facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Perstorps kyrka

Story

Perstorps kyrka är en kyrkobyggnad i Perstorp. Kyrkan är församlingskyrka i Perstorps församling i Lunds stift.KyrkobyggnadenKyrkan ligger utmed Oderljungavägen som går från riksväg 21 norrut. Den uppfördes under senare delen av 1100-talet och färdigställdes i början av 1200-talet. Den byggdes i romansk stil med ett rektangulärt långhus, lägre och smalare kor och halvrund absid. Absiden revs 1836 och en sakristia byggdes året efter.En huvudingång i söder kompletterades av en andra port i norr, som ledde in till kvinnornas sida. Över denna port fanns en läktare, dit vissa församlingsbor hänvisades vid gudstjänster.Långhuset var försett med gluggliknande fönster, kanske för att kyrkan också skulle tjäna till försvarsändamål. En sådan glugg ser man fortfarande resterna av till vänster om huvudingången.Taket var ursprungligen plant och uppfört i trä. Korsvalven slogs först under senare delen av medeltiden, då tekniken behärskades.Ett vapenhus tillbyggdes framför södra ingången under senare delen av medeltiden. Vapenhusets ursprungliga gråstensgolv togs fram vid en restaurering 1964.

Address: Perstorp
City: Perstorp


Similar places near
Oderljunga Kyrka. Oderljunga Kyrka. 7 km En fint smyckad kyrka samt en väldigt trevlig präst
Oderljunga kyrka Oderljunga kyrka 7 km En fint smyckad kyrka samt en väldigt trevlig präst
Reviews
Vackert kyrkorummet, var till minneslunden o tog farväl av en släkting, sånt är ju aldrig trevligt
Väldigt fin kyrka, kyrkogård samt minneslund. Här ligger vår fina son Elliot och är så glad att han har en så fin sista viloplats
Välskött kyrkogård
Alltid lika fint och iordning på kyrkogården i Perstorp! Stor eloge och tack till personalen här.
Nej jag avskydde INTE Perstorps kyrka och begravningsplats kapitellet underbart ljust och fint kyrkogården lugn och vacker bland alla träd. Hur fint som helst.
En vacker och unik 1100-talskyrka!
Fantastiskt, vacker kyrka,underbar kyrkogård.
jag tycker mycket om denna kyrkan för jag var där endan sen jag föddes
Fin plats, mycket fridfullt
Kyrka vad mer kan sägas
Comment on this business

to add Perstorps kyrka map to your website;