Biskopsgården Östrabo i Växjö är kontor för biskopen samt en mötesplats för staden, länet och stiftet. Uppfört 1792-96 och byggnadsminnesförklarades 1935.
På en kulle, ett stenkast från Växjö domkyrka, ligger Östrabo och blickar ner över staden. Den ståtliga mangårdsbyggnaden uppfördes, enligt gustavianska ideal, mellan åren 1792–1796 som en representativ bostad och arbetsplats för stiftets biskop och domkapitel.
1786 sökte och fick Olof Wallqvist (1787–1800) tjänsten som domprost i Växjö. Året efter tillträdde han som biskop. Wallqvist hade innan detta gjort snabb karriär i huvudstaden. Endast 24 år gammal började han som hovpredikant hos kungamodern, Lovisa Ulrika på Stockholms slott. Wallqvist höll under hela sitt liv kontakten med Stockholm och verkade som Gustav III’s kyrkominister mellan 1789–1792.
Troligtvis var det hans kontakter med kungen som gjorde det möjligt för honom att begära att ett nytt biskopssäte skulle uppföras i Växjö. Det var även Wallqvist som utsåg platsen för var Östrabo skulle byggas, utanför staden och väl synlig för invånarna samtidigt som det var nära till den gamla biskopsgården. Ritningarna till Östrabo utfördes av arkitekt Olof Tempelman som även ritade Haga-paviljongen i Stockholm.
Idag bor biskopen i en mindre del av den stora gula huvudbyggnaden. En större del av huset är till för representation och sammanträden.
Flygelbyggnaderna samt Östraboliden, Prästänkehemmet, renoverades invändigt under 1960- och 1970-talet och inrymmer idag kontorslokaler för stiftets kanslipersonal. Sammanlagt arbetar cirka 50 personer här. Med utsikt över staden och som närmaste granne till ett blommande koloniområde kan man inte önska sig en bättre arbetsplats! Det har sagts att Östrabo måste vara det vackraste biskopsätet i Sverige, och vi kan bara hålla med.
Östrabo är sedan 1935 förklarad som byggnadsminne.
to add Östrabo map to your website;