröste har blinderingar av tegel. Långhus och kor täcks av ett gemensamt mansardtak, medan sakristian täcks av ett sadeltak. Kyrktornet kröns av en huv med lanternin.Tillkomst och medeltida ombyggnaderKyrkan uppfördes vid slutet av 1200-talet eller början av 1300-talet och var kanske redan då en salkyrka med rakt kor. Sakristian i norr tillkom 1428 och dess innertak försågs redan från början med kryssvalv. Sakristian var en gåva av kaniken Petri Christierni. Senare under 1400-talet byggdes ett vapenhus i söder som numera är rivet. Kalkmålningar tillkom i början 1500-talet. Under en period fanns en spetsig takryttare mitt på långhusets tak. På avritningar av Johan Hadorph år 1685 samt av Olof Grau år 1750 finns takryttare, dock med olika utseende. 1687 slog blixten ned i takryttaren som tillsammans med taket förstördes. 1690 fanns ny takryttare på plats och det är den som är avritad 1750 av Olof Grau.

Address: Östervåla
City: Östervåla


Similar places near
Equmeniakyrkan Östervåla Equmeniakyrkan Östervåla 420 meter Hemskt kristen och kors överallt. Lite som en kult. Men bra 70 tals stil.
Reviews
Fin kyrka, man får en fin känsla när man går in om de för ett bröllop eller begravning så kommer ni vara nöjda
Trevlig kyrka. Konfirmationen 2019 var en mycket trevlig tillställning. En riktig show! : Bra jobbat allihopa!
Måste ses. Finns en fin rastplats mitt emot.
Det är väldigt fint här och mellan klockan 12 och 4 så är det en stor skugga bredvid. Det gör så att man inte behöver få ont i ögonen om du spänner dig av solen. Det är också en trevlig plats att spela Pokemon GO på.
Som många andra kyrkor... högt i taket, ekar lätt ;-
Trevlig präst
En av dom finaste kyrkan jag har vart in i
Mysig kyrka med underbar personal
Fin och välkomnande kyrka
Comment on this business

to add Östervåla kyrka map to your website;