Svenska Mässan
3 km
Besökte Svenska öl o whisky mässan. En mycket bra mässa med många intressanta och rol...
Scandinavium
3 km
Har ju varit här rätt ofta genom åren på allt från konserter med Prince till stand up...
Gothia Towers
3 km
Slitet rum som tyvärr inte var städat ordentligt. Tandkrämfläckar och hår på golvet. ...
Kongresshallen Svenska Mässan
3 km
Bra rum och konferens. Buffet frukost med vissa saker färdigpackad. Möjlighet att få ...
ECarExpo SE
3 km
eCar Expo är nordens första renodlade elbilsmässa.
Reviews
Vart har Renströmska Sanatorie tagit vägen? Min mor, hennes svägerska och flera av mors vänner jobbade där med de lungsjuka, detta var på 1950 talet. Renströmska sjukhuset Den 26 juni 1869 avled grosshandlare Sven Renström. Han bestämde i sitt testamente att ett belopp av 1.500.000 riksdaler riksmynt skulle tillfalla Göteborgs stad. 1.000.000 skulle utgöra en huvudfond att förvaltas under benämningen Renströmska fonden. Ränteavkastningen skulle disponeras av stadsfullmäktige och då för allmännyttiga ändamål i staden. Ar 1903 föreslog dåvarande förste stadsläkaren inrättandet av ett lungsotssanatorium. Stadsfullmäktige tillstyrkte och bestämde att det skulle bära Renströms namn. Anstalten uppfördes i Kålltorp på en tomt som staden ägde. Är 1927 fattades beslut att uppföra paviljonger och liggterasser. En tillbyggnad gjordes sedan år 1929. Totalt blev det 262 vårdplatser. Renströmska sjukhuset, Ivar Tengbom och Ernst Torulf 1911-13, byggdes som Kålltorps lungsotssjukhus i änden av Sanatoriegatan. Det är ett av 28 nya lungsjukhus under 1910-talets stora sanatoriebyggnadsperiod i Sverige. Anläggningen ligger högt och fritt i utkanten av Delsjöterrängen. Läget var en del av behandlingen eftersom frisk luft var mycket viktigt. Den symmetriska manlig/kvinnlig sida huvudbyggnaden i rött tegel hade från början vid sin östra gavel en vinklad södervänd öppen ligghall i trä för vila utomhus. Till lungsjukhuset hörde ett antal mindre byggnader i parken. Här fanns även eget trädgårdsmästeri. Det lilla bårhuset norr om huvudbyggnaden, en utpräglat nationalromantisk stenbyggnad, hör också till anläggningen. Albert Lilienberg. Kålltorp ingår i de delar av Örgryte som inkorporerades med Göteborg 1922 och omedelbart planlades av Albert Lilienberg. Kring Sanatoriegatan ligger kvarter med tvåvåningsbebyggelse, huvudsakligen villor men längs de större gatorna och kring två inre platsbildningar radhus och små hyreshus. De kvarter som ligger närmast Torpagatan norr visar hur Lilienbergs slutna kvartersstadsplan från 1925 revs upp av Uno Åhrén 1935 och ersattes med funktionalismens lamellhus orienterade nästan i nord-syd. Husen är i båda delarna av området landshövdingehus, ritade av olika arkitekter för mindre fastighetsägare. Den östra delen byggdes 1936-38 och är det sista större i landshövdingehusområdet. Butikerna ligger här inte längre i bottenvåningarna utan har flyttats ut till låga byggnader mellan husen.
Det var så fint i parken en gång, nu har de förstört den med byggnader och vägar. Går dock att hitta små oaser, eller bara skynda igenom till ,kanske, Härlanda Tjärn!
Opretentiös handelsträdgård med en enkel servering. Kul ställe att ta en promenad till. Kaffe med tilltugg finns att köpa liksom allehanda plantor
Jättefin promenad park
Jättefin park!
Fint i kålltorp
Idyllisk plats
Översatt av Google Det är en fin gräsplätt och det finns kycklingar i närheten. Original It's a nice patch of grass, and there are chickens nearby.