facebooktwitterpinterest

Reviews, get directions and contact details for Rädda Haninges kulturpark

Rädda Haninges kulturpark

About

FOLKPARKEN ÄR HOTAD!

Namninsamling: http://www.skrivunder.com/raddahaningeskulturpark

Story

Folkparken är hotad!

Haninge Kommun har beslutat om en utredning om utbyggnad av bilvägar och bostäder i det som återstår av Haninges kulturpark! Deras ”Planuppdrag för förlängning av Stationsvägen samt bostäder och förskola i gamla Folkparksområdet” går stick i stäv med tidigare beslut och intentioner att bevara kulturparken!

I Haninges kulturpark som sträcker sig från den södra änden av Stationsvägen hela vägen bort till Getporsvägen och Kolartorp har under de senaste 35 åren en mängd föreningar etablerat sig och gjort området till ett kulturdistrikt Haninge kan vara stolt över. Det började i samband med de stora protester som kom av att Kulturföreningen Ultra förlorade sitt hus 1987. För att blidka den negativa opinionen bestämdes det att området från Stationsvägen till Getporsvägen skulle bli en kulturpark. Först på plats var redan RoJ-teatern i Gamla Folkets Hus som flyttade in 1983 och efter att Ultrakåken bränts ned flyttade Ultra under en kort tid in i Bagarvillan som idag hyser daglig verksamhet. 1990 flyttade Levande Zon in i Gula Villan sedan de förlorat sin lokal, först i Jordbro och sedan mellan Jordbro och Handen. Nyligen tillkom också Handens museum 2008 på Getporsvägen som visar Haninges historia från istid till nutid.

Idag förvaltar RoJ-teatern, Levande Zon och Handens museum varje dag det kulturella arv som genomsyrar parken. Genom musik, teater, utställningar, historia och möten mellan människor av olika bakgrunder skapar vi en mötesplats för Haninges befolkning och en plats för tusentals personer varje år att njuta av fri kultur.

All denna kultur är dock nu hotad av Haninge kommun som utreder ett förslag om att omvandla dessa sista rester av Haninges kulturpark till bilvägar och bostadsområden. I stället för att vara en plats där människor finner en social gemenskap och dit de boende i närområdet kommer för att koppla av och rasta sina hundar kommer denna sista lummiga gröna oas i centrala Handen att raderas från kartan.

Under det tidiga 1990-talet kom det detaljplaner för rivning av kulturparkens byggnader för anläggandet av industrihotell varpå det startades en opinionsrörelse för bevarandet av kulturparken som ett värde för Haninges historia och rötter, samt för kultur- och föreningslivet. Efter en lång tid av opinion beslöt Haninge kommun 1992 att området skulle bevaras som kulturpark för föreningslivet. Opinionsrörelsen då hävdade, vilket senare kommunen instämde i och som står att läsa i deras eget utredningsmaterial:

”Området innehåller de sista resterna efter Handens gamla centrum-bebyggelse. Den är viktig för förståelsen av tätortens omvandling från lokalsamhälle till pendelförort. Områdets kulturhistoriska värde ska ses ur ett lokalt perspektiv”.

Vi har även förstått att Haninge Kommun vid denna tid lämnade in en ansökan till Länsstyrelsen om K-märkning av området, som blev godkänd av Länsstyrelsen men sedan inte underskriven av Haninge Kommun.

Med detta hade man kunnat hoppas att politikerna insett värdet av att bevara kommunens historia och kultur, men icke! Med det nya förslaget ”Planuppdrag för förlängning av Stationsvägen samt bostäder och förskola i gamla Folkparksområdet” är hela kulturparken återigen hotad!

Denna plats i den annars snabbt växande kommunen erbjuder en lummig oas där folk möts för att njuta av kultur i form av musik, teater och Haninges historia, folk rastar sina hundar och njuter av picknick i trädens skugga, barn sparkar boll med sina föräldrar och hundratals personer (många av dem ungdomar) hittar här varje vecka en meningsfull tillvaro och en social gemenskap! Men, denna oas och denna gemenskap hotas nu av Haninge kommuns borgerliga styre. Detta förslag skulle inte bara innebära slutet för alla de föreningar som verkar i området, utan även förstörelsen av de kulturhistoriska byggnaderna och den lummiga oas som kulturparken utgör!

Vi säger NEJ till gränslös exploatering och JA till bevarande och utvecklande av Haninges kulturpark!

Address: Folkparken 21, 13640 Handen
Phone: +46 8 777 22 63
City: Handen
Zip Code: 13640


Similar places near
RoJteatern RoJteatern 40 meter Superkul att mitt barn tyckte mycket om uppstarten på teatern!
Hyresgästföreningen Haninge Hyresgästföreningen Haninge 758 meter Alla har rätt till en god bostad till rimlig kostnad, med trygghet, inflytande och ge...
Mötesplats 25 Mötesplats 25 805 meter
Ny Familj-Kambodja Ny Familj-Kambodja 971 meter Insamlingsorganisation för Krousar Thmey i Kambodja. Krousar Thmey är arbetar med ink...
Djurskyddet Kattvärnet Haninge Djurskyddet Kattvärnet Haninge 1 km Vi köpte en kisse där 14 år sedan ca , han var då 1 år . Han finns fastnade i vårat h...
No Return Mc No Return Mc 1 km Mc-klubb i Haninge söder om stockholm.Med i Sverigemodellen sedan 2007
Fredrika Bremers Elevkår Fredrika Bremers Elevkår 1 km Estet - 10/10 Typ resten men SPECIFIKT SAM - 1/10
Haninge Konståkningsklubb Haninge Konståkningsklubb 1 km Haninge KK är en ideell organisation för barn och ungdomar som vill lära sig åka skri...
Comment on this business

to add Rädda Haninges kulturpark map to your website;