facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Östra Torsås kyrka

Story

Östra Torsås kyrka är en kyrkobyggnad i Ingelstad. Den är församlingskyrka i Ingelstads församlingKyrkobyggnadenI likhet med många andra församlingar under 1800-talet blev det även för Östra Torsås aktuellt att ersätta den gamla medeltida stenkyrkan med en ny kyrkobyggnad. 1839 fattades beslut om att uppföra en ny kyrka. Jacob Wilhelm Gerss vid Överintendentsämbetet svarade för uppgörande av ritningar. Kyrkan uppfördes 1847-49 på en ny kyrkplats, strax sydväst om den gamla kyrkan. De som anlitades att ta ansvaret för byggnadsarbetena var byggmästaren Sven Nilsson, Hermanstorp och murmästaren P Olsson, Uråsa. Kyrkan invigdes den 29 september 1852 av Esaias Tegnérs efterträdare biskop Christopher Isac Heurlin.Kyrkobyggnaden är byggd av sten, spritputsad och vitkalkad i empirestil. Den består av ett rektangulärt långhus med en rakslutande korvägg och en bakomliggande sakristia. Tornet där huvudingången är belägen är försett med ett tornur med fyra urtavlor infällda vid takfoten och en fyrsidig lanternin krönt av ett kors. Kyrkorummet är av salkyrkotyp. De höga rundbågefönstren låter ljuset rikligt flöda in. Över rummet välver sig ett tunnvalv som binder samman långhuset och koret. Vid 1896 års renovering tillkom takmålningarna och dekorer samt altartavlan. Den ursprungliga altarprydnaden utgjordes av ett förgyllt kors. Inredningen är i övrigt till största delen bevarad.

Address: Ingelstad, Sweden
City: Ingelstad


Reviews
Östra Torsås Kyrka i Ingelstad är en fin vit kyrkobyggnad med parkeringen direkt vid vänster sida om kyrkan. Det finns flera handikapp-parkeringar och därifrån finns en stenbelagd väg till kyrkans handikappingång. På andra sidan vägen finns parkering för kyrkogårds besökare. En stor vacker kyrkogård imponera med bl. a. sina fina gamla träd.
Denna stora lilla kyrka i som det heter Ingelstad några mil söder om Växjö. Varför den heter Östra Tosås kyrka och inte som i folkmun Ingelsta kyrka är för mej lite konstigt.
Fin plats med fin kyrka
Vacker stor kyrka
Översatt av Google Ännu en kyrka öppen för alla. Mycket bra. Original Kolejny kościół otwarty dla wszystkich. Bardzo dobrze.
Comment on this business

to add Östra Torsås kyrka map to your website;